Ahobli Spiritual Sodabi 2.0 gelanceerd
De eerste batch van Ahobli Spiritual Sodabi 2.0, is op vrijdag 31 januari gepresenteerd aan een goed opgekomen publiek in het Nationaal Jenevermuseum in Schiedam.
Sodabi is een drank met een spirituele betekenis, diepgeworteld in de historische cultuur van de West-Afrikaanse landen Togo, Ghana en Benin. “Sodabi wordt daar al eeuwenlang traditioneel gedistilleerd uit palmwijn, die gewonnen wordt door palmbomen af te tappen. Oorspronkelijk werd Sodabi gebruikt om plengoffers te brengen bij belangrijke rituele gelegenheden. Sinds de komst van de Europeanen in deze landen, heeft de Sodabi langzaam maar zeker plaatsgemaakt voor jenever."
Onder de naam Ahobli Spiritual Sodabi 2.0 wordt de drank in samenwerking met de Schiedamse distilleerderij Serious Bee Distillers wil Oudhoff opnieuw geintroduceerd. Het initiatief kwam op gang nadat in 2016 een groep Marronleiders Benin bezocht. De Groningse ondernemer Bryan Oudhoff en zijn zakenpartner Prins Ekue Messan Ativodou van het Guin Koningshuis uit Togo zijn de trekkers; zij zetten een crowdfunding actie waaraan veel mensen bijdroegen.
Die kregen allemaal hun flessen overhandigd bij de lancering vrijdagmiddag in het Nationaal Museum, waar toevallig momenteel de tentoonstelling Bittere Erfenis - Drank en Kolonialisme wordt gehouden. De ceremonie vrijdag werd ingeluid door een apinti drummer en een inzegening door Winti-priesteres Nana Efua ook wel bekend als Marian Markelo.