Afbeelding

dia

Amsterdam ontdekt Nederlands koloniale verleden tijdens bijzondere dialogen van Dialoog in Actie

In september en oktober nodigt Dialoog in Actie alle bewoners van Amsterdam Zuid uit om deel te nemen aan een reeks dialogen over ons koloniale verleden. Deze gratis bijeenkomsten bieden een unieke kans om meer te leren over de impact van onze geschiedenis op de wereld van vandaag. In een tijd van toenemende aandacht voor ons koloniale verleden, biedt Dialoog in Actie een platform voor open gesprek en reflectie. Onze dialogen bieden hiermee een veilige plek voor het uitwisselen van ideeën en het bevorderen verbinding tussen mensen.

v3 Voorkant september

Maandag 23 en woensdag 25 september - 2 bootdialogen ‘Slavernijsporen aan de grachten’
Tijdens deze 2 boottochten zien we hoe de sporen van ons slavernijverleden zijn terug te vinden in Amsterdam, zoals de panden aan de grachtengordel. Aan boord gaan we met elkaar in gesprek over de zichtbare en onzichtbare erfenis van deze donkere periode.
Praktische informatie: We verzamelen om 14:30 uur bij de boot. Vertrek: 15:00 uur en we varen tot ongeveer 17:30 uur. De opstaplocatie is de steiger aan de voorkant van het Rijksmuseum (Stadhouderskade 42).

Vrijdag 27 september - Tori Neti met Anansi verhalen
De Anansi verhalen (Anansi-tori) zijn mythologische vertellingen over een spin in de jungle wiens avonturen symbool kwamen te staan voor de harde werkelijkheid van het slavernij bestaan. De Anansi is van oorsprong een West-Afrikaans fabeldier. De verhalen zijn van generatie op generatie overgegaan. Met spoken word, percussie en expressieve zang nemen Achi Chioma en Egobudike ons mee in de wereld van Anansi de spin. Aansluitend gaan we met elkaar in dialoog.
Praktische informatie: Van 19:00 tot 21:00 uur in de Oranjekerk (Tweede van der Helststraat 1-3). Binnenlopen vanaf 18:30 uur.

Tori Neti Anansi

Vrijdag 4 oktober - Dialoog over stambomen en de herkomst van Surinaamse familienamen
Guillaumine en Maureen Nelom nemen ons mee in hun eigen onderzoek naar de herkomst en betekenis van hun familienaam. Aansluitend geeft Harmen Snel, onderzoeker bij Stadsarchief ons een korte uitleg over Surinaamse familienamen. Daarna praten we met elkaar over onze ervaringen met het doen van onderzoek naar onze achtergrond.
Praktische informatie: Heb je een Museumkaart, VriendenLoterij kaart of Stadspas? Vermeld dit alsjeblieft bij aanmelden en neem je kaart of pas mee! Van 13:00 tot 17:00 uur in Gebouw De Bazel, Stadsarchief Amsterdam (Vijzelstraat 32). Binnenlopen vanaf 12:45 uur.

v3 Achterkant oktober

Vrijdag 11 oktober - Dialoog in het Wereldmuseum
We bezoeken de tentoonstelling ‘Onze koloniale erfenis’ die ons laat zien hoe kolonialisme de wereld van nu mede heeft gevormd, en hoe mensen het kolonialisme doorstonden. Daarna gaan we in gesprek.
Praktische informatie: Heb je een Museumkaart, VriendenLoterij kaart of Stadspas? Vermeld dit alsjeblieft bij aanmelden en neem je kaart of pas mee! Om 12:45 uur verzamelen. Om 13:00  uur gaan we gezamenlijk naar binnen. De dialoog duurt tot 16:00 uur. Het Wereldmuseum (Linnaeusstraat 2).

Deelname is gratis
Graag eerst aanmelden via dialoog@dialooginactie.nl of via Mar Oomen 06-11 06 22 89
Wij kunnen dan rekening houden met het voorbereiden van de locatie en het uitnodigen van onze gespreksleiders.

Over ons
Dialoog in Actie organiseert goede gesprekken over actuele onderwerpen. Altijd met maatschappelijke meerwaarde en in een dialoogvorm die het beste past. Lees meer over Dialoog in Actie op www.dialooginactie.nl

Link naar onze Facebook-pagina