Afbeelding

Baby moon

Balls en catwalks in de nieuwe docuserie SLAY: express to impress

Transvrouwen Jade, Naimah, Serena en Babymoon worden regelmatig geconfronteerd met vooroordelen, discriminatie, geweld en onbegrip. Maar binnen de ballroomscene vinden ze de kracht en het zelfvertrouwen om onbeschaamd zichzelf te zijn. In de zesdelige docuserie SLAY: express to impress worden deze vier transvrouwen gevolgd: van extravagante catwalks tot eerste stappen in transitie. Vanaf donderdag 25 juli wekelijks te zien bij de NTR op NPO 3. 

jade
Jade

De ballroomscene is een beweging in de Amerikaanse LGBTQ-scene die zijn oorsprong vond in New York. Dit jaar bestaat de Nederlandse ballroomscene tien jaar, maar gaat sinds de jaren 70 al de wereld over. Deze underground gemeenschap biedt een veilige haven voor queer- en transpersonen van kleur om hun ware zelf te ontdekken en te vieren. 

De vier geportretteerden in deze docuserie nemen als leden van verschillende Houses - zelfgekozen families die elkaar onvoorwaardelijk steunen - deel aan extravagante en gedurfde balls. Een strijd om trofeeën en erkenning waar ze hun creativiteit de vrije loop laten gaan.  

Jade (22 jaar) heeft als geneeskundestudent in Amsterdam grote ambities om het glazen plafond voor transmensen in de geneeskunde te doorbreken.

naima
Naima

Als bijbaan werkt ze in de Transkliniek, waar ze ook haar eigen plannen bespreekt met haar collega. Haar ouders hebben haar gesteund in de zoektocht naar haar identiteit en die positiviteit wil ze door te geven aan andere queer- en transpersonen in haar moederland Suriname. 

Naimah (36 jaar) is een legendarische zwarte transvrouw en rolmodel uit Rotterdam, waar ze ook werkt als model. Ook wel bekend Mother Naimah, oprichter van The House of Mermaids, waar ze jonge queer- en transpersonen een veilige plek biedt en traint voor catwalks. Ooit was ze onzeker over haar lichaam, maar inmiddels loopt ze vol trots over de catwalk en hoopt dit over te brengen aan de jongere generatie. 

serena
Serena

Serena (26 jaar) woont in Rotterdam en is ook wel bekend als moeder van het House of Makaveli. Ze is geneeskundestudent, dressuurrijder en werkt als bijbaan in de thuiszorg.

De zelfgekozen familieband is van onschatbare waarde voor Serena, omdat liefde, begrip en aandacht vaak ontbreken in het dagelijkse leven. Hoewel ze zich gesteund voelt in haar transitie door haar House, worstelt ze met het feit dat ze haar grootouders niet meer heeft gezien sinds ze als transvrouw door het leven gaat.  

babymoon
Babymoon

Babymoon (29 jaar) woont in Amsterdam en is in het dagelijks leven student aan de dansacademie, model en artiest. Ze staat aan het begin van haar transitie en in de startblokken voor haar debuut als drag queen. 

SLAY: express to impress is een co-productie van de NTR en De Coproducent. SLAY: express to impress is wekelijks te zien vanaf donderdag 25 juli om 22.20 uur bij de NTR op NPO 3.