De verbeelding van slavernij en kolonialisme

Veel samenlevingen worstelen met de representatie van hun verleden. Het Nederlandse koloniale verleden werd lange tijd verbeeld als een verleden van macht en rijkdom. Recentelijk is er steeds meer wetenschappelijk onderzoek naar dit tijdperk. Kan dit onderzoek een bijdrage leveren aan de verbeelding van het koloniale verleden in literatuur en (beeldende) kunst?

De traditionele verbeelding van het koloniaal verleden als een tijd van macht en rijkom is een eenzijdig perspectief dat geen recht doet aan de pluriformiteit van deze geschiedenis. Met het vele nieuwe onderzoek dat wordt gedaan kijken we in dit programma opnieuw naar dit verleden, en de representatie ervan in kunst en literatuur. Wat is de rol van kunst in een globaliserende samenleving in relatie tot een koloniaal verleden? Hoe worden zwarte Nederlanders in (collecties van) musea en culturele instellingen vertegenwoordigd en gerepresenteerd? Hoe werkt het verleden door in het heden?

Deze vragen en meer komen tijdens dit programma aan bod.

Deze avond gaan onderzoeker Karwan Fatah-Black, kunstenares Patricia Kaersenhout en schrijfster Simone Zeefuik met elkaar en het publiek in gesprek.

Moderatie: Nancy Jouwe

Wednesday, September 27 at 8 PM - 9:30 PM

SPUI 25, Spui 25-27, Amsterdam, Netherlands

Lees hier meer over het programma en meld je aan:

http://www.spui25.nl/gedeelde-content/evenementen/evenementen/2017/09/ve...

Plaats: 

SPUI 25, Spui 25-27, Amsterdam, Netherlands

Datum: 

27 sep 2017 - 20:00
Voeg toe aan jouw agenda