Afbeelding
Afbeelding
Anouschka Biekman | Het kan niet, bestaat niet
Door: Robin Austen
Bestuurskundige en zelfstandig ondernemer Anouschka Biekman, is gemeenteraadslid voor D66 in Schiedam en ze staat momenteel op plek nummer 2 van D66 Schiedam. Anouschka is geboren in Den Haag, opgegroeid in Zoetermeer en op vijftienjarige leeftijd naar Schiedam verhuisd. Ze is opgevoed met de gedachte: ‘ Het kan niet, bestaat niet’ en zo staat ze ook in het leven. Een van haar favoriete quotes is daarom: “It always seems impossible until it’s done!” (Nelson Mandela). De politica heeft een grote passie voor onderwijs, diversiteit en inclusie.
AFRO Magazine profileert vandaag, met Kleur de Kamer een selectie van kandidaten van Afrikaanse afkomst die meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen van woensdag 16 maart 2022.
Waarom heeft u gekozen voor deze Politieke Partij ?
D66 is voor mij de partij die op een moderne en progressieve manier streeft naar gelijkwaardigheid en kansengelijkheid. Ongeacht waar je vandaan komt, je achtergrond, opleidingsniveau, etniciteit of geaardheid. D66 gaat uit van de eigen kracht van de mens en vindt het belangrijk om diegenen te ondersteunen die dat nodig hebben. Onderwijs staat hierbij altijd centraal en dat vind ik enorm belangrijk.
Wat zijn uw doelen voor de toekomst met uw Politieke partij?
Als voorzitter van het landelijk Diversiteitsnetwerk van D66 zie ik het als mijn taak en rol om inclusiviteit in de partij te verankeren. Representatie, verbinding en vertrouwen! Dit zijn de kernwaarden van het Diversiteitsnetwerk. De ambitie van het Diversiteitsnetwerk is om politiek te voeren vanuit het hart van de samenleving. Om dit te realiseren is het van belang dat de vertegenwoordiging in zowel de landelijke als lokale politiek een goede afspiegeling is van Nederland.
Als voorzitter zet ik me hiervoor in met als einddoel een inclusieve en toegankelijke cultuur, waarin iedereen in vrijheid zichzelf kan zijn en kansen krijgt om mee toe doen en te beslissen. Een inclusieve partij is het ultieme voorbeeld om een inclusieve samenleving vorm te geven.
Welk verschil kunt u maken in de Politiek ?
De afgelopen periode heb ik me in de raad sterk gemaakt voor een inclusievere stad, betere leeromgeving in het onderwijs en het voorkomen van geweld achter de voordeur. Als ik straks voor een tweede periode in de raad zit, wil ik de kansengelijkheid in het onderwijs nog meer vergroten door ervoor te zorgen dat we in Schiedam met een pilot kunnen starten waarbij kinderen een gezonde schoollunch krijgen. Eveneens vind ik het belangrijk dat er een onderzoek komt naar ‘onder advisering’ in het onderwijs.
Ook is er nog genoeg te doen op het gebied van diversiteit, inclusie en toegankelijkheid. Het vertalen van het nationaal actieplan naar een lokaal actieplan om racisme en discriminatie te voorkomen is daar een voorbeeld van.
Ik wil ook dat er meer aandacht komt voor zowel de fysieke als de mentale gezondheid van jongeren. Veel jongeren hebben mentaal geleden onder de coronapandemie. Dit moet bespreekbaar worden gemaakt en uit de taboesfeer worden gehaald
Op welke manier Is de politiek volgens u de afgelopen jaren veranderd ?
De politiek is de afgelopen jaren zeker veranderd. De toon is verhard en de persoonlijke aanvallen zijn aan de orde van de dag. Dit vind ik erg triest om te zien, omdat hierdoor het vertrouwen in de politiek nog verder afneemt. De komst van rechtste partijen met fascistische ideeën vind ik ook een enge ontwikkeling. Daarom is het belangrijk dat we, zolang het nodig is, een tegengeluid laten horen en zorgen voor meer representatie van Afrikaanse diaspora in de politiek. Iedereen moet zich vertegenwoordigd voelen en de onderwerpen die onze gemeenschap aan het hart gaan moeten worden geagendeerd en opgepakt.
Wat zijn belangrijke onderwerpen waar uw partij zich zeker voor moet hard maken de komende periode ?
Op landelijk niveau pleit D66 al een aantal jaar voor excuses van het slavernijverleden. De komende kabinetsperiode moeten ze dit blijven doen, maar ook onderzoeken hoe we reparatory justice een plek krijgt in het geheel. Dit is zo belangrijk. Verder willen we de achterstanden op verschillende gebieden zoals het onderwijs of op de arbeidsmarkt wegwerken. Onze kinderen en kleinkinderen moeten niet alleen gelijkwaardig maar ook rechtvaardig worden behandeld, om zo aan hun toekomst te kunnen werken.
Wie zijn uw politieke voorbeelden ?
Er is een aantal vrouwen vanuit de gemeenschap die hun stem heeft laten horen. Zo heb ik veel bewondering voor Dr. Joyce Sylvester, de eerste zwarte vrouwelijke Burgemeester en eerste zwarte vrouwelijke senator in de Eerste Kamer. Maar ook Dr. Barryl Biekman is iemand waar ik veel bewondering voor heb. Deze vrouwen hebben in Nederland tegen de heilige huisjes geschopt en hun nek uitgestoken. Ik ben me er elke keer van bewust dat het onder andere deze vrouwen zijn op wiens schouder ik sta.
En ik hoop in de toekomst hetzelfde voor andere zwarte meisjes te mogen zijn in de generaties na mij.
Wat zou voor u een persoonlijk succes zijn in de politiek ?
Ik vind het een persoonlijk succes als ik de weg nog vrijer heb gemaakt voor zwarte meisjes. Dat zij een voorbeeld hebben om naar op te kijken en weten dat een politieke carrière ook voor hen mogelijk is. Daarnaast hoop ik op verschillende gebieden een bijdrage te kunnen hebben geleverd aan een inclusieve samenleving.
Waarom zou men op u moeten stemmen ?
In de eerste plaats is het sowieso belangrijk om te gaan stemmen en gebruik te maken van je stemrecht. Stem je op mij lijst 4, kandidaat #2 van D66 in Schiedam, dan is dat per definitie een stem voor meer representatie, kansengelijkheid in het onderwijs en een inclusiever Schiedam, waarin iedereen zich thuis voelt. Want ook in Schiedam laten we iedereen vrij, maar niemand vallen!