Afrika Cup 2024 weer begonnen
De Afcon, afkorting van de Africa Cup Of Nations, doet alweer zijn 34ste editie aan. Het begon allemaal in 1957 in stade Municipal, Khartoum, Soedan en wordt om de twee jaar door de Confereration of African Foodball (CAF) georganiseerd. Dit jaar in Ivoorkust. Aantal deelnemende landen? Vierentwintig. Aan de eerste editie deden slechts Soedan, Egypte en Ethiopië mee. Zuid-Afrika werd uitgesloten vanwege apartheid. Egypte won de eerste titel.
Vanuit de Eredivisie doen er 4 spelers mee. Ismael Saibari van PSV, Feyenoorders Yankuba Minteh en Ramiz Zerrouki en Deroy Duarte van Fortuna Sittard. Ook zijn broer, Laros Duarte, die in de eerste divisie bij FC Groningen speelt reist af naar Ivoorkust. Evenals Kilian Nikiema van ADO Den Haag en Sekou Sylla van SC Cambuur.
Om te voorkomen dat er steeds disputes ontstaan, doordat spelers midden in het seizoen hun clubs moeten achterlaten, heeft de CAF in 2017 besloten om het toernooi in de ‘winter’ te organiseren. Dit toernooi kent namelijk namen van ‘s werelds topvoetballers. Kan je je George Weah, Didier Drogba, Samuel Eto'o en de magische Okocha nog herinneren? Allemaal kregen ze gezeik van hun clubs en Europese media, omdat die de Afrikaanse landencompetitie niet waardig genoeg achten. De spelers kunnen geblesseerd terugkomen. Wat de Europese clubs dan weer in hun portemonnee voelen. De transferwaardes van spelers die ze aan het einde van het seizoen hopen te verkopen staan op het spel. Jürgen Klopp, trainer van Liverpool, wenste recentelijk zijn sterspeler Mo Salah géén succes.
Desalniettemin kunnen we het kleurrijke continent weer in beeld zien met hun mooie schijnbewegingen, doelpunten, soms harde tackles en natuurlijk hun traditionele dancemoves. Was het leuker geweest als spelers als Zenedine Zidane en Karim Benzema (Algerijnse roots),Kylian Mbappe (Kameroense vader en Algerijnse moeder) oftewel drie kwart van het Franse equipe voor hun roots hadden gekozen i.p.v. land van geboorte? Waarschijnlijk wel, maar nog steeds zijn er voldoende sterspelers die het een aantrekkelijk toernooi maken.
In het verleden hebben we al gezien hoe leuk de sfeer van een toernooi kan zijn als het gastland verder komt. Hopelijk zal dat ook het geval zijn dit jaar. Volgens serieuze experts Ruud Gullit en Marco van Basten is er verbetering op dit toernooi gekomen. We zien betere velden en spel op niveau. Op een enkele wedstrijden nagelaten. Maar dat is bij elk toernooi het geval. Zeker aan het begin.
Afbeelding
Persoonlijk vind ik het leuker als ‘kleine’ landen stunten. Zoals Zambia in 2012, toen het weliswaar op penalty's won van het grote Ivoorkust. Ivoorkust met de legendarische Didier Drogba, ex-Vitesse topscorer Wilfried Bony, de broeders Yaya en Kolo Touré en ex-Twente Cheik Tioté, die helaas in 2017 aan een hartstilstand overleed tijdens een training in China. De overwinning van underdog Zambia was memorabel. Het voelde als een eerbetoon. Want op 27 April 1993 kwamen de beste spelers van Zambia helaas door een tragisch vlucht van Luzaka naar Senegal voor een kwalificatiewedstrijd voor het WK 1994, om het leven. Het gebeurde in Gabon. Bwalya Kalusha overleefde het als enige van de talentvolle equipe, omdat hij een andere vlucht had vanuit Nederland. Hij speelde destijds Bij PSV. Jaren later kon hij als leider zijn broeders een waardig afscheid geven.
Dit jaar behoren Nigeria, Senegal, Egypte en Marokko tot de favorieten. Het zijn ras-toernooiploegen. Nigeria wordt net als Brazilië altijd als favoriet gezien. Senegal heeft de beste verdediging én Afrika-footballer of the year Sadio Mané. Hij is onlangs getrouwd en wordt vooral gerespecteerd om zijn humanitaire dienstverlening. Zo onderhoudt hij het dorp waar hij vandaan komt. Van ziekenhuizen, scholen tot voetbalstadion. Allemaal mede mogelijk gemaakt door deze Man(é).
Marokko geldt ook zeker als favoriet. Gezien de laatste en historische prestatie op het WK in Qatar jongstleden. De leeuwen van de atlas werden vierde. Nog nooit kwam een Afrikaans land zo ver. Egypte is recordhouder en wordt geleid door de ervaren en in vorm verkerende Mohammed Salah.
Er is geen poule des doods dit jaar. De meeste poules zijn gelijkwaardig verdeeld met 2 'grote' landen aan kop. De eerste verrassingen zijn al in de eerste speelronde gevallen, met de stunt van Kaapverdië op Ghana en het gelijkspel tussen Egypte en Mozambique.
We kijken er naar uit om spelers als Victor Osimhem, Mohammed Salah en Kudus, maar ook Hakim Ziyech te zien schitteren. Victor Osimhem stelt in zijn eerste wedstrijd niet teleur en maakte al een doelpunt. En hij had enkele goede kansen om meer te scoren. Het zou mooi zijn als hij een prijs pakt, want the best way of revenge is succes. In september afgelopen jaar werd hij op de website van Napoli op racistische wijze belachelijk gemaakt voor het missen van een penalty. Door zijn eigen club nog wel! Het jaar ervoor maakte hij ze nog kampioen van Italië en werd met 26 doelpunten topscorer van de serie A.
Kleine Statistieken:
-
Topscorer aller tijden van dit toernooi is niemand minder dan Samuel Eto’o met 18 doelpunten
-
Vincent Aboubakar werd topscorer van de laatste editie met 8 doelpunten
-
Egypte is de recordhouder met 7 titels.
-
Speler met de meeste interlands zijn Andre Ayew (Ghana), Rigobert Song (Kameroen) en Ahmed Hassan (Egypte) met 8 keer deelname.
Op 11 Februari staat de finale gepland in Abijan. Who do you represent en wie wordt topscorer en of speler van dit toernooi?
#AfricaUnited