Afbeelding

Philomena Essed

Alledaagse Waardigheid: een portret van antiracisme-pionier Philomena Essed

Regisseur Ida Does (Nieuw Licht, 2021) toont met Alledaagse Waardigheid de inzet die hoogleraar Philomena Essed, schrijver van het eerste boek over racisme in de Nederlandse samenleving, al jaren levert. Is het boek na al deze jaren nog actueel?

Veertig jaar geleden reikte Philomena Essed (hoogleraar Critical Race, Gender and Leadership Studies) het eerste exemplaar van Alledaags Racisme uit aan Prinses Irene. Het boek sloeg in als een bom. Het kaartte als eerste systemisch racisme aan in ‘tolerant Nederland’ en noemde het bij naam. Ondanks de stof die het deed opwaaien, wordt het werk van Essed in de jaren die volgen gezien als hét antiracisme naslagwerk.

Met Philomena Essed zelf, prominente figuren zoals Gloria Wekker, Marion Bloem, prinses Irene en Anja Meulenbelt en met de volgende generatie activisten onderzoekt Alledaagse Waardigheid de betekenis van het werk van Essed. Waarom blijkt antiracisme zo onmisbaar voor het bevorderen van een inclusieve samenleving?

Alledaagse Waardigheid van Ida Does is op dinsdag 19 oktober te zien bij de NTR op NPO 2 (2Doc). Met muziek van David Christopher Gillmon-Jackson (componist filmmuziek en zang), Arturo den Hartog (zang), Marlon Titre (gitaar) en Djuwa Mroivili (vleugel). 

Over Ida Does

ida does
Ida Does

Ida Does regisseert en produceert documentaire films en schrijft verhalen. Haar werk focust op de (koloniale) geschiedenis, kunst en cultuur, social justice en (Caraïbische) pioniers. Haar documentaires zijn internationaal bekroond met meerdere filmfestival prijzen in onder andere Trinidad&Tobago, Los Angeles, New York, Hawaii en Toronto.

Haar vorige film Nieuw Licht - Het Rijksmuseum en de slavernij (2021) won prijzen in New York, Belize en Aruba. Does is een pleitbezorger voor gelijkwaardigheid en representatie in de Nederlandse media. In haar korte film Hear her spreekt ze Zwarte vrouwen en vrouwen van kleur die werkzaam zijn in de Nederlandse media over hun ervaringen; het vormt een sterk pleidooi voor een inclusief media- en filmbeleid. 

In september 2023 heeft zij gedebuteerd als kinderboekenschrijver met haar boek Virginia, een geïllustreerd verhaal over een jonge vrouw in slavernij op Aruba, uitgegeven door Querido. 

Voor haar film Het is geen Verleden 08-12-1982 over de Decembermoorden in Suriname ontving zij in 2023 de prijs voor beste documentaire op het Caribbeantales International Filmfestival in Toronto, Canada.