Afbeelding

Cole omhaal

Andy Cole is een Hall of Famer

Op 22 April 2024 werd Andy Cole samen met Chelsea Legends Ashley Cole en John Terry in de Premier League Hall of Fame opgenomen.

"Elke voetballer droomt er van om zoveel mogelijk prijzen te pakken. Om uiteindelijk in de Hall of Fame opgenomen te worden is een enorme eer", blikt Andy dankbaar terug. De man is zo nederig dat hij zichzelf niet eens tussen de beste spelers van zijn tijd heeft opgenomen. Maar de echte voetbal liefhebbers zijn het unaniem eens dat hij een legende is.

Afbeelding

Andy Cole Hall of Fame

Zijn vader zag hem liever cricket spelen, maar hij overtuigde zijn paps en bewees inderdaad hoe goed hij was in the beautiful game zoals Pele dat noemde. Van 1988 tot 2008 maakte hij 289 carrièredoelpunten zonder penalty’s te nemen.
Op de Premier League topscorerlijst aller tijden heeft hij alleen Alan Shearer met 260 doelpunten, Harry Kane (213) en Wayne Rooney (208) voor zich. Cole maakte als eerste speler 50 doelpunten in slechts 64 gespeelde wedstrijden. Een record dat pas vorig jaar door de grote Erling Haaland werd verbroken. Ook hij is de eerste speler die 5 doelpunten in een wedstrijd heeft gemaakt.

Andrew, zoals Andy eigenlijk heet, werd gekenmerkt door zijn snelheid, balvastigheid en killerinstinct. In het strafschopgebied was hij het gevaarlijkst. Hij stond meestal op de juiste plek. De Engelsman met Jamaicaanse roots vormde samen met de beste Trinidadiaanse spits Dwight York een geweldige aanval bij Manchester United. In 1999 wonnen ze er de treble. Landskampioen Premier League, de bekende FA Cup en de Champions League van het grote Bayern München.

Record zonder penalty
Waarom hij nooit een penalty nam? "Als je als spits niet in een open spel kan scoren ben je niet goed genoeg om tussen de beste spelers te spelen.”, vindt Cole.

Penalty is like cheating. It’s too easy

legde hij simpelweg uit in een recente podcast van Filthy Fellas. Allan Shearer en andere collega's en voetbalkenners zijn overtuigd dat hij hoger op de ranglijst had kunnen staan als hij ook penalty’s zou hebben genomen.

Andrew 'Andy' Cole begon zijn imposante carrière bij de jeugd van Arsenal. Maar daar lukte het niet helemaal. Na 2 verhuurperiodes verkaste hij in 1993 naar New Castle United. Het duurde niet lang voordat hij een legende werd. De doelpunten vlogen er wekelijks in. In zijn eerste jaar zette hij meteen een record dat pas vorig jaar door de grote Erling Haaland werd verbroken. Cole scoorde destijds 34 doelpunten in 40 gespeelde wedstrijden. Dat trok natuurlijk de aandacht van de topclubs. Als het aan hem lag, had hij jaren bij de Toffies gespeeld. Alleen zat het niet bepaald lekker met Kevin Keegan aan het roer. Na anderhalf jaar werd hij te koop gezet. Sir Alex Furgeson maakte gebruik van de situatie en belde Andy zelf op. De week daarna werd hij na een Engelse recorddeal van 7 miljoen pond (en speler Keith Gillespie naar New Castle) bij Manchester United gepresenteerd. De rest is geschiedenis.

Kritiek van de pers
Zijn eerste wedstrijden bij Man U waren geen succes. En dus ging de pers helemaal los op hem. Het was te wreed voor woorden hoe hij omschreven werd. Arrogant, stug, niet goed genoeg, bad boy, te veel kansen nodig om een doelpunt te maken. Dus werd hij koud naar de pers toe. Hij gaf soortgelijke antwoorden als Sadio Mane bij Bayern München. "Vorige week was ik niet goed en nu ben ik de man? Alsjeblieft zeg! Ik heb betere conversaties te voeren dan dit", waren de woorden van Sadio tegen een journalist van de Duitse krant Bild.

Tandem met Dwight Yorke
In 1998 probeerde Man United Patrick Kluivert van AC Milan te kopen. Patje koos echter voor zijn droomclub FC Barcelona. Man United kwam toen uit bij Dwight Yorke, destijds speler van Aston Villa. Het was geen uitgemaakte zaak om de 2 heren in de aanval te positioneren. Yorke kwam eigenlijk om Cole te vervangen, maar volgens Cole was het een match made in heaven. De Caribbean boys vonden elkaar blindelings vanaf de eerste training. Alex Furgeson is niet achterlijk en koos dus voor deze dream-attack. Met David Beckham, Roy Keane, Paul Scholes en Ryan Giggs en de ijzersterke Jaap Stam was er geen houden aan dit team. Andy en Dwight scoorden samen 53 doelpunten. Het dubbele één-tweetje tegen FC Barcelona in de 1998/1999 Champions League werd hun signature move. Man U lag beslag op de treble. Dat was een Engelse club nog nooit eerder gelukt. Er was een echte chemie tussen de twee heren die naast het veld totaal anders waren. Cole wat meer teruggetrokken en Dwight all glitter and glamour. Met alle gevolgen van dien. Maar nu gaat het over Andy.

Afbeelding

Cole + Yorke
Andy Cole en Dwight Yorke met de cup

Beef met Teddy Sheringham
'Ik ga eerder wat drinken met Neil Ruddock die mijn been op 2 stukken brak dan in gesprek met Teddy Sheringham'. Uitte Andy zich aan BBC reporters na zijn actieve loopbaan. Cole an Sheringham speelden 4 jaar samen. Wonnen talrijke prijzen waaronder de treble, maar spraken elkaar nooit met elkaar. Behalve in discussies. Als er een boodschap naar elkaar toe was ging dat via de goedlachse en vriendelijke Dwight Yorke.

Hoe het allemaal begon? Op 29 Maart 1995 speelde Engeland een vriendschappelijke wedstrijd tegen Uruguay. Op 24 jarige leeftijd zou Andy zijn debuut in het nationaal elftal maken. In de 70ste minuut was het zover. Teddy werd naar de kant gehaald voor Cole. Cole kon niet geloven wat er gebeurde. Normaal gesproken krijgt je een handje of brasa als je erin komt. Helemaal als debutant. Alleen dacht Teddy er anders over en liep hem finaal voorbij. Het was een ongelukkige invalbeurt voor Andy. Hij raakte alleen de paal. Hij kon het incident niet uit zijn hoofd zetten. 'Ik voelde me net een natte krant. Voor schut gezet. Mijn ziel lag op de grond. Het was overduidelijk dat er geen gunfactor was vanuit kamp Sheringham'. Het is geen toeval, maar zijn dienstverband met de nationale ploeg werd geen succes verder. In 15 caps scoorde hij maar één keer voor de Three Lions.
Twee jaar later zouden ze teamgenoten worden bij Man U. Cole nam het de clubleiding kwalijk omdat de situatie niet onbekend was. Sportief gezien was het geen probleem. Alleen kon geen van beide de zaak voorbij laten gaan. Het zou meer dan tien jaar duren voordat ze elkaar in een nachtclub tegen kwamen. De altijd serieus kijkende Andy liep op Denzel-Washington-in-Training-Day-achtige wijze naar hem toe en zei: “let bygones be bygones.”
'Wauw, dat had ik niet verwacht, Andy. Respect”, antwoordde Teddy. Ze schudden elkaar de hand en zijn sindsdien 'buddy’s' geworden.

Andy Cole foundation
In 2015 krijgt Cole helaas met nierklachten te maken. Na een strijd van 2 jaar werd het hembijna fataal. Eén van zijn nieren werkte nog maar voor 7%. God zij dank kreeg hij een nier van zijn neefje. Hij dacht er na de transplantatie weer normaal boven op te komen. Maar helaas! De medicatie werkte averechts. Hij werd depressief en leefde van dag tot dag. Tijdens de Covid-periode was het nog lastiger. Na een lange revalidatie bezocht hij een Kidney research lab in Bristol. Die hebben hem behoorlijk geholpen en uiteindelijk heeft hij samen met Kidney research UK de Andy Cole Fund in 2020 opgericht. Hij haalde al £250.000 opgehaald voor meer onderzoek en ondersteuning aan nierpatiënten. Props to Any! Dat anderen een voorbeeld aan hem mogen nemen!

Clubs:
Arsenal - 1989/92
Fulham - 1991 (huur)
Bristol City - 1992/93
Newcastle United - 1993/95
Manchester United - 1995/01
Blackburn Rovers - 2001/04
Fulham - 2004/05
Manchester City - 2005/06
Portsmouth - 2006/7
Birmingham City - 2007 (huur) Sunderland - 2007/08
Burnley - 2008 (huur)
Nottingham Forest - 2008

Erelijst:
- Fa Charity Shield - Arsenal 1991
Winnaar football League First Division - 1992/93. Promotie naar de Premier League
- Jonge speler van het jaar - Newcastle United 1993/94
- Gouden schoen met 34 doelpunten - Newcastle United 1993/94
- 5x Premier League - Manchester United
- 2x FA cup - Manchester United
- 1x Uefa Champions League - Manchester United
- Team van het jaar Premier League - Manchester United
- League Cup - Blackburn Rovers 2001/02