Diasporic Self: Black Togetherness as Lingua Franca

Framer Framed nodigt u graag uit voor de opening van de tentoonstelling Diasporic Self: Black Togetherness as Lingua Franca, op donderdag 13 december om 19:30! Geïnitieerd door kunstenaar en curator Barby Asante en onderzoeker en curator Amal Alhaag.  

Met: Ajamu, Lydienne Albertoe, Jabu Arnell, Nadeem Din-Gabisi, Afaina de Jong & Inna Vision, Anne Krul, Silvia Martes, Nastio Mosquito, Pascale Obolo

Diasporic Self onderzoekt de ideeën, meerstemmigheden en complexiteiten rond het begrip ‘Black Togetherness’ in Europa. Op welke manieren manifesteert Black Togetherness zich in verschillende stedelijke omgevingen, en hoe is dit begrip verweven met taal, geluid, muziek en beeldcultuur? Het project strekt zich uit over twee locaties – Framer Framed in Amsterdam en 198 Contemporary Arts & Learning in Londen – en omvat een interactief programma met uitwisselingen tussen beide plekken. Bij het vormgeven van het project was een belangrijke vraag: hoe kunnen we tot nieuwe, dekoloniale vormen komen voor het (re)presenteren van kunstpraktijken en cultuurmakers? 

Afaina de Jong & Inna Vision ontwierpen voor Diasporic Self een architectonische ontmoetingsplek voor uitwisselingen, performances, radio-uitzendingen, en improvisaties. Zwarte ontwerpers, kunstenaars, denkers, activisten, dichters en mensen komen samen om informele archieven, kunstvormen, verhalen en herinneringspraktijken binnen zwarte culturen in Europa te onderzoeken. Hoe her-verzamelen, her-definiëren en her-vormen zij de (gewelddadige) condities om te (over)leven tussen steden, grenzen, geschiedenissen, samenlevingen, gemeenschappen en instituten? En hoe spelen de historische en hedendaagse meertalige uitwisselingen tussen diasporische (kunst)gemeenschappen hierbij een rol?Deze thema's komen in verschillende (kunst)vormen tot uiting in de ruimte. Zo bevraagt Nastio Mosquito in zijn filminstallatie op surrealistische wijze de koloniale blik en huidige imperialistische erfenis. Kunstenaars en filmmakers Silvia Martes en Pascale Obolo geven in hun werken beiden de complexe multipliciteit weer tussen geschiedschrijving, agentschap en zwarte vrouwelijke realiteit. Nadeem Din-Gabisi toont een liefdevolle film waarin de onderbelichte verhalen en perspectieven van de zwarte jongen/man aan bod komen. Diasporic Self: Black Togetherness as Lingua Franca doordringt de ruimte van Framer Framed, en transformeert haar kaders, functies en structuren zonder de alledaagse activiteiten te vervangen. De 'tentoonstelling' neemt verschillende vormen aan, en fungeert zo als een innovatief platform voor (ont)doen, herinneren, en samenzijn over en voor diasporische gemeenschappen en individuen. Wat is de wisselwerking tussen de levende ‘lingua franca’, en de praktijken en leefomgevingen van zwarte kunstenaars, activisten, en cultuurproducenten in Europa? 

Opening Framer Framed:

Donderdag 13 december, 19:30

Tentoonstellingsdata: 14 december 2018 – 17 februari 2019Opening 198 Contemporary Arts & Learning, Londen:

Vrijdag 7 december

Tentoonstellingsdata: 8 december 2018 – 25 januari 2019

 

Plaats: 

Framer Framed IJpromenade 2, 1031 KT Amsterdam

Datum: 

13 dec 2018 - 19:30 tot 17 dec 2018 - 20:00
Voeg toe aan jouw agenda