Campagnebeeld DARKMATTER Yaqine Hamzaoui

Cherish Menzo presenteert D̶A̶R̶K̶MATTER, nieuwe voorstelling met Frascati Producties

Regisseur en danser Cherish Menzo heeft een nieuwe voorstelling: het dansduet D̶A̶R̶K̶MATTER Frascati Producties. Ze creëert in deze voorstelling een futuristisch universum waarin ze het lichaam met krachtige danstaal bevrijdt van bestaande hokjes en referenties. Door het integreren van de Chopped and Screwed-methodiek, een remixtechniek uit de hip-hopwereld waarbij het tempo van de muziek fel wordt teruggeschroefd, genereert zij een nieuwe lezing van het performende lichaam.

Eerder paste zij deze techniek als solodanser toe in JEZEBEL , haar bejubelde Frascati-coproductie JEZEBEL (Winnaar Amsterdam Fringe Awards 2019, Nominatie BNG Bank Theaterprijs 2021, selectie Het Theaterfestival in Vlaanderen / Theaterfestival Nederland).

Nu vormt Camilo Mejía Cortés haar tegenpartner met wie ze samen op zoek gaat naar een nieuwe vorm voor – en manier van kijken naar – ons lichaam en de complexe buitenwereld waartoe het zich verhoudt.

De voorstelling gaat woensdag 25 mei in Frascati in première (NL), is te zien tijdens Julidans en gaat aansluitend uitgebreid op tournee in Nederland en internationaal. Op 12 mei is de voorstelling al te zien tijdens de internationale première in de Beursschouwburg BRUSSEL (BE) tijdens het Kunstenfestivaldesarts. 


D̶A̶R̶K̶MATTER

Cherish Menzo/ Frascati Producties

Te zien in Frascati van di 24 t/m za 28 mei, 20:30 in Frascati 1, Nes 63, Amsterdam

NL première op woe 25 mei 2022 – 20:30 - Frascati 1
Int. première 12 mei 2022 – Beursschouwburg Brussel (BE) (Kunstenfestivaldesarts)

Op Julidans te zien van vr 8 t/m zo 10 juli met aansluitend internationale tournee


Over D̶A̶R̶K̶MATTER

In D̶A̶R̶K̶MATTER zoeken Cherish Menzo (JEZEBEL, 2019) en Camilo Mejía Cortés naar manieren om hun lichamen los te weken van een opgelegde perceptie. Vastgeroeste vooroordelen worden uit elkaar getrokken in een futuristische omgeving: het D̶A̶R̶K̶MATTER-universum. Hierbinnen wordt een eigen bewegingstaal ontwikkeld, gebaseerd op de uit de hiphop afkomstige remix-techniek chopped and screwed. Voor D̶A̶R̶K̶MATTER put Cherish Menzo inspiratie uit het posthumanisme waarbij het lichamelijke wordt overstegen, maar vooral uit het afrofuturisme. Een stroming die zich richt op een toekomst waarin zwarte mensen in een hypertechnische en gedekoloniseerde wereld leven. Of sterker: het verbeeldt een toekomst waarin kolonisatie nooit heeft plaatsgevonden. Het vermengt toekomst met traditie, technologie met eeuwenoude Afrikaanse mythologie en fantasie met realiteit. 

concept en choreografie Cherish Menzo creatie en uitvoering Cherish Menzo en Camilo Mejía Cortés lichtontwerp Niels Runderkamp muziek Michael Nunes kostuumontwerp JustTatty.com scenografie Morgana Machado Marques dramaturgie Renée Copraij zang- en tekstcoach BOИSU en Shari Kok-Sey-Tjong artistiek advies Benjamin Kahn, Christian Yav en Nicole Geertruida productie Frascati Producties, GRIP coproductie De Coproducers, Kunstenfestivaldesarts (Brussel, BE), CCN-Ballet national de Marseille dans le cadre de l’accueil studio / Ministère de la Culture (FR), actoral festival (Marseille, FR), STUK (Leuven, BE), La Villette, Paris (FR), Beursschouwburg (Brussel, BE), Festival d’Automne à Paris (FR), Perpodium (BE) in samenwerking met Trill (Leuven, BE), WijzijnDOX (Utrecht, NL)

Over Cherish Menzo

Cherish Menzo is een performer en performance-maker gevestigd in Amsterdam. Voor haar artistieke werk is ze geïnteresseerd in de transformatie van het lichaam op het podium en in de "belichaming" van verschillende fysieke beelden. Deze lijken op het eerste gezicht herkenbaar, maar door hun complexiteit en tegenstrijdigheid te benadrukken, stelt Cherish de schijnbare norm in vraag. Ze creëert in haar werk een universum waarin het zwarte lichaam centraal staat. Ze meandert tussen de nostalgie van de jaren 90 en 2000 (hiphop, rapteksten, sci-fi, manga) en speculatieve toekomsten.

Over Frascati Producties

Frascati Producties is het grootste (inter)nationaal opererende productiehuis van Nederland. Met een open blik op de wereld staat het voor onafhankelijke en eigenzinnige makers. Frascati-makers zijn niet onder een noemer te vangen: ze werken in diverse disciplines, zoeken cross-overs daartussen, zijn volstrekt eigenzinnig en bestormen de toekomst. In seizoen ’21-’22 ontwikkelt het productiehuis werk van o.a. Gavin-Viano, Caro Derkx, Erasmus Mackenna, Floor Houwink ten Cate, Gerben Vaillant, Cherish Menzo, Ira Brand, Priscilla Vaudelle en Naomi Steijger. 

Meer info: DARKMATTER | Frascati (frascatitheater.nl)

Meer info over Cherish: Cherish Menzo | Frascati (frascatitheater.nl) 

Plaats

Nes 63, Amsterdam

Datum