Afbeelding

afrovibes

Afrovibes Festival 2024 | 2 -13 oktober in Amsterdam, Rotterdam en Utrecht

De 21e editie van Afrovibes Festival gaat op 2 oktober van start. Tot en met 13 oktober komt in Amsterdam, Rotterdam en Utrecht een festivalprogramma rondom het thema Belonging met voorstellingen uit onder andere Marokko, Zuid-Afrika, Ivoorkust, Tunesië, Egypte en Nederland. 

Belonging
Een gevoel van verbondenheid is als een menselijke basisbehoefte. Het is de behoefte aan een stabiel thuis, onderdak, een gemeenschap en ergens bij te horen. Belonging geeft een basis om samen te leven, samen te werken en bij te dragen aan de wereld. Vanuit dit thema geeft Afrovibes dit jaar vorm aan het programma met voorstellingen die een focus hebben op Noord-Afrika en de (Noord)Afrikaanse diaspora in Nederland. 

Noord-Afrika wordt vaak als ‘niet-Afrikaans’ beschouwd maar als deel van de Arabische wereld. Voelen makers en kunstenaars uit Noord Afrika zich verbonden met het Afrikaanse continent en een Afrikaanse identiteit of juist met een Arabische identiteit?

Elk op hun eigen manier onderzoeken de makers dit jaar met hun werk hoe en met wie we ons verbonden voelen. Ze duiken in culturele en politieke debatten over identiteit, diaspora en dekolonisatie. Ze onderzoeken ons verlangen ergens bij te horen, een thuis te hebben.

Kaartverkoop gestart
Bij verschillende theaters is de kaartverkoop voor Afrovibes Festival gestart! Zo staat vanaf vandaag het gehele programma bij Frascati Amsterdam online. Net als vorig jaar openen we het festival in dit theater. Bekijk welke voorstellingen er bij Frascati staan en bestel hier je kaarten.
Ook voor het programma bij Maas theater en dans Rotterdam kun je vanaf nu kaarten bestellen. Maas biedt avondkaarten aan waarmee je twee voorstellingen kunt bezoeken en combitickets voor meerdere dagen. Het hele programma vind je hier.
Bij het Muziekgebouw aan 't IJ kun je naar een speciale matinee van Gnaoua Again! 

Meer informatie vind je hier.

Afrovibes Festival ontving deze week een positief advies van het Fonds Podiumkunsten voor de periode 2025-2028. De commissie was erg positief over de artistieke kwaliteit: "Afrovibes heeft een heldere artistieke visie… Het is een onderscheidend festival met een programmering die volledig bestaat uit werk van Afrikaanse makers en van makers uit de Afrikaanse diaspora… Het festival draagt overtuigend bij aan de vergroting van de diversiteit en de veelzijdigheid van perspectieven binnen het podiumkunstenlandschap’.

Afrovibes Festival: "Wij zijn ontzettend trots met deze toekenning en erkenning van Afrovibes als een festival met een ‘scherp zicht op artistieke ontwikkelingen in Afrika’. We feliciteren alle instellingen die ook een positief advies hebben gekregen en wensen alle organisaties die helaas geen positief advies kregen of waarvoor geen budget meer was veel sterkte."