Afbeelding
Anangsieh tories, een boek van Anton de Kom, verschijnt in februari
Op 22 februari 2022 verschijnt bij Uitgeverij Atlas Contact Anangsieh tories, een boek met verhalen over de spin uit Suriname zoals ze waren opgetekend door volksheld Anton de Kom in de jaren 30 van de vorige eeuw.
Deze verhaaltjes zijn van mijn land. Ik ben in Suriname geboren.Het land van de eeuwige zonneschijn.
A. de Kom.”
Met deze woorden opent Anton de Kom zijn Anangsieh tories.
De Kom, die in 1933 door de koloniale regering uit Suriname werd verbannen, gaf zijn eigen draai aan de verhalen van de slimme, gewiekste mythische spin en vertelde ze aan zijn kinderen: over Asihmah de Bloeddrinker, Purperhard en de Rode Mier, en de Jager, de Spin en de Slang.
Deze verhalen komen oorspronkelijk uit Ghana in West-Afrika, waar "Anansi" in de taal van de Akan "spin" betekent.
Tijdens de trans-Atlantische slavenhandel werden de verhalen meegevoerd naar de koloniën, waar de ze deel uit gingen maken van de cultuur van onder andere Suriname. Uitingen van eigen cultuur waren de totslaafgemaakten verboden, maar de Anansi verhalen werden toch stiekem verteld en overleefden door de eeuwen heen; ze gaven troost in een situatie van onderdrukking en spraken de onderdrukten moed in.
Ook in de hedendaagse spelling van het Sranan Tongo, is "anansi" trouwens het woord voor spin. Hoewel Anton de Kom in de jaren 30 zijn versie van de verhalen in Anansieh tories schreef, vόόr de hedendaagse spelling van de Surinaamse taal, knisperen de verhalen van frisheid en eigenheid. In de prachtige, talig beschrijvingen van sfeer en landschap is de liefde voor en het verlangen naar zijn Suriname voelbaar.
In de loop der jaren verdwenen de verhalen in een archief. Ze krijgen nu voor het eerst een groot publiek.
Anton de Kom (1898 – 1945) is een van de belangrijkste stemmen in de antikoloniale beweging van de 20e eeuw. ‘Vrijheidsstrijder, verzetsheld, vakbondsman, activist, schrijver en banneling’ staat er op het voetstuk van zijn beeld in Amsterdam Zuidoost. Hij schreef het baanbrekende boek Wij slaven van Suriname waarvan in 2020 een herdruk verscheen.
Hij werd in de jaren dertig verbannen uit Suriname, belandde in Nederland en raakte tijdens de Tweede Wereldoorlog betrokken in het Nederlandse verzet tegen de Nazi's. Op 24 april 1945 overleed hij in een Duits concentratiekamp. De Kom verkreeg in 2020 als eerste Surinamer een plek in de Canon van Nederland, de richtlijn voor het geschiedenisonderwijs in Nederland.
Anansieh tories, een hardback van 192 pagina's (ISBN 9789045045887) is nog niet verschenen. Reserveer zonder verzendkosten bij de webwinkel Boekenwereld.com. Vooraanmelden kan ook bij The Black Archives.