Afbeelding

Black Lives – from Generation to Generation

Afbeelding

Black Lives – from Generation to Generation

Afbeelding

Black Lives – from Generation to Generation

Artiesten lanceren ‘Black Lives – from Generation to Generation’ album

Cheick Tidiane Seck, Immanuel Wilkins, Stephanie McKay, Sonny Troupé, Jacques Schwarz-Bart, David & Marque Gilmore, Reggie Washington, DJ Grazzhoppa, JeanPaul Bourelly, Jeremy Pelt, Grégroy Privat,Marcus Strickland, Alicia Hall Moran...

Black Lives – from Generation to Generation

25 artiesten, tussen de 20 en 80 jaar oud, brachten recentelijk een dubbelalbum uit waarin zij zich uitspreken, of beter gezegd musiceren, tegen racisme; op 25 maart is de wereldwijde release van ‘Black Lives – from Generation to Generation’ op dubbel cd, vinyl en digitaal. “Zovelen verzameld op één album in een collectief van kunstenaars die racisme in de wereld blijven bestrijden door middel van muziek,” schrijft Stilletto PRoductions, hun BeNeLux perscontact in een persbericht

Het bericht fylosofeert dat wat vandaag vanzelfsprekend is, dat helemaal niet was in 1968. "Say it loud, I'm black and I'm proud", de funkhymne van James Brown tegen racisme was voor velen een provocatie, vooral een paar maanden na de moord op Martin Luther King. Sindsdien is muziek een essentieel onderdeel geworden van de Amerikaanse burgerrechtenbeweging; een halve eeuw later ontstaat met 'Black Lives Matter' een nieuwe wereldwijde beweging.”

Na de moord op George Floyd in 2020 kregen protesten tegen geweld tegen mensen van kleur een nieuwe impuls. Bijna dagelijks komen mensen in opstand tegen nieuwe strafbare feiten en allerlei vormen van discriminatie: in het rechtssysteem, in het sociaal-structurele systeem, in de sport, op het werk of in kunst en cultuur.”

vEH_gmM2x3c">

“Muziek, in haar verschillende vormen, was en is nog steeds een essentieel onderdeel van het protest tegen racisme. Muziek verenigt duizenden activisten, vaak met een muzikale hymne en altijd met een grotere samenhang en kracht. Het is onvermijdelijk dat zwarte kunstenaars al honderden jaren een hoofdrol spelen in de strijd tegen het racisme - en niet alleen in de VS.”

"We zetten woede om in actie", rapt Sharrif Simmons op "We Are Here".

Maar 'Black Lives – from Generation to Generation’ is ook muzikaal uitzonderlijk. Van het polyritmische vuurwerk van Cheick Tidiane Seck (Mali) in "Sanga Bô" tot het bluesy gitaar-saxofoon duo "Praying" van Immanuel Wilkins (USA), van de gevoelige jazz van Sonny Troupé's Guadeloupe-band tot de gospeljazz van Marcus Strickland; van de ontroerende balladry van de Zuid-Afrikaanse zangeres Tutu Puoane tot de jazz fusion van de broers David en Marque Gilmore. Er is een grote muzikale diversiteit, voornamelijk geworteld in de jazz, maar ook beïnvloed door funk en soul tot rock en blues. De Amerikaanse Stephanie McKay, die heeft gewerkt met Roy Hargrove, Mos Def en vele anderen, is betrokken bij drie tracks.

Ook headliners als Sharrif Simmons, Andy Milne, Kokayi, Alicia Hall Moran, DJ Grazzhoppa, Jeremy Pelt, Adam Falcon, Reggie Washington, Grégory Privat, E.J. Strickland, Oliver Lake, Gene Lake, Jacques Schwarz-Bart, Yul, Marvin Sewell en Jean-Paul Bourelly leverden belangrijke bijdragen.

Stefany Calembert, de Brusselse producer, is de echtgenote van één van de betrokken artiesten.

Natuurlijk ken ik als witte vrouw, getrouwd met een zwarte man en moeder van drie kinderen met hem, het racisme en zijn vele vormen. Maar niet alleen sinds ik mijn man ontmoette. Dat is inderdaad al 35 jaar het geval. Ik werd geconfronteerd met racisme op school en daarna op straat met mijn vrienden en telkens weer op mijn reizen naar Guadeloupe en Senegal. Ik heb veel zwarte vrienden en ik heb gemerkt hoe diepgeworteld het racisme van alledag is in de samenleving en over de hele wereld.

Ik voel me vaak ongerust wanneer ik bepaalde "superioriteitsattitudes" van mijn we medeburgers tegenkom, wanneer ik geconfronteerd word met hun weigering om na te denken, en zelfs met hun hypocrisie. En het stemt mij des te triester dat zelfs degenen die elke vorm van rancune jegens mensen van kleur afwijzen, het vaak moeilijk vinden om daar een open discussie over te voeren. "

De impuls voor Calembert om ‘Black Lives – from Generation to Generation’ te creëren:

Ik wilde de vele muzikanten, waarvan ik sommigen al jaren ken, de kans geven zich uit te drukken op een album dat nu wereldwijd zal worden uitgebracht. Als collectief willen we met een krachtige stem spreken: laten we de strijd tegen racisme nooit opgeven - laten we ons verenigen, laten we vechten door middel van onze muziek en onze stemmen, laten we kracht en moed geven aan al diegenen die lijden onder ongelijkheid en dit hun hele leven moeten verdragen. Wij willen ons verenigen in organisaties, op festivals, op conferenties, bij concerten en in solidariteit. Hoe meer we zijn, hoe meer lawaai we maken en hoe meer verandering onvermijdelijk is. "

De deelnemende componisten zijn Cheick Tidiane Seck, Immanuel Wilkins David Gilmore, Marque Gilmore, Sharrif Simmons, Stephanie McKay, Andy Milne, Kokayi, Sonny Troupé, Reggie Washington, Alicia Hall Moran, DJ Grazzhoppa, Adam Falcon, Jeremy Pelt, Grégory Privat,  Marcus Strickland , Christie Dashiell , E. J. Strickland , Oliver Lake , Jacques Schwarz,Bart , Gene Lake , Federico Gonzalez Peña , Tutu Puoane , Yul - Marvin Sewell , Jean-Paul Bourelly and Terence "Sub Z" Nicholson

De 25 kunstenaars die rangeren tussen de 20 en 80 jaar, komen uit de Verenigde Staten, verschillende Afrikaanse landen waaronder Zuid-Afrika, Mali, Togo, Benin en het Caribisch gebied, waaronder Haïti, Guadeloupe en Martinique. 

Meer dan 80 muzikanten werkten uiteindelijk aan het album, waaronder zelfs een koor van meisjes, tussen de zeven en 13 jaar oud. Er zitten broers tussen, vaders die muziek maken met hun zonen, een koppel, een moeder en haar zoon, oude vrienden ...

De geluidstechnicus voor het dubbelalbum is drievoudig Grammy-winnaar Russell Elevado. Hij maakte naam met de productie van D'Angelo's "Voodoo" en heeft sindsdien gewerkt voor sterren als Angelique Kidjo, Jon Batiste en Alicia Keys.

Na de album release op 25 maart volgen ook enkele live concerten later dit jaar in Europa: 10 November 2022 in Brussel Botanique in Belgie en 12 November 2022 in de Luxemburg Dudelange.