Afbeelding

Sodabi

Ahobli Spiritual Sodabi | Lancering van traditionele West Afrikaanse drank in Utrecht

Bryan Oudhoff en Prins Leopold Messan Ativodou van de Guin people in Togo zijn enthousiast over zondag 26 november. “Dan trappen we een belangrijk moment af in TivoliVredenburg, Utrecht: De inzegening van Ahobli Spiritual Sodabi. Deze gelegenheid wordt op traditionele wijze gevierd met een buitengewoon interessant programma, waar veel internationale kopstukken uit de Afrikaanse diaspora een rol in zullen vervullen. Ook zal op die dag een start gemaakt worden met onze crowdfundingcampagne,” schrijven zij in een persbericht

Sodabi, vertelt Oudhoff, is een drank met een spirituele betekenis, diepgeworteld in de historische cultuur van de West-Afrikaanse landen Togo, Ghana en Benin. “Sodabi wordt daar al eeuwenlang traditioneel gedistilleerd uit palmwijn, die gewonnen wordt door palmbomen af te tappen. Hoe dat in zijn werk gaat kun je terugvinden in filmpjes vinden op het internet. Oorspronkelijk werd Sodabi gebruikt om plengoffers te brengen bij belangrijke rituele gelegenheden. Sinds de komst van de Europeanen in deze landen, heeft de Sodabi langzaam maar zeker plaatsgemaakt voor jenever. Afkomstig uit Schiedam wel te verstaan. ‘Schiedam’ is in de loop van de tijd synoniem geworden voor ‘de allerbeste kwaliteit, die goed genoeg is voor de voorouders’. We willen nu de sodabi zijn plek terug geven.”

Er volgde een mailtje naar Serious Bee Distileerderij in Schiedam over de mogelijkheid om de drank te laten distilleren. “Omdat alleen de allerpuurste drank van de beste kwaliteit goed genoeg is om de voorouders gunstig te stemmen, is het belangrijk om een Sodabi te distilleren die puur en zuiver is en die als klap op de vuurpijl óók nog uit Schiedam komt. Alleen zó is er een kans dat de Sodabi haar oorspronkelijke rituele rol kan terugveroveren.”

De drank wordt onder de naam ‘Ahobli Spiritual Sodabi’ op de markt gebracht. “Het plan is geschreven, de koers uitgestippeld en alle benodigde tests zijn gedaan. Met trots kondigen we aan: We kunnen van start!” zegt Bryan Oudhoff, Prins Leopold Messan Ativodou

Hij hoopt de drank ook te gebruiken om mensen die hun roots hebben in Togo, Ghana en Benin, uit te nodigen een bezoek te brengen aan hun voorouderlijke grond. “Om deze mensen te bereiken zal de wereldbekende band ‘Togo All Stars’, ambassadeur worden van deze drank. Zodra de drank in productie is zal ‘Togo All Stars’voorafgaand aan elk concert plengoffers brengen met deze Sodabi.”