Zesde editie van Zwart onder Oranje

Herdenken en vieren

De nationale dodenherdenking vindt jaarlijks plaats op 4 mei. 5 mei vieren we bevrijdingsdag. Dit is een dag waarbij Nederland stilstaat bij de waarde van vrijheid, democratie en mensenrechten. In de zesde editie van Zwart onder Oranje is het nog meer van belang om in gesprek te gaan met senioren én jongeren afkomstig uit de (voormalig) koloniën. De rol van deze (voormalig) koloniën in de West (Suriname en de voormalig Nederlandse Antillen) en de Oost (voormalig Nederlands-Indië) is daarentegen enorm onderbelicht. Daarnaast wierf Nederland niet alleen soldaten uit de voormalig koloniën, maar ook uit West-Afrika. De Tweede Wereldoorlog beperkte zich niet alleen tot Europa, maar wat weten we hierover?

Nederland en haar tradities worden steeds vaker in twijfel getrokken. Allerlei gemeenschappen, groepen, individuen roepen om representatie, een stem waardoor ze gehoord worden. Deze groeiende complexiteit zal bepalen hoe wij omgaan met elkaar: zullen we verder uit elkaar groeien of maken we verbindingen? Kan herdenken en vieren ook een reflectiemoment zijn waarbij we evalueren hoe het nu gaat met de Nederlandse maatschappij en waar we naartoe willen, voor ons allemaal én met iedereen samen?

Locatie

Met dank aan Pakhuis de Zwijger, vindt deze bijeenkomst plaats in de Workspace van Pakhuis de Zwijger

Programma

  • 19:30 uur: Inloop
  • 20:00 uur: Welkomstwoord, start programma deel 1
  • 21:00 uur: Pauze
  • 21:10 uur: Start programma deel 2
  • 22:00 uur: Afsluiting

In het programma: Wim Manuhutu (historicus en oud-directeur van Museum Maluku), Sarita Bajnath (Ambassade voor Vrede Amsterdam en eigenaar ), Francesca Pichel (actrice & muzikant, momenteel te zien in Hatta & De Kom door theatergezelschap Orkater), Lucia Martis (directeur ProFor Amsterdam), Daryll Landbrug (sociaal werker, jongerenwerker, trainer, coach) en Sylvia Pessireron (auteur, scenarioschrijver, gastdocent).

Entree

Reserveer via. Pakhuis de Zwijger hanteert een “pay as you like”-systeem. U mag dus zelf bepalen wat u wilt/kunt betalen aan Pakhuis de Zwijger. U kunt online doneren via

U kunt ons steunen door dé Zwart onder Oranje heldentas te kopen voor €5 per stuk.

Zwart onder Oranje - Gedeelde geschiedenis

Om de onderbelichte gedeelde geschiedenis te ontsluiten en te delen met de rest van de samenleving organiseren jongeren onder de projectnaam ‘Zwart onder Oranje’, gesteund door Stichting Nusantara Amsterdam, Stichting Indo Afrikaans Kontakt, Stichting Recreatie Oorlogsveteranen Surinamers en Stichting Assanteman Association Netherlands, een serie cultuureducatieve activiteiten bestaande uit lezingen, paneldiscussies en een expositie gewijd aan de diverse etnisch-culturele bevolkingsgroepen die onderdeel uitmaakten, waarvan sommige nog steeds onderdeel zijn, van het Koninkrijk der Nederlanden. Zwart onder Oranje focust zich op de gedeelde Nederlandse geschiedenis die nu nog steeds van invloed is op ons allen. Zwart staat voor de gekoloniseerde groepen en Oranje voor Nederland.

Volg, ‘like’ en deel ons op en deel ons

Wij vertrouwen erop u hiermee geïnformeerd te hebben en zien u graag 8 mei!

Met hartelijke groet,

Projectgroep Zwart onder Oranje 

(powered by Stichting Nusantara Amsterdam & Stichting Indo Afrikaans Kontakt) 

Plaats: 

Pakhuis de Zwijger, Piet Heinkade 179 te Amsterdam

Datum: 

8 mei 2018 - 20:00
Voeg toe aan jouw agenda