'Smibanese' in De Nieuwe Liefde

Welke rol speelt een eigen taal in het vormen van groepsidentiteit?

Het Friese ‘oant moarn’, het Limburgse ‘sjattepoemel’ of het Smibanese ‘ams’. Taal verbindt en stigmatiseert, verleent identiteit en houdt buitenstaanders buiten de deur. Taal heeft regels en taal is onbegrensd. ‘Taal is cultuur’, zegt rapper Tads Thots van kunstcollectief SMIB.

Vanavond spreken we Smibanese. SMIB – ‘Bims’ maar omgekeerd, oftewel: ‘Bijlmer’ – is een kunstcollectief uit Amsterdam Zuidoost dat muziek maakt, films schiet, feesten organiseert, kleding ontwerpt en sinds 2017 ook eigen woordenboeken uitbrengt. Inmiddels is de derde druk van het Smibanese Woordenboek alweer uitverkocht. De Bijlmer is al decennialang een potpourri van culturen, etniciteiten en talen. Smibanese is dan ook prachtige mengeling van onder andere Nederlands, Engels, Papiamento, Sranantongo (Surinaams), Turks en Arabisch.

Met samensteller van het woordenboek Soortkill, rapper Tads Thots en taalwetenschapper Vincent de Rooij onderzoeken we wat het belang is van een eigen taal.

Wat biedt het Smibanese waar het Nederlands in te kort schiet? Welke rol speelt een eigen taal in het vormen van een groepsidentiteit? Welke toegang geeft óf ontzegt het spreken van een eigen taal naast het ‘Algemeen Beschaafd Nederlands’? Onder leiding van moderator Maarten van Hinte duiken we in de wonderlijke wereld van het Smibanese.


SPREKERS

Soortkill

Soortkill is het brein achter het meermaals uitverkochte Smibanese Woordenboek. Ondanks kritiek over het toegankelijk maken van deze taal, besloot hij naar eigen zeggen dat verbinding het belangrijkste is. Zo kunnen buitenstaanders ook de rapteksten van SMIB begrijpen en mee-genieten. Hij schrijft ook voor Smibanese, het online media platform voor alles wat met SMIB te maken heeft. Kortom, hij is dé expert van de avond.

Tads Thots

Tads Thots is geboren en getogen in Amsterdam, is een tekstueel ijzersterke rapper en onderdeel van SMIB. Zijn carrière begon in 2015 met zijn eerste single Fukboiproof en daarna heeft hij niet meer stilgezeten. Na lang wachten kwam eerder dit jaar zijn tape Anti Fu uit. Hij spreekt zich vaak uit over het belang van het Smibanese in zijn werk, als manier om zich persoonlijk uit te drukken.

Vincent de Rooij

Vincent de Rooij is docent in antropologie en sociologie aan de Universiteit van Amsterdam. Hij doet onderzoek naar taal(gebruik) en subculturen en vraagt zich af hoe taal kan bijdragen aan het vormen van (groeps)identiteit? Hij richt zich hierbij op het taalgebruik van  jongeren uit de grote steden. Ook is hij geïnteresseerd in het belang van streektalen – zoals bijvoorbeeld Limburgse dialecten – voor het vormen van een lokale identiteit.

Maarten van Hinte

Maarten van Hinte is creative director van RIGHTABOUTNOW INC., een culturele instelling die opkomende kunstenaars uit verschillende (sub)culturen en disciplines ondersteund. Van muziek, hedendaagse kunst tot dans en theater.

Plaats

Da Costakade 102, Amsterdam

Datum