Bekroonde satire Clybourne Park voor het eerst te zien in Nederland

De controversiële Clybourne Park is dit voorjaar voor het eerst in Nederland te zien. De met Tony Award en Pulitzerprijs bekroonde satire over ras en vastgoed zal voor het eerst vanaf 23 april te zien zijn in het Bijlmer Theater in Amsterdam. Andere bioscopen zullen rap daarna volgen. Well Made Productions presenteert na het succesvolle A Raisin in the Sun en Beneatha’s Place - samen met partners Internationaal Theater Amsterdam (ITA) en Likeminds - het derde deel van de Raisin Cycle.

Bruce Norris schreef Clybourne Park (2010) als spin-off van A Raisin in the Sun - de Broadway-klassieker van Lorraine Hansberry uit 1959. Na het overweldigende succes in de VS en Engeland verplaatste de productie in 2012 naar Berlijn, waar de nodige controverse ontstond.

Experimenteren met make-up

Deutsches Theater wilde de rollen van de twee zwarte Amerikanen door witte acteurs laten vertolken. Ook wilden zij ‘experimenteren met make-up’. Hierop trok Norris persoonlijk zijn toestemming voor de uitvoering van het stuk in. In een open brief aan de leden van de Dramatists’ Guild of America schreef hij:

‘Normally I don't meddle in the cultural politics of other countries, but when my work and the work of my colleagues – other playwrights – is misrepresented, I do.’

Bi-cultureel perspectief

De producenten van het in 2015 opgerichte Well Made Productions zijn Samora Bergtop en Ellen Tjon A Meeuw. Well Made Productions reageert op het huidige tijdsgewricht en vertelt verhalen door middel van theater, film en fotografie, vanuit een bi-cultureel perspectief.

Zoektocht naar herkenbare verhalen

De Raisin Cycle is het resultaat van een zoektocht naar herkenbare verhalen die passen binnen het referentiekader van Bergtop, een dochter van een Surinaamse vader en een Nederlandse moeder. Voor het eerste deel, A Raisin in the Sun, ontving zij de Amsterdamprijs voor de Kunst 2017 (categorie 'stimulering'). Internationaal Theater Amsterdam en Likeminds zijn sinds de tweede voorstelling, Beneatha’s Place, co-producenten van elkaar.