KOTOMISI GRAND GALA 2018

  • Datum: zondag 27 mei 2018
  • Tijd: 13:00 uur inloop. Aanvang 14.00 uur - 20.00 uur
  • Adres: Theater Zuidplein: Zuidplein 60-64 | 3083 CW Rotterdam

De 2e editie van Kotomisi Grand Gala vormt de kick off van een reeks activiteiten rondom 155 Jaar Keti Koti in Rotterdam. De geplande activiteiten zijn verschillend van aard. Educatieve culturele overdracht, eerbetoon aan de voorouders en het Keti Koti Festival Rotterdam zowel feestelijk als ondernemend.

Kotomisi Grand Gala 2018 vindt plaats op zondag 27 mei 2018 in Theater Zuidplein te Rotterdam. Tijdens Kotomisi Grand Gala 2018 staat de ontwikkeling van de koto* in al zijn grandeur, centraal. NAKS NL presenteert diverse aspecten van dit stuk Afro-Surinaams cultureel erfgoed. Het wordt een Koto Fashion Parade.


De koto hoort sedert enige eeuwen tot een onderdeel van het Afro-Surinaamse cultureel erfgoed afkomstig uit de slavernij periode. In de Koto Grand Gala is de koto in volle glorie te bewonderen. En voor wie het nog niet weet: de koto is een traditioneel Afro – Surinaams kledingstuk.

De dames die een koto aan hebben worden ‘kotomisi’ genoemd (misi = mevrouw). Er bestaan koto voor verschillende gelegenheden, o.a. de verjaardagskoto, werk-koto, rouw-koto, trouw-koto. De ontwikkeling van de koto als kledingstuk gaat door.
Het programma

De Koto Fashion Parade wordt muzikaal begeleid door twee populaire kaseko bands Sabakoe en Keti Koti Poku Band. Kaseko bands die garant staan voor een feestsfeer. Ook de bijbehorende hoofddoek bij de koto - de angisa - heeft een speciale betekenis. Het vouwen van deze hoofddoeken is een speciale kunst die mondeling wordt overgedragen en nog steeds onderwezen wordt.

Bij dit event is een demonstratie van het vouwen van de angisa verbonden. Lya Margaret geeft hierover een demonstratie. Vele vrouwen hebben de African head wrap ontdekt. Diana Ritfeld is specialiste op dit gebied en geeft een korte instructie over de bindwijze van deze hoofddoeken.

Wojo Caribe

Kunstnijverheidsartikelen, lekker Surinaams eten, cadeau-artikelen van Lobi Sranan, Afrikaanse stoffen, boeken, networking business, presentatie van diverse non-profit organisaties, foto shoot en veel meer, vormen de Wojo [markt] Caribe. Een bijzonder programmaonderdeel tijdens deze Wojo is de schilderkunstportretten van de 18 jarige Kénisha Dors.

Clifton Braam | Weti Dofi

Na Jürgen Rayman en wijlen Stephen Westmaas [Wesje] heeft ook cabaretier Clifton Braam de weg gevonden naar de Nederlandse theaters. Zijn programma “Twee landen 1 Liefde” typeert een z.g. liefde-haat verhouding tussen NL en SU. Tijdens de Kotomisi Grand Gala houdt Clifton het publiek de spiegel NL-SU, voor.

Weti Dofi is een mix van jonge en ervaren kawina-muzikanten. Het publiek zal dansend met deze band Kotomisi Grand Gala afsluiten.

MC Dino Burnett

Dino Burnett - een volwaardige Coroniaan - is een multi disciplinair kunstenaar die zich op diverse terreinen laat zien en horen. Woordkunstenaar, dominee, zanger, cabaretier, cultuurkenner. Aan Dino valt de tweede keer de eer om als master of ceremony van Kotomisi Grand Gala op te treden.

Supporting

Dit event is mede mogelijk gemaakt door Keti-Koti Connect, Stanvaste Radio|PZN, DreamLife Events & Communication, NAKS Nederland, Nansie Media Networking, Selkam Travel en Fred Kulturu Shop Institute.

Kaartverkoop

  • Voorverkoop €25,00 bij Billboard Mall  [06 34 52 18 19], West-Kruiskade 47, Rotterdam en Theater Zuidplein.
  • Kassa Theater Zuidplein is te bereiken op dinsdag tot en met vrijdag van 14.00 tot 17.00uur, telefoon 010-20 30 203.
  • Kaarten aan de deur €32,50
  • Infophones organisatie 06 37 77 44 12 | 06 23 66 08 56 | 0634 52 18 19; 

NAKS is een maatschappelijke culturele organisatie die is opgericht in 1947 te Suriname. Deze organisatie heeft onder meer als doel het uitdragen van de Afro-Surinaams cultureel erfgoed en op diverse terreinen zich maatschappelijk verdienstelijk te manifesteren. Met de komst van de Surinamers naar Nederland ontstond ook de behoefte om de vleugels naar Nederland uit te slaan. Momenteel is er een actieve Stichting NAKS Nederland o.l.v. voorzitter Maritha Baarn.

Plaats: 

Theater Zuidplein: Zuidplein 60-64 | 3083 CW Rotterdam

Datum: 

27 mei 2018 - 13:00
Voeg toe aan jouw agenda