Afbeelding

Beeld Paul Wijsen

Heri heri. Beeld Paul Wijsen

5 jaar Free Heri Heri for All: meer dan 20,000 gratis maaltijden tijdens Keti Koti

Free Heri Heri for All keert voor het vijfde jaar op rij terug om Nederland op een toegankelijke manier te verenigen in de herdenking van het slavernijverleden door samen te genieten van het Surinaamse gerecht Heri Heri. Meer dan 100 partners, waaronder het Koninklijk Paleis Amsterdam, ondersteunen dit grootste Amsterdamse grassroots initiatief dat een nationale betekenis geeft aan het herdenken van de afschaffing van Slavernij.

Hoewel het Herdenkingsjaar Slavernijverleden eindigt op 1 juli 2024, zet KIP Republic hun missie voort. Vijf jaar geleden begonnen de gezusters Ira en Ayra KIP het initiatief Free Heri Heri for All met de verspreiding van vierduizend gratis Heri Heri gerechten in Amsterdam. Heri Heri is een traditioneel Surinaams gerecht waavan de ingrediënten in de tijd van slavernij veel voorkwamen en de tot slaaf gemaakten aten. Dit jaar worden er meer dan twintigduizend gerechten uitgedeeld, in samenwerking met organisaties zoals Rabobank, John Adams Institute, Bibliotheek Bussum, OSCAM, 013 Poppodium, en het Koninklijk Paleis Amsterdam.

Heri Heri.

Duizenden Heri Heri gerechten vanuit het Koninklijk Paleis Amsterdam
Zijne Majesteit de Koning stelt dit jaar opnieuw de keukens van Koninklijk Paleis Amsterdam beschikbaar, net zoals bij de start van het herdenkingsjaar voor de bereiding van tienduizend Heri Heri gerechten. Het team van Chefs bestaat uit topchefs met Afro-Caribische, Kaapverdiaanse en Surinaamse roots, ondersteund door vrijwilligers van over de hele stad, hoofdchef van het Koninklijk Paleis en medewerkers van de Dienst van het Koninklijk Huis. 

Voor en van ons allemaal
Free Heri Heri streeft naar een inclusieve herdenking, waarbij het gerecht Heri Heri symbool staat voor de verbinding tot het slavernijverleden en verbroedering van burgers onderling. Diverse initiatieven zoals De Gekookte Geschiedenis podcast, Free Heri Heri (de-koloniale) wandeling, het Free Heri Heri boekje en de Free Heri Heri playlist, bevorderen zowel dialoog als  kennisoverdracht op een toegankelijke en creatieve manier. 

Met de kracht van dialoog en culturele uitwisseling verlicht Free Heri Heri for All de weg naar een dieper begrip en verbondenheid met ons gedeelde verleden. Het mooiste geschenk dat deze beweging ons biedt, is de belofte van een samenleving waarin verzoening en begrip de pijlers zijn van onze toekomst.” - Ayra Kip

Beeld Neals Niat
Beeld Neals Niat

Over Free Heri Heri For All
Free Heri Heri For All is een landelijk initiatief waarmee KIP Republic 1 juli 1863, de dag van de afschaffing van de Slavernij op eigentijdse en verbindende wijze herdenkt en viert. Deze dag staat binnen het Koninkrijk ook wel bekend als Keti Koti, Dia Di Lucha Pa Libertat en Emancipation Day. Free Heri Heri For ALL wordt ondersteund door en uitgevoerd met verschillende partners.

Over KIP Republic
KIP Republic is een in Amsterdam gevestigd internationaal opererend creatief bureau dat culturele kunstprojecten en evenementen cureert. KIP Republic, opgericht in 2018 door de tweelingzussen Ayra en Ira Kip, beoogt kritische en vooral ook inspirerende gesprekken te initiëren door verhalen te vertellen. Dit alles in samenwerking met kunstenaars, culturele leiders, veranderaars en gemeenschappen.

Over Ayra Kip en Ira Kip
Ayra Kip is een schrijver en succesvol sociaal ondernemer en bekroonde fondsenwerver. Ze heeft langlopende projecten geleid, zoals Art Rules, bekend als een van de grootste educatieve kunstprogramma's in de Nederlandse Cariben. Ze is ook mede-oprichter van Free Heri Heri for All en oprichter van Waldemar Publishing, een niche-uitgeverij voor creatieven. In 2021 was ze mederegisseur van haar eerste film, Skyscrapers, die een officiële selectie werd van het Miami Screen Dance filmfestival. Ze zit in verschillende besturen en is ambassadeur en voormalig jurylid voor de Dutch Black Achievement Month/Awards.

Ira is theaterregisseur, schrijver en docent. Ze is ook mede-oprichter van het platform Paars Paars, een platform voor recensies over alles wat met kunst en cultuur te maken heeft, geschreven door zwarte denkers, allround creatievelingen en schrijvers. "Mijn creatieve uitlaatklep is de keuken en alles wat met eten en bakken te maken heeft".