Afbeelding

bitterzoet

Bitterzoet Erfgoed en de Week Tegen Racisme

Van 14 t/m 20 maart vindt de Week Tegen Racisme plaats en op 21 maart is de Internationale Dag  Tegen Racisme en Discriminatie. Een goed moment om meer te leren over het slavernijverleden van Groningenen hoe dit verleden doorwerkt op het heden. Tijdens de culturele manifestatie Bitterzoet Erfgoed organiseert een groot aantal partijen tentoonstellingen en activiteiten omtrent dit thema, waarvan ook tijdens de Week Tegen Racisme te bezoeken enkele evenementen bij te wonen en routes te wandelen zijn. Hieronder enkele tips op een rijtje gezet.

EVENEMENTEN


Groninger Archieven: Gronings Erfgoed Live

In de eerste aflevering van deze nieuwe talkshow wordt in gesprek gegaan met Lieuwe Jongsma (conservator Groninger Museum)en Cissy Gressmann (projectcoördinator Bitterzoet Erfgoed) over Bitterzoet Erfgoed en het Groninger slavernijverleden. Gronings Erfgoed Live wordt op donderdag 17 maart om 17.00 uur uitgezonden. Meer informatie:https://www.groningerarchieven.nl/actueel/agenda/197-premiere-gronings-erfgoed-live.


Noordstaat: Bitterzoet Erfgoed in Spoken Word

Op 19 maart presenteert Noordstaat in de Akerk spoken word performances van verschillende Groninger artiesten in relatie tothet slavernijverleden van Groningen, Nederland en de rest van de wereld en de doorwerking hiervan op het heden. Metvoordracht, ondersteund door muziek, verwoorden de poets hun plaats in de maatschappij in context van cultuur en omgeving.Meer informatie: https://akerk.nl/.

ROUTES

Discriminatie Meldpunt Groningen: gegidste stadswandelingen
Discriminatie Meldpunt Groningen organiseert iedere woensdagmiddag om 13:30u stadswandelingen langs sporen van hetGroninger slavernijverleden. Zo wordt stilgestaan bij de Noorderhaven, het Academiegebouw, Hotel De Doelen en tal van andereinteressante plekken. De inhoud en lengte van de wandeling kan worden aangepast op de doelgroep, zodat iedereen dezewandeling op een goede manier kan lopen en volgen.


Museum Nienoord: Sporen van het koloniale verleden
Museum Nienoord biedt twee routes aan die de bezoeker meenemen in de zeventiende- en achttiende-eeuwse borgcultuur. Aande hand van de unieke collectie rijtuigen wordt gewezen op bijzondere details die verbonden zijn aan het koloniale verleden. Ditzijn sporen die je misschien ook terugvindt in je eigen leefomgeving. Meer informatie: www.museumnienoord.nl.


Wandelen langs sporen van het Groninger slavernijverleden
Op de website www.bitterzoeterfgoed.nl is een gratis plattegrond van de stad Groningen beschikbaar gesteld, met daarop eenwandeling langs plekken waar er sporen van het Groninger slavernijverleden te vinden zijn. Daarnaast is de plattegrond af tehalen bij de Akerk, het Forum Groningen, het Groninger Museum en het Noordelijk Scheepvaartmuseum. 

TENTOONSTELLINGEN


Groninger Museum: Zwart in Groningen
Het Groninger Museum presenteert historische schilderijen en beelden die in Groningen gemaakt zijn waarop mensen van kleurte zien zijn. De werken zijn getuigen van de Groningse betrokkenheid bij het slavernijverleden. Kunstenaar Faisel Saro en schrijverVamba Sherif reageren op artistieke en literaire wijze op deze afbeeldingen. In de vaste collectie wordt extra aandachtgeschonken aan objecten met een koloniale geschiedenis. Dit heet
Bitterzoet Erfgoed in de collectie. Meer informatie: www.groningermuseum.nl 


KunstPunt Groningen: DichtLicht op het verleden
In het Tschumipaviljoen aan het Hereplein in de stad Groningen worden tot 24 maart dagelijks betekenisvolle woorden uitgedichten van stadsdichter Myron Hamming getoond in het lichtkunstwerk van Lambert Kamps. Vijf Groningers verteldenHamming over de invloed van de koloniale geschiedenis op hun (familie)leven. Geïnspireerd door hun verhalen schreef hij vijfgedichten. Meer informatie: https://www.kunstpuntgroningen.nl/.


bitterzoetStichting Oude Groninger Kerken: Kunst in de Akerk
De Stichting Oude Groninger Kerken (SOGK) reflecteert op het thema van slavernij door hedendaagse beeldende kunst tepresenteren in de Akerk van 18 februari tot en met 3 juli.

Vier kunstenaars maakten kunstwerken speciaal voor dezetentoonstelling: Hedy Tjin, Aimée Terburg, Faisel Saro en Esli Tapilatu.

Een centrale rol is weggelegd voor een uniek wandkleed vanmaar liefst 2,5 bij 35 meter, waar iedereen aan mee mag werken. Meer informatie: www.akerk.nl
.


Over Bitterzoet Erfgoed
Tijdens Bitterzoet Erfgoed besteden musea, erfgoedinstellingen, culturele en educatieve organisaties uit stad en provincieGroningen aandacht aan het slavernijverleden in Groningen en de doorwerking hiervan op het heden. De culturele manifestatieloopt van 18 februari tot 12 september 2022.
Bitterzoet Erfgoed wordt mede mogelijk gemaakt door: gemeente Groningen, provincie Groningen, Kunstraad Groningen, Mondriaanfonds, Stichting J.B.Scholtenfonds, Stichting Beringer Hazewinkel, Prins Bernhard Cultuurfonds Groningen en VriendenLoterij Fonds.