De Aluku's | Stichting Kula Skoro

De stam Aluku is onderdeel van ons gedeelde verleden. Toch is erg weinig bekend over de vrijheidstrijders, naar wie de Aluku is vernoemd. Dit theaterstuk zoomt in op de cultuur en ideologie die zij achter hebben gelaten, waarin eenheid en leiderschap een belangrijke rol speelde. Als maatschappij kunnen wij hier ook van leren.

Tijdens de slavernij en de marronage hebben vrouwen in vele opzichten belangrijke rollen gespeeld. Een paar voorbeelden zijn Ma Paansa, die rijst plantjes in haar haar meenam en Ma Uwa, die veel wist over kruiden en dus de strijders kracht gaf en onschendbaar maakte voor de kogels van de soldaten.

Kula Skoro wil dit verhaal vanuit de vrouwen perspectief benaderen aangezien zij altijd beschermd werden. Men geloofde dat een dode vrouw een hele dorp vertegenwoordigde. Het uitvallen van een vrouw had meer impact op hun voortbestaan dan het leven van een man. Dat is de reden waarom de vrouwen nooit ten strijde trokken.

De grondleggers van de Aluku stam zijn Baron, Boni en Jolicoeur. Zij waren één van de laatste tot slaafgemaakten, die hebben gevochten voor hun vrijheid. Deze respectievelijk kleine groep had zich gevestigd in het Cottica gebied dichtbij Paramaribo. De planters hadden niet de intentie vrede met hun te sluiten, zoals met de andere stammen Aucaners en de Saramaccaners. De bedoeling was de Aluku’s uit te roeien. Dit resulteerde in de zogenaamde “Boni oorlogen”, welke de Aluku’s hebben gewonnen. Een andere belangrijke speler, was Aluku. Als Baron, Boni en Jolicoeur, ten strijde trokken, begeleidde Aluku het volk. Hij was de schakel tussen het volk en bovengenoemde voorvechters van de vrijheid.

Via het binnenland van Suriname zijn de Aluku’s uiteindelijk beland in Frans Guyana, waar zij een nieuw leven in vrijheid zijn gestart. Zij werden allemaal gezien als helden, maar Boni en Aluku waren het meest geliefd bij het volk. Als eerbetoon aan het werk van hun beiden, richtte het volk een nieuwe stam op met de namen Aluku of Boni.

Stichting Kula Skoro heeft als doel, het Creëren van Activiteiten ter Bevordering van de Overdracht van Marron Performance Arts.

Plaats

Bijlmer Parktheater, Anton de Komplein 240, 1102 DR Amsterdam ZO

Datum