Afbeelding

Kenneth Cuvalay (rechts) met Gouverneur Alida Francis (3e van links) en gedeputeerden Reuben Merkman (2e van links) en Recheline Leerdam (links)

Kenneth Cuvalay ((rechts) met Gouverneur Alida Francis (3e van links) en gedeputeerden Reuben Merkman (2e van links en Rechelline Leerdam (links)

AFRO Magazine Statia editie gelanceerd

In het kleine kantoor van AFRO Magazine in Weesp gonsde het op zondag 13 oktober van onverholen trots; de jongste AFRO Magazine print editie, tjokvol persoonlijke verhalen over de Afro-gemeenschap van St. Eustatius werd gelanceerd, en de Gouverneur én de Eilandraad van St. Eustatius waren aanwezig tussen een goed opgekomen publiek.

"Toen ik hoorde dat u er ook zou zijn moest ik even slikken bij de gedachte dat de gouverneur in ons bescheiden kantoor aanwezig zou zijn. Maar toen bedacht ik me dat wij hier next level mijlpalen aan het bereiken zijn -waaronder dit tijdschrift- en dat u komt omdat u en wellicht wij met z'n allen doorhebben dat wij als Afro-gemeenschap onze zaken naar next level moeten heffen," zei Marvin Hokstam, oprichter en hoofdredacteur van AFRO Magazine. 

Afbeelding

mag launch

Het tijdschrift, De Remember Statia Editie, vloeit voort uit het Remember Statia project dat stichting Bigi Bon samen met de St. Eustatius Afrikan Burial Ground Alliance uitvoerde. Eilandbewoners en andere mensen die een link hebben met het eiland, doken de slavernijarchieven in, op zoek naar verhalen uit hun verleden. Enkele van de verhalen werden door kunstenaar Fre Calmes vertolkt in diepzinnige kunstwerken; hij vertoefde daarvoor een maand lang op het eiland als Artist in Residence. De verhalen en de kunstwerken zijn allemaal opgenomen in de Remember Statia editie, een boeiende publicatie van 64 pagina’s tjokvol nooit vertelde, persoonlijke verhalen, in het Engels, de voertaal op het eiland. Een community project als geen ander. 

Calmes onthulde tijdens de lancering alvast vier van de 12 schilderijen.

Fre

De rest van de collectie zal op een nader tijdstip -wellicht in januari 2025- in een volledige tentoonstelling te zien zijn, in het kantoor van AFRO Magazine. 

Kenneth Cuvalay, voorzitter van de St. Eustatius Afrikan Burial Gound Alliance, sprak een dankwoord uit aan allen die hebben bijgedragen aan het project. "Het is belangrijk dat wij, de nakomelingen van totslaafgemaakten, zelf ons verhaal vertellen," zei hij.

Ook Gouverneur Alida Francis en gedeputeerden Rechelline Leerdam en Reuben Merkman spraken de aanwezigen toe. Zij zijn momenteel in Nederland op doorreis na hun bezoek aan Parijs, waar afgelopen vrijdag de Afrikaanse begraafplaatsen Golden Rock en Godet officieel werden erkend door de UNESCO als belangrijke plaatsen uit de erfenis van het slavernijverleden. Gedeputeerde Leerdam, die de cultuur portefeuille beheert was zo enthousiast over het tijdschrift dat zij namens de Eilandraad meteen een bulkvoorraad besprak, om aan relaties en schoolkinderen op het eiland uit te reiken.

De Afrikaanse begraafplaatsen op St. Eustatius werden enkele jaren geleden ontdekt tijdens bouwwerkzaamheden bij de luchthaven van het eiland, waarna de Alliance, geleid door Kenneth Cuvalay de strijd aanging om te voorkomen dat Europese archeologen respectloos onderzoek gingen doen met de beenderen van de Afrikaanse voorouders die er volgens Afrikaanse tradities begraven lagen. Cuvalay leidde in februari 2022 ook namens de Alliance de aanvraag voor de erkenning bij UNESCO, en de overheidsfunctionarissen spraken daar allemaal hun erkentelijkheid voor uit. 

burial ground
Hoe de archeologen de graven achterlieten


Verhalen van de menselijke resten, waar ze momenteel opgeslagen zijn en wat de eilandbevolking ermee zal doen, zijn ook opgenomen in de nieuwe AFRO Magazine publicatie.


Tijdens de lancering van het tijdschrift vertelde ook Jacqueline Verkleij die met haar collega Martine Zoeteman en Jacqueline Verkleij van het Centrum voor Familiegeschiedenis (CBG) een training in archiefonderzoek had verzorgd op St. Eustatius, over haar tijd op het eiland. "Ik voelde me heel erg welkom."

Het tijdschrift kost 7,- euro plus verzendkosten en is te bestellen via de onderstaande QR-code. 

Afbeelding

koop de statia edition

Het Remember Statia project kwam met de lancering van het tijdschrift en de onthulling van de schilderijen, ten einde.