Herdenken op gevoel: archieven van 25 jaar Bijlmervliegramp

  • Opening Herdenken op gevoel: archieven van 25 jaar Bijlmervliegramp
  • Op 7 september bij Imagine IC & OBA - Bijlmerplein 393
  • Inloop vanaf 17.30 uur; start programma om 18.00 uur

Imagine IC nodigt u uit voor de opening van de tentoonstelling Herdenken op gevoel: archieven van 25 jaar Bijlmervliegramp op donderdag 7 september. Het programma begint vanaf 17.30 uur in ons nieuwe huis met de OBA aan het Bijlmerplein 393 in Amsterdam Zuidoost. Het openingsprogramma wordt gepresenteerd door Noraly Beyer.Wilt u bij de opening zijn? Laat het ons weten door een mail te sturen naar info@imagineic.nl o.v.v. ‘opening Herdenken op gevoel’.

Op 4 oktober 2017 is het 25 jaar geleden dat een El-Al vrachtvliegtuig in Zuidoost neerstortte op de flats Groeneveen en Klein-Kruitberg. Veel mensen hebben hun emoties over deze Bijlmervliegramp ‘in een doosje gestopt’. Figuurlijk. Maar ook letterlijk. Of in een

eigen archief. Imagine IC heeft zulke collecties en archieven verzameld en presenteert ze in combinatie met items uit zijn buurtarchief en bruiklenen van onder meer het Nationaal Archief, dat na 25 jaar een enkel stuk over de ramp openbaar kon maken.

Wat doen de uiteenlopende aandenkens ú? Benieuwd? Wij in elk geval wel. Wat is vandaag de dag de breder gedeelde betekenis van wat 25 jaar lang werd bewaard? Hoe worden persoonlijke herinneringen als erfgoed omarmd door nieuwe generaties? Worden ze deel van een nationaal verhaal? Want hoewel de Bijlmerramp groot nieuws was, zijn er mensen blijven zitten met het gevoel dat hij te klein gehouden is. Herdenken op gevoel verkent deze en andere emoties. De tentoonstelling brengt niets nieuws over de ramp – maar verkent zijn erfgoed.

Herdenken op gevoel loopt tot maart 2018 op verschillende locaties in de stad en het land. Voor informatie en boekingen: erfgoed-educatieve programma’s voor mbo, vmbo, havo en vwo: eline@imagineic.nl

rondleidingen voor (erfgoed-)studenten en andere groepen: daniëlle@imagineic.nlVolgende programma-onderdeel van Herdenken op gevoel:

16 september - 24H Zuidoost:

Geluidswandeling & GespreksstofDe OBA en Imagine IC organiseren een geluidswandeling door de Bijlmer en naar ‘de boom die alles zag’ uitgevoerd door Sound Track City.Daarna is er Gespreksstof*

Gershwin Bonevacia en andere schrijvers en performers dragen voor uit eigen en andermans werk. Het koor Paseni Famiri zingt troostliederen. Lees, luister en praat mee!Praktische informatie:

Geluidswandeling:

verzamelen om 14.45 uur

(start 15.00 uur) onder aan de roltrap van Metrohalte Kraaiennest.Gespreksstof:

Inloop (met soep) om 17.00 uur bij Imagine IC & OBA - Bijlmerplein 393.

Prijs: € 5,- (incl. drankje en  hapje).Reserveren: bijlmerplein@oba.nl.*In Gespreksstof geven we meer betekenis aan het

dagelijks leven, bij een hapje en een drankje.

 

Imagine IC documenteert, presenteert en bespreekt het dagelijks leven in de grote stad van vandaag. Imagine IC wordt gefinancierd door het Amsterdams Fonds voor de Kunst en Amsterdam Zuidoost. Herdenken op gevoel is mede

mogelijk gemaakt door het Bankgiro Loterijfonds en het Prins Bernard Cultuurfonds en in samenwerking met de Openbare Bibliotheek Amsterdam en het Amsterdam Museum.

Plaats: 

Amsterdam

Datum: 

7 sep 2017 - 17:30 tot 1 aug 2018 - 13:15
Voeg toe aan jouw agenda