World Cinema Events 2017

DONDERDAG 17 AUGUSTUS, 19:30

OPENING WORLD CINEMA AMSTERDAM

Donderdag 17 augustus is het zover: om 19.30 gaat de achtste editie van World Cinema Amsterdam van start. Tot 26 augustus presenteert het de mooiste, leukste en meest bijzondere films die het afgelopen jaar in Latijns-Amerika, Azië en Afrika zijn gemaakt – films die laten zien, voelen en ervaren hoe het leven elders is.

Op donderdag oipent het festival met de openingsfilm FÉLICITÉ van Alain Gomis, die die avond aanwezig is. De film vertelt het verhaal van een sterke en onafhankelijke vrouw die in de Congolese metropool Kinshasa vertwijfeld op zoek gaat naar geld om de operatie van haar zoon te kunnen betalen. De film won bij het afgelopen filmfestival van Berlijn de Grote Jury Prijs. Voorafgaand aan de film zal festivaldirecteur Raymond Walravens kort geïnterviewd worden. Na afloop volgt een Q&A met Gomis.

ZATERDAG 19 AUGUSTUS, 16:30-18:00

TALK SHOW: A POSITIVE IMAGE OF AFRICA?!  [tickets]

Afrika is een enorm continent met meer dan een miljard mensen, en met 54 landen die onderling net zo van elkaar verschillen als bijvoorbeeld de landen in Europa. toch is dit besef nauwelijks doorgedrongen in het Westen, waar nog altijd veel mensen weinig weten van die verschillen en bovendien denken dat het hele continent geplaagd wordt door armoe, honger en oorlog. Deze misvattingen worden nog versterkt door de manier waarop Afrika doorgaans in films wordt geportretteerd. Tijdens deze talkshow gaan we in gesprek met filmmakers uit Burkina Faso, Niger en Nederland over de oorsprong deze stereotypen en hoe deze hun werk beïnvloeden. Er is behoefte aan positieve beeldvorming, of niet? Regisseurs Apolline Traoré (FRONTIÈRES), Rahmatou Keïta (THE WEDDING RING), Hesdy Lonwijk (BUUTVRIJ) en Caroline Kamya (IMANI) gaan hierover in gesprek, ingeleid door Jerry Afriyie. Moderator is Kiza Magendane.

ZATERDAG 19 AUGUSTUS, 21.30 

LA RIOT@WCA: BAR BAHAR

Al jaren wordt Rialto op de voet gevolgd door LA RIOT, een jongerenplatform dat het aanbod van Rialto kritisch tegen het licht houdt. Dit jaar zijn ze ook bij World Cinema Amsterdam van de partij. Zaterdag 19  augustus presenteren zij BAR BAHAR aan het publiek, de Palestijns-Israëlische variant van Sex and the City.

 

ZATERDAG 19 AUGUSTUS, 23:00 – 03:00

ACTUAL AFRICA PARTY

Na de opening van het Actual Africa Film programma, gaat de viering van de Afrikaanse cinema door op de dansvloer van Rialto. in samenwerking met Big Yaad en Braamies een lange avond vol met Afrikaanse beats, oogstrelende aankleding, hapjes en natuurlijk heerlijke cocktails. Verwacht onverwachte dansoptredens die zullen zorgen dat elk voetje van de vloer vliegt.

DINSDAG 22 AUGUSTUS, 19:00

DEBALIE@WCA: THE NET

Voorafgaand aan de film organiseert De Balie in samenwerking met Rialto een gesprek met hoogleraar en Noord-Korea deskundige Remco Breuker over het meest geïsoleerde land ter wereld. We gaan in gesprek over de fysieke en culturele barrières tussen Noord en Zuid-Korea. Hoe krijgen Zuid-Koreanen een beeld van hun noorderburen, en hoe heeft dit de unieke blik van regisseur Kim Ki-duk gevormd? Zes keer per jaar bundelen De Balie en Rialto hun krachten tijdens DeBalie@Rialto om een verdiepende filmprogrammering neer te zetten. Wetenschappers, filmmakers, kunstenaars en andere doeners en denkers worden uitgenodigd om een film te verrijken en van een brede context te voorzien.

VRIJDAG 25 AUGUSTUS, 19:15

GO CUBA!

Vorig jaar presenteerde WCA de eerste resultaten van het Go Cuba!-project, een initiatief van het festival om jong en vooral onafhankelijk Cubaans filmtalent te ondersteunen. Dit jaar presenteren we de tweede oogst in drie programma’s. De eerste voorstelling, de opening van het Go Cuba!-programma, wordt gepresenteerd door festivaldirecteur Raymond Walravens en Go Cuba!-coördinator Olivia Buning. Regisseurs Alán González Hernandez (EL HORMIGUERO) en Gretel Marín Palacio (EL ÚLTIMO PAÍS) zijn van de partij.

ZATERDAG 26 AUGUSTUS, 21:30 (DE BALIE)

UNA MUJER FANTÁSTICA in De Balie

Bij de vertoning van UNA MUJER FANTÁSTICA in De Balie slaat World Cinema Amsterdam de handen ineen met het International Queer & Migrant Film Festival (IQMF) voor een verdiepend programma met gesprek. Het IQMF richt zich sinds 2015 op het zichtbaar maken van seksuele diversiteit in migrantengemeenschappen door film, debat, fotografie en theater. Zo besteedde het in 2016 een speciaal focusprogramma aan de LGBTQIA-gemeenschappen in Latijns-Amerika. Door actief het gesprek aan te gaan met filmmakers, activisten en (ervarings-)deskundigen uit binnen- en buitenland, worden de vragen en verhalen van gemarginaliseerde, seksueel diverse migrantengroepen zichtbaar.

ZATERDAG 26 AUGUSTUS, 23:00

SLOTFEEST WORLD CINEMA AMSTERDAM: CUMBIA DEL FUTURO

Zoals altijd wordt het festival superfeestelijk afgesloten, ditmaal met een spectaculair Cumbia-Party van Bassculture Foundation. Oftewel: een opzwepende mix van Latin American & African beats tot in de kleine uurtjes, met een DJ-set van Dick El Demasiado.

 

Plaats: 

Amsterdam

Datum: 

17 aug 2017 - 16:30 tot 26 aug 2017 - 23:00
Voeg toe aan jouw agenda