Afbeelding

afrikadag iets virtueels

Afrikadag 2022 verandert de conversaties over het veranderende continent

Afrikadag 2022 heeft een bruisend programma. Na twee jaar afwezigheid, pakt de organisatie uit op zaterdag 28 mei 2022, met een live evenement in het Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT) in Amsterdam. Afrikadag is dit jaar niet gericht op één thema; de overkoepelende kernwaarde van de Afrikadag staat centraal: de belangrijke rol van Afrikaanse stemmen in maatschappelijke discussies en beleid op nationaal en internationaal niveau.

Afbeelding

afrikadag

Hoe verhouden anno 2022 Nederland en Europa zich tot Afrikaanse landen, gemeenschappen en mensen? Hoe bereiken we de noodzakelijke vernieuwing van deze relatie, op basis van gelijkwaardigheid? En wat voor impact heeft bijna twee jaar Covid-19 hierop gehad?

Op Afrikadag 2022 staan deze vragen centraal.

De dag bestaat uit verschillende politieke en culturele workshops. Deze worden gegeven door vertegenwoordigers van de Afrikaanse diaspora, Ngo’s en andere partners. Dat allemaal in het beeldschone KIT, waar je kan genieten van Afrikaanse boeken, eten, en veel meer op de inspiratiemarkt.

Check de website voor het programma; er zijn drie rondes, per ronde kun je één workshop kiezen. De workshops zijn in vier brede categorieën ingedeeld: politiek, klimaat, economie en cultuur. De workshops zijn in het Nederlands of Engels.

https://twitter.com/FMS_Foundation/status/1527952349691527169?s=20&t=kUEuif6uwNcM3lxi-6XPjg

Afbeelding

afrikadag 2019

We lichten enkele uit

Cartoonproject: de ontmaskerde macht

  • Organisatie:Stichting Stedenband Haarlem-Mutare
  • Locatie: Raadzaal
  • Taal: Nederlands

Wij bieden het podium aan drie moedige cartoonisten uit Afrika en Latijns Amerika. Het maken van cartoons en stripverhalen over regeringsleiders is vaak niet zonder gevaar. Als voorbeeld geldt politiek cartoonist Ramón Esono Ebalé, die in 2017 in zijn land Equatoriaal Guinea onder valse voorwendselen en zonder enige vorm van proces werd opgesloten. Hij publiceerde onder meer een felle satire op dictator Teodoro Obiang Nguema Mbasogo, die al sinds 1979 de scepter zwaait. Dr. Anita Brus deed onderzoek naar zijn werken en zal hierover een lezing geven.

Vijf jaar na de aanslag op het satirische Franse tijdschrift Charlie Hebdo blijkt nog steeds wat het belang is van kritiek op de macht. Dictatoriale regimes die zomaar landen invallen doen dat ook. Beelden spelen een belangrijke rol in de uting van kritiek op de macht. Dik Bol van de Stichting Stedenband Haarlem-Mutare zal hierover in gesprek gaan met cartoonisten Zapiro uit Zuid Afrika en Pedro Molina uit Nicaragua.

Sprekers: Dr. Anita Brus (gepromoveerd aan de Universiteit Leiden), Dik Bol (Stichting Stedenband Haarlem-Mutare)

https://twitter.com/FMS_Foundation/status/1527937248318087169?s=20&t=kUEuif6uwNcM3lxi-6XPjg

Theatervoorstelling Afrikaanse Legendes - & Lezing Vamba Sherif

  • Organisatie: Ubuntopia
  • Locatie: Leeszaal
  • Taal: Nederlands

Tijdens deze workshop kunt u genieten van twee onderdelen! Allereerst krijg je een korte theatervoorstelling te zien van Ubuntopia over een oude Afrikaanse Legende. Laat je meevoeren in deze bijzondere voorstelling en verlies jezelf in de oude Afrikaanse verhalen! Met bijzonder decor en een prachtige boodschap wordt deze voorstelling compleet.

In het tweede deel van deze workshop zal Vamba Sherif, Liberiaan-Nederlandse schrijver en journalist, je meenemen in zijn lezing. Met zijn werk voor vele kranten en magazines, zowel binnenlands als internationaal, belooft dit heel interessant te worden!

https://twitter.com/FMS_Foundation/status/1527937248318087169?s=20&t=kUEuif6uwNcM3lxi-6XPjg

Talkshow: weg met paternalisme in de EU-Afrika relatie!

Alphonse
  • Locatie:  Community room
  • Alphonse Muambi
  • Taal: Nederlands

Met een inspirerende gast, Vamba Sherif, gaat Alphonse Muambi in gesprek over hoe de relatie tussen Europa en Afrika tot nu toe altijd paternalistisch geweest. Afrika lijkt de eeuwige leerling van Europa te zijn, een leerling die enkel 'ja en amen' mag zeggen.

Alhoewel de historische koloniale westerse regimes uit de vorige eeuwen plaats hebben gemaakt voor nieuwe (westerse) democratieën in Afrika, valt bij deze ontwikkelingen vraagtekens te plaatsen. Nog steeds lijkt er sprake te zijn van onevenredige afhankelijkheid en zeggenschap. Blijven we, als Europa, Afrika nog steeds zien als de mijn waar we onze strategische grondstoffen kunnen halen of moeten we overgaan tot een nieuw strategisch partnerschap waarbij Europa en Afrika een win-winsituatie kunnen behalen middels hun samenwerking?

Het belooft een interessant en dynamisch gesprek te worden, in de vorm van een talkshow. Dus mis het niet!

Afbeelding

afrikadag

En nog veel meer.

Afbeelding

afrikdag 2019