

Danstheatervoorstellingen tonen onderbelichte 18e-eeuwse koloniale geschiedenis
Ga op 28 maart, 2 mei en 30 mei in Arnhem mee op reis door de 18e-eeuw, een tijd waarin Nederland een grootse zeevarende natie was en fortuin maakte in de Oost en de West. Tijdens de driedelige Schitterende schaduw danstheatervoorstellingen staat de onderbelichte geschiedenis van historische, gemarginaliseerde levens in de spotlights.
De Schitterende schaduw serie toont het menselijk leed achter de rijkdom van de 18e-eeuw. De voorstellingen laten het publiek op een persoonlijke manier kennismaken met de schaduwkant van de welvaart. Hiermee wordt geprobeerd om bewust(er) tot een nieuwe, inclusieve vorm van samenleven te komen en om uiteindelijk te helen van dit verleden. De drie voorstellingen duren elk circa 1,5 uur, waarbij ook gezamenlijk wordt gereflecteerd.
Deel 1: Margaretha
Deze voorstelling is gebaseerd op een portret van een gravin, met in haar schaduw een zwarte man.
Datum: vrijdag 28 maart 2025
Aanvang: 14:00 uur
Locatie: Theater Oostpool
Tickets Margaretha: https://www.oostpool.nl/voorstellingen/margaretha/
Deel 2: ANNA
Deel 2 neemt u mee in het waargebeurde verhaal van de tot slaaf gemaakte Anna van Vossenburg, die vanuit Suriname naar Arnhem werd gebracht.
Datum: vrijdag 2 mei 2025
Aanvang: 19:30 uur
Locatie: Posttheater
Tickets ANNA: https://www.posttheater.nl/activiteit/220351/2025-05-02/muziek-danstheatervoorstelling-anna
Deel 3: Louise
Deze voorstelling is geïnspireerd door het laat-18e-eeuwse borduurwerk van de Arnhemse Louise van Ommeren-Hengevelt, een vrouw uit de gegoede burgerij.
Datum: vrijdag 30 mei 2025
Aanvang: 19:30 uur
Locatie: Theater de Leeuw
Tickets Louise: https://theaterdeleeuw.nl/product/louise-3e-deel-van-drieluik-schitterende-schaduw-30-mei
U krijgt korting bij bezoek van twee of drie voorstellingen. Studenten van ArtEZ en Rijn IJssel hebben vrije toegang op vertoon van hun studentenpas.
Via onderstaande links krijgt u een impressie van de drie voorstellingen:
De driedelige Schitterende schaduw-serie is onderdeel van een onderzoeksprogramma van stichting Reframing HERstory Art Foundation, in samenwerking met het Koninklijk Instituut voor Taal-, Land- en Volkenkunde (KITLV) en het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland (KIEN). Het is mede mogelijk gemaakt door het Fonds Cultuurparticipatie.