Afbeelding

BAM AMBASSADEURS

BAM


  • Raymond Comvalius
  • Multi-focused ICT specialist/architect
  • Eigenaar ‘NextXpert BV’
  • Geboren: 1968 - Amsterdam 

Raymond Comvalius is wat je noemt next level expert op het gebied van ICT. Als eigenaar van NextExpert heeft hij menig vooraanstaand bedrijf geholpen bij het moderniseren van hun infrastructuur. Bedrijven als ING, Rabobank, Achmea, Universiteit van Utrecht en de Politie maken gretig gebruik van zijn expertise. Comvalius ziet zijn twintigjarige carrière als een achievement, maar het feit dat hij in 2019 voor de tiende keer uitgenodigd wordt voor het geven van een presentatie tijdens Ignite, de grootste internationale ICT-conferentie van ‘s werelds grootste softwarebedrijf Microsoft, is toch zeker een mijlpaal te noemen.

 In 2010 ontving Comvalius een internationaal MVP Award voor zijn bijdrage aan de kennis en kunde binnen de ICT Community. Vanaf dat moment behoort hij ieder jaar tot de genodigden op het hoofdkantoor van Microsoft in Redmond (Washington). Niet gek voor iemand die begon met het uit elkaar halen van telefoons en radio’s. 

“Ik ben altijd gefascineerd geweest door techniek en programma’s ontwikkelen. Het bouwen en creëren van niets naar iets. Veelzijdiger werk kan ik me niet voorstellen. Maar ik ben niet het type dat op een achterkamer dagenlang afgezonderd bezig is. Ik heb juist graag mensen om me heen.” 

“Wat er zo speciaal is aan mijn passie? Als ICT’er in de huidige maatschappij doe je er zeker toe. Computers zijn meer dan belangrijk geworden voor de maatschappij. Ik weet nog dat mijn tantes het vroeger schattig vonden wat ik deed. Nu kan niemand zonder en ben ik de eerste die wordt gebeld door de familie als een laptop, telefoon of verbinding het begeeft. Wat dat betreft is er zelfs teveel werk voor ICT’ers.” 

“Ik heb voor de ICT gekozen, omdat het een vakgebied is waarin je altijd aan het leren bent. Al heel vroeg zag ik in dat dit iets voor mij was. Daarom geef ik iedereen en zeker de jongere generatie mee, dat als je keuzes maakt voor de toekomst, kies dan voor je passie. Wat het ook is. Iets waar je blij van wordt. Alleen daarmee kun je het redden.” 


  • Sigi Lens
  • Voetbal Intermediair
  • Directeur en oprichter Pro Athlete
  • Geboren: 1963 - Paramaribo

Met zijn spelersmakelaar bureau Pro Athlete behartigt Sigi Lens de belangen van menig ambitieuze voetballer en trainers actief op Nederlandse en internationale voetbalvelden. In het verleden waren dit onder anderen Patrick Kluivert, George Boateng, Giovanni van Bronckhorst en Michael Reiziger. In de huidige generatie professionele voetballers zet Pro Athlete zich in voor bijvoorbeeld Jetro Willems (Eintracht Frankfurt) en Joey Roggeveen (AZ). In zijn actieve voetbalcarrière kwam Lens onder andere uit voor AZ en Fortuna Sittard. 

Lens haalt de motivatie voor zijn dagelijks werk zoveel mogelijk uit zichzelf, maar het liefst kijkt hij hoe anderen het doen. “Ik raak geïnspireerd door mensen die succesvol zijn op een ander vlak.” Lens vertelt gepassioneerd over de documentaire over Clarence Avant, The Black Godfather. Een man die vanwege zijn netwerk van grote invloed is geweest op het leven van iconen als Quincy Jones, Bill Withers en Muhammad Ali. “Een ware inspiratiebron. Een man die niet op de voorgrond trad, maar als intermediair wel belangrijk is geweest voor de carrière van velen.” 

Dat is volgens Lens ook het grote belang van de Black Achievement Month. “Je kijkt naar voorbeelden waaraan je kunt spiegelen. Maar die voorbeelden hoeven niet groots te zijn. Soms zijn er mensen die veel voor hun buurt betekenen. Kinderen kijken tegen ze op en anderen kunnen zich hen aan optrekken. Die mensen vind ik de echte achievers.” 

Lens is een van de overlevenden van de SLM-vliegramp op 7 juni 1989, bij Zanderij in Suriname. Ondanks deze tegenslag weet hij zich te ontwikkelen tot een echte voetbalondernemer. “Ik zit al meer dan 35 jaar in dit vak en ben blij dat ik een bijdrage kan leveren aan successen van anderen. In de wereld waarin wij leven is het voor ons al moeilijk genoeg. Kijk, hard werken moeten we allemaal, maar het is fijn als je waardering ontvangt. Het feit dat deze uit de [zwarte-red.] gemeenschap komt, maakt het extra speciaal.” 


  • Jorien Wuite
  • Politica
  • Gevolmachtigde minister van Sint-Maarten te Den Haag
  • Geboren: 1964 - Den Haag

Jorien Wuite kan zich haar eerste dag als student op de Erasmus Universiteit Rotterdam nog goed herinneren.  De instructie was gekleed te komen voor de baan van je toekomst. Ze kwam in een keurig pakje. Haar wens toen was directeur worden van een semi privaat ziekenhuis, maar dan wel op het eiland van haar moeder: Sint Maarten. Het afstudeeronderzoek van Jorien Wuite ging over de communicatiestrategie voor een klein basisziekenhuis. Dit onderzoek bleek een mooi visitekaart voor het begin van haar carrière. Zakelijk gezien is ze keurig in pak gebleven, maar dan nu sinds juni 2018 in de functie van Gevolmachtigd minister van Sint Maarten te Den Haag. Een functie die Jorien Wuite op het lijf geschreven is.  

“Ik behartig de belangen voor de regering van Sint Maarten. Niet alleen in Nederland, maar zeker ook internationaal. We hebben zoveel te bieden. Afgelopen jaar was het jaar van de culturele diplomatie waarin we veel hebben bereikt.” Zo presenteerde Wuite, namens de regering van Sint Maarten, de Tweede Kamer het schilderij ‘185 mile Winds’ van kunstenares Ruby Bute. Het schilderij is een dankbetuiging voor de Nederlandse steun, nadat de orkanen Irma en Maria het eiland Sint Maarten in september 2017 zo zwaar hebben getroffen. “Het schilderij beeldt de veerkracht van de bevolking van Sint Maarten uit.” 

Het jaar 2019 is voor Wuite het jaar van de economische kansen. Met het platform 721 (de landcode van Sint Maarten) gaat zij aan de slag om de Sint Maarten diaspora langs de digitale weg internationaal met elkaar te verbinden. “Heritage is onze kracht. Je identiteit en ondernemerschap uitdragen en laten zien aan de wereld. Vanuit mijn positie als belangenbehartiger wil ik graag mijn bijdrage leveren aan het aanmoedigen van talenten als ons exportproduct. Dit mogen en moeten we zeker meer doen.”

Haar advies voor de huidige en toekomstige generaties? “Ze moeten enorm putten uit de kracht die ze in zichzelf hebben, maar ook uit de kracht van hun ouders en voorouders. Hun identiteit is een human capital en daar mogen ze zeker trots op zijn!” 


  • Yannick Hiwat
  • Violist, componist en arrangeur
  • Geboren: 1988 - Roosendaal en Nispen

Hij is musicus en in de eerste plaats violist. Maar je mag hem ook componist en arrangeur noemen. Yannick Hiwat componeert stukken en ontwikkelt zijn eigen unieke instrumenten.  Zijn repertoire bevat bestaand en eigen werk. Hiwat is al sinds zijn zesde verbonden met de viool. In 2007 studeert hij cum laude af aan de school voor Muziek en Dans. In 2018 werd hij genomineerd voor de Black Achievement Award. 

De lijst met artiesten waarmee Hiwat heeft samengewerkt is uiteenlopend en lijkt eindeloos. Van hiphopartiesten als Ghostface Killah (Wu-Tang Clan) en Pete Philly tot de Amerikaanse soulzanger Bilal, Sabrina Starke, Waylon, Berget Lewis en nog veel meer. Er zijn weinig grote concertzalen of festivals ter wereld waar Yannick Hiwat nog niet heeft opgetreden. In 2019 stond hij voor de vijfde keer op het podium van North Sea Jazz Festival. Hiwat is een van de weinige violisten die gebruik maakt van een zevensnarige viool; de standaard viool heeft vier snaren. 

Hiwat is tijdens het cultureel seizoen 2019-2020 artist in residence bij het Amsterdamse Concertgebouw. Hét gezicht van de campagne van een van de meeste exclusieve concertzalen in de wereld. “Mijn doel is de wereld te laten zien dat er meer is dan alleen klassiek in het Concertgebouw. Dit heeft ook te maken met mijn veelzijdigheid aan genres; klassiek, jazz en hip hop.” 

Het belang van Black Achievement Month is volgens Hiwat meer dan groot.

“Ik kom veel mensen tegen die in een eigen vakgebied weinig of geen zwarte voorbeelden kennen. Ik weet er alles van. Het is belangrijk voor ons als gemeenschap en komende generaties. Sterker nog, het is het waard om gevierd te worden. Het is niet altijd een makkelijke weg om te komen waar je bent. We mogen die verhalen best aan elkaar vertellen en mogen ook de successen delen. Het klinkt cliché, maar weet dat alles waar je werk in stopt uiteindelijk tot iets mooi leidt. Je kan alles realiseren.” 


  • Emmanuel Ohene Boafo
  • Acteur
  • Het Nationale Theater
  • Geboren: 1993 - Meppel

Zijn eerste stappen in de theaterwereld maakt Emmanuel Ohene Boafo bij DEGASTEN, het jongeren theatercollectief voor nieuw theatertalent in Amsterdam. In 2013 speelde hij al in verschillende film en televisieproducties als De Maatschap en A’dam E.V.A. Ook speelt Ohene Boafo de hoofdrol in de film Exit, beste telefilm 2013 van Boris Paval Conen. Ohene Boafo studeerde in 2018 af aan de acteursopleiding van de Toneelacademie Maastricht. Hij maakt sinds 2018 onderdeel uit van het ensemble van Het Nationale Theater, het grootste reizende theatergezelschap van Nederland. Niet gek voor een jongeman geboren in Meppel uit Ghanese ouders en opgegroeid in Amsterdam. 

“Ik houd van wat ik doe. We leven in een tijd waarin de ware verhalen nu echt naar buiten worden gebracht. Ik vind het belangrijk dat ik heel veel verhalen kan vertellen door gewoon mezelf te zijn. Zeg maar, de zwarte man ook in allerlei andere levenssituaties dan de alom bekende aan ons opgelegde stereotype beelden.” Zo speelt Ohene Boafo in ‘Venserpolder’, een korte film door Teddy Cherim en Ashar Medina. De film beschrijft het leven van een Ghanese jongeman vanuit een herkenbaar perspectief. De Ghanese cultuur wordt realistisch naar voren gebracht. “In de film wordt veel Engels en Twi gesproken. Er is goed research gedaan en daar ben ik gewoonweg trots op.” 

“In mijn werk bij het Nationale Theater kan ik mijn identiteit in bepaalde stukken meenemen. Ik wil graag een voorbeeld zijn voor andere Ghanese jongeren die ook de kunst- en cultuurwereld in willen stappen. Ghanese ouders zien een beroep in mijn vakgebied niet als toekomstbestendig. Ik laat zien dat er veel meer is dat je kunt bereiken met je talent.” 

“Er zijn al zo lang en zo vaak eenzijdige perspectieven over ons naar buiten gebracht. Maar we zijn meer dan dat. We vormen een netwerk. Daar gaat het om: laten zien dat we niet alleen zijn. Het is belangrijk dat je weet wie je bent. Ken je eigen verhaal, je eigen geschiedenis en je morele standaard. Alleen zo kun je je licht laten schijnen op de rest van de wereld.”


  • Berget Lewis, Zangeres
  • Oprichter ZO! Gospel Choir.
  • Geboren: 1971 - Amsterdam 

Berget Lewis begon haar professionele zangcarrière als achtergrondzangeres bij Total Touch, de succesvolle band met Trijntje Oosterhuis en componist Tjeerd Oosterhuis die furore maakte in de jaren negentig. Later maakte ze deel uit van de band van Ruth Jacott en Candy Dulfers Funky Stuff. Ze speelde de hoofdrol in de musical Dreamgirls, schitterde in haar theatershows “Discover Berget Lewis” en “Blooming”, verkocht als één van de Ladies of Soul meerdere malen de Ziggo Dome uit, tourde met de Canadese muzikant en producer David Foster door Indonesië én deed ook nog eens mee aan de Engelse versie van The X-Factor. Ze werd ook de ‘beste zangeres van Nederland’ tijdens haar deelname aan het gelijknamige televisieprogramma.

Lewis haalt haar motivatie uit haar stem en muziek. Haar doel? Graag doorgeven wat haar ooit is doorgegeven. “Ik denk dat alles wat met Black Achievement te maken heeft ons kan motiveren en inspireren. Het belangrijkste is het beste uit onszelf te halen. En natuurlijk ook een stuk erkenning voor hetgeen je met al je passie en doorzettingsvermogen doet.” 

Lewis draait al enige tijd mee en heeft nu het gevoel dat ze in de kracht van haar leven staat. Hier is ze zelf het meest trots op. “Dat is toch ook een achievement?!” Ze is songschrijfster, vocal coach, voorzitter van de Stichting Berget Lewis & Shirma Rouse Foundation èn founder van het ZO! Gospel Choir waarmee ze een muzikaal platform biedt aan jong en getalenteerd zangtalent. 

Na jaren van muzikale en persoonlijke ontwikkeling werkt Lewis nu aan een nieuw album. Ze schrijft, componeert en zingt de muziek die ze wil zingen, songs die rechtstreeks uit haar hart komen. Haar advies aan alle achievers: “De weg naar persoonlijk succes kan soms lang zijn met vallen en opstaan, maar het gaat om de reis ernaartoe. Laat je nooit ontmoedigen. Door niemand!”  


  • Dywel Braaf
  • Concertpianist
  • Geboren: 1997 – Amsterdam

Het eerste toetsinstrument dat Dywel Braaf als vijfjarige aanraakte was een keyboard waar hij voor had gesmeekt bij zijn ouders. Hij begon te kliederen achter de keyboard, in de waan dat hij de pianist van de eeuw was. En stiekem wist hij ook dat hij dit wilde blijven doen. 

‘De grootste prestatie die ik ooit als pianist mocht leveren, was om in 2014 samen met Wibi Soerjadi live op te treden, in de grote zaal van het Concertgebouw in Amsterdam, tijdens de finale van Het Orkest van Nederland.’ Een bekend tv-programma waarin naar klassiek muzikaal talent wordt gezocht. 

‘Mijn identiteit ligt in het feit dat ik een zwarte man ben, die ervoor gekozen heeft zijn dromen na te jagen, wat mensen ook van hem denken. Ik heb tijden meegemaakt dat ik openlijk werd uitgescholden en vernederd om mijn huidskleur. Maar juist deze momenten hebben ervoor gezorgd dat ik trots ben op wie ik ben als mens. Ik ontwikkel doelbewust mijn eigen identiteit en stijl. Ik ben dan ook trots op het feit dat ik als zwarte man mijn positie inneem in de ‘witte wereld’ van klassieke muziek. Want wie verwacht nou dat een zwarte man met een afro, klassieke muziek speelt?’ 


  • Abderrahmane Trabsini
  • Co-Founder & Creative Director Daily Paper
  • Geboren: 1989 – Amsterdam

Voor Abderrahmane was het een spontane reis om de brand Daily Paper te starten. Samen met zijn vrienden Hussein en Jefferson begon hij er in 2010 mee, zonder plan en zonder verwachtingen. Hun doel was om kleding te maken wat dichtbij hun Afrikaanse cultuur en opvoeding zat en dat zo ver mogelijk te verspreiden in de wereld.

En dat verspreiden is zeker gelukt. Daily Paper is onmisbaar op de catwalks van de modewereld. De herfst/winter collectie van dit jaar wordt voor het eerst getoond op Paris Fashion Week op 1 oktober. ‘Ik ben het meest trots op het feit dat we zo klein zijn begonnen en aan de wereld hebben laten zien dat het ook zo kan, omdat mensen soms denken dat je met ondernemen een grote zak geld nodig hebt. Daarnaast ben ik altijd blij om iemand in Daily Paper op straat te zien.’ 

De Black Achievement Month is ook voor Abderrahmane een bijzondere maand. ‘Het is altijd positief om onderbelichte communities en individuals een platform te geven om zo meer begrip en empathie vanuit de samenleving aan te wakkeren. Shine a light on those that walk in the dark.’


  • Faizah Grootens
  • Danseres, choreograaf en docent hedendaagse dans.
  • Freelance choreograaf (internationaal).
  • Geboren: 1987 - Willemstad (Curaçao).

Faizah Grootens maakt als ze drie jaar oud is haar eerste balletpassen. En ze is nu nog altijd op de dansvloer te vinden; professioneel en sociaal. Dans en muziek zijn onderdeel van haar leven. Afgestudeerd aan de opleiding Docent Dans van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten en “Instituto Superior de Arte” in Cuba is Grootens zonder twijfel een van de unieke zwarte parels in de hedendaagse dans.

Maar talent alleen is volgens haar niet voldoende. “Je hebt een support system, een netwerk en een gunfactor nodig. Zonder mijn familie en vrienden had ik nooit zover kunnen komen.” Ze noemt podiumkunstenaar en schrijver Herman van Veen, maar ook top choreografen Crystal Pite en Hofesh Shechter en Maurice Causey, de choreograaf waar ze al enkele jaren mee werkt, als inspiratiebronnen.

Ze maakt deel uit van Laleget Danza in Mexico, een internationaal dansgezelschap onder leiding van choreograaf Diego Vázquez. “Met hen heb ik kunnen dansen en mijn choreografieën kunnen presenteren in Palacio de Bellas Artes, het tweede belangrijkste theater in Latijns- Amerika. Het is echt een eer om daar te dansen en mijn eigen choreografie internationaal te presenteren.”

Dansen is voor Grootens meer dan een podiumkunst; Het is haar manier van teruggeven aan de maatschappij. Het helpt bij het opheffen van culturele barrières, legt verbinding en kan zelfs angst wegnemen, zegt ze. Zo presenteert ze met Lot’s Foundation community arts projecten op Curaçao. “Op basisscholen in aandachtsbehoevende wijken maken we op artistieke en speelse wijze kinderen bewust van hun rechten. Ik geloof in de helende factor van kunst.”

Kunst moet inclusief zijn, daarom is zij ook dankbaar voor Black Achievement Month. “Ik wil het liefst iedereen stimuleren andere of meerdere talenten te ontdekken. Denk niet dat je het niet kan, maar ga op zoek naar nieuwe vormen van expressie. En spreek het vooral uit. Er zijn meer mensen in je omgeving dan je denkt, die hetzelfde denken als jij”.