Afbeelding

Systema

Bijlmer Parktheater's jubileumseizoen: 15 jaar theater in het hart van de Bims

Bijlmer Parktheater bestaat 15 jaar en dat vieren zij niet één keer, maar het hele seizoen door. Het eerste en nog steeds enige theater in het hart van Amsterdam Zuidoost start het seizoen op woensdag 28 augustus met Nathan Badu’s Red Moon Experience (onderdeel van het Grachtenfestival).

Bijlmer parktheater - Gliphoeve - © Maarten Mooijman
 Gliphoeve - © Maarten Mooijman

Dat is hoe wij uit de startblokken gaan dit jubileumseizoen. Zorg dat je erbij bent!

Bijlmer Parktheater – REpresent, WEpresent, BEpresent
Stevig geworteld in Zuidoost deelt Bijlmer Parktheater al 15 jaar een onderscheidend geluid waarin herkenning en representatie een grote rol spelen. Een brede, toegankelijke programmering met ruimte voor intercultureel perspectief, diversifiëring van het kunst en cultuuraanbod in Nederland en cultuureducatie.

Bijlmer Parktheater gebouw - © Jolanda Spoel
Bijlmer Parktheater gebouw - © Jolanda Spoel 
Logo Bijlmer Parktheater zwart

Sinds Bijlmer Parktheater in 2009 zich vestigde in het hart van Amsterdam Zuidoost, weten zowel gevestigde gezelschappen als de nieuwe generatie theatermakers en talenten hun weg te vinden naar het cultuurhuis bij het Nelson Mandela Park. Het is ook de plek waar het maatschappelijke debat over thema’s zoals o.a. discriminatie, gentrificatie en ongelijkheid gevoerd en verbeeld wordt. Dit seizoen kijkt het theater terug op iconen en iconische momenten die Bijlmer Parktheater hebben gevormd.

September
September barst van de mooie programma’s. Zo is het jaarlijkse Fringe Festival te gast met twee voorstellingen (Digital Manipulation en Systema), waar een nieuwe generatie circusartiesten verbluffende performances geven. Ook komt het betoverende, muzikale avontuur Rijnreisje (6+) weer langs. Rijnreisje en de voorstellingen Beuk! (4+) en Josse Jnr. zijn onderdeel van het Nederlands Theater Festival bij Bijlmer Parktheater.
 

Het derde deel van de drieluik over de komst van Surinamers naar Nederland zal twee weken lang in Bijlmer Parktheater staan, gevolgd door een landelijke tour. Orkater en Bijlmer Parktheater sluiten met dit laatste deel de serie af die met Woiski vs. Woiski (2018) en De Gliphoeve (2022) al eerder volle zalen trok. Allemaal op zichzelf staande verhalen in verschillende tijdperken.


2024 Orkater Stepping Stones (beeld_ Anne Claire de Breij) Portrait
2024 Orkater Stepping Stones (beeld_ Anne Claire de Breij) 

Stepping Stones verkent de huidige tijd: met broer Brian en zus Alyssia die als derde generatie Surinamers geworteld in Nederland, hun eigen pad bewandelen, maar ook stigma’s in de maatschappij en vooroordelen naar elkaar.overbruggen. Met live-muziek als kloppend hart van de voorstelling en van de familie, vertelt Stepping Stones een dynamisch, confronterend en herkenbaar verhaal.


Jubileum-feestelijkheden

Verwacht het komende jubileum-seizoen nostalgie: Van iconen tot iconische momenten op onze website, socials en uiteraard op onze socials.

Maar ook een galerie van bijzondere foto’s van onze collega en huisfotograaf Marion Visser, die vanaf nú in de foyer zijn te zien.
Met Amsterdam Zuidoost-based kledingmerk l’Origine hebben we de handen ineengeslagen voor jubileum-fits die je die 15-jaar-Bijlmer-Parktheater-swag geven. Vanaf dit najaar te koop bij het Bijlmer Parktheater.

En bezoek je een van de jeugdvoorstellingen dan raden we je aan om voor én na de voorstelling onze randprogrammering ‘FEEST!’ te checken. Je kunt altijd komen knutselen en puzzelen, maar kijk ook zeker op welke data Marley’s Praatpassie mooie boeken komt voorlezen en de herfst- en kerst-vakantie die bomvol activiteiten zitten: van dansworkshops tot kunstwerken maken!

Bijlmer Parktheater - Herfstvakantie 2023 - © Marion Visser
Herfstvakantie 2023 - © Marion Visser

Er komt nog veel meer, waaronder een gezellige blockparty volgend jaar zomer!), maar we verklappen nog niet alles.