Diaspora Wellhouse en Wereldmuseum Rotterdam presenteren een speciaal gecureerd programma voor Keti Koti Festival 2024
Diaspora Wellhouse heeft een speciaal programma gecureerd voor het Keti Koti Festival 2024 in het Wereldmuseum Rotterdam, dat plaatsvindt op zaterdag 6 juli. Dit evenement belooft een dag vol verbindende activiteiten, waar diaspora gemeenschappen elkaar kunnen ontmoeten en gezamenlijk de afschaffing van slavernij herdenken en vieren.
Keti Koti, wat 'Ketenen Verbroken' betekent in het Sranantongo, herdenkt de afschaffing van slavernij op 1 juli 1863 in Nederland. Deze herdenking symboliseert de vrijheid van tot slaaf gemaakte mensen op de plantages van Suriname en de Nederlandse Antillen, die destijds koloniën waren van Nederland. Hoewel slavernij in 1863 werd afgeschaft, volgde echte vrijheid pas tien jaar later. Dit historische moment wordt jaarlijks gevierd op diverse locaties in Nederland, en het Wereldmuseum Rotterdam neemt dit jaar wederom deel aan deze belangrijke viering.
Programma-overzicht
Openingsritueel Het festival wordt geopend met een ceremonieel ritueel uitgevoerd door Okomfo Nana Efua Marian Markelo en de Nederlandse performancekunstenaar en queeractivist Naomie Pieter. Dit ritueel markeert het begin van een dag vol betekenisvolle activiteiten.
Diaspora Wellhouse TALKS
Heling & Rituelen Diaspora Wellhouse biedt unieke perspectieven op Afro-Diaspora erfgoed tijdens een panelgesprek over voorouderlijke artefacten in de tentoonstelling 'Kolonialisme & Rotterdam', gemodereerd door Mahutin Awunou. Spirituele kenners zoals Naomie Pieter, Nana Lando en Chautuileo Tranamil delen hun wijsheid over artefacten zoals een Orakel doosje, Talking stick, Kalebas en cowries.
Power of the Name
Het programma ‘Power of the Name’ van Diaspora Wellhouse richt zich op de bredere sociaal-emotionele en historische context en impact van koloniale voor en achternamen en de tradities van naamgeving vanuit het Afrikaanse continent. Deze 4e editie van "Power of the Name" nodigt bezoekers uit voor een diepe duik in de tradities van naamgeving en rites of passage, met een blik op de volgende generaties.
Tijdens een keynote talk van de Ghanese Erfgoed expert Kofi Ameni, die werkzaam is als Spirituele Gids bij het Assin Manso Ancestral Slave River Site in Cape Coast Ghana, verkent hij de West-Afrikaanse en diaspora-connectie en deelt hij hoe deze rijkdom aan kennis en cultuur onze gemeenschap versterk. Dit programma verkent de verbondenheid tussen West-Afrika en de diaspora, versterkt onze gemeenschap en verdiept het gesprek over gedeelde geschiedenis.
Diaspora Food & Nature Relationships
Het voedsel in de Afrikaanse diaspora is een expressie van noodzaak, liefde en kracht. Tijdens het panelgesprek met Afro-Caribische cateraar Danitzah Jacobs, kruiden en plantenkenner Thirza Krullen- en Kruiden, en West African Cuisine Chef Nicolas Aquaa bespreken zij onder leiding van Moderator Mahutin Awunou hoe zij het erfgoed van voedsel en kruiden levend houden.
Andere Activiteiten
Naast het bovengenoemde programma zijn er nog vele andere activiteiten gepland in het museum. De shortfilm ‘Kracht van Overdracht van Diaspora Wellhouse wordt getoond, tevens zijn er Afro-Caribische muziek en dans workshops van Untold, rondleidingen op de zaal 'Kolonialisme & Rotterdam', Adinkra blockprinten, en een steptour 'Koloniaal Verleden Rotterdam'.
Voor een volledig overzicht van het programma kunt u terecht op de online agenda van het Wereldmuseum: Keti Koti Special 2024.
Over Diaspora Wellhouse Diaspora Wellhouse is een welzijnsorganisatie die zich richt op cultuur-sensitief, holistisch en duurzaam welzijn voor drie generaties van de Diaspora in Nederland. Samenwerking met Diaspora Wellhouse biedt het Wereldmuseum een unieke kans om diepgaande culturele en historische perspectieven te presenteren en gemeenschappen te verbinden.
- 11.00 uur Inloop bezoekers
- 12.00 uur Start progrogramma en Openingsritueel
- 17.00 uur Einde programma
Locatie
Wereldmuseum Rotterdam
Willemskade 25
3016 DM Rotterdam