paard

The Black Hague Experience community deelt weer heri heri maaltijden

The Black Hague Experience community deelt op 1 juli 400 maaltijden uit van het Surinaamse gerecht Heri Heri in Den Haag . Dit doet zij als onderdeel van de landelijke activiteit Free Heri Heri For All (Free Heri Heri) van creatief productie bureau KIP Republic, in verband met de herdenking van de afschaffing van de Trans-Atlantische slavernij, Keti Koti / Kibra Kadena op juli 1873.

Kip Republic verzorgt in samenwerking met verschillende organisaties en partners voor deze dag voor de vijfde keer Free Heri Heri For All, welk iedereen uitnodigt om op 1 juli samen te eten om de afschaffing van de Trans-Atlantische slavenhandel in het Nederlandse Koninkrijk te herdenken en te vieren. Vanaf 27 juni gaan topchefs met Afro-Caribische, Kaapverdiaanse en Surinaamse roots, in samenwerking met medewerkers van de Dienst van het Koninklijk Huis (waaronder senior kok Wilco Arts) en inwoners van Amsterdam onder leiding van chef Daniel Adriaan aan de slag met de bereiding van 10.000 Heri Heri-gerechten die worden gedistribueerd onder de deelnemende organisaties door het hele land.

The Black Hague Experience verzorgt de Haagse editie in samenwerking met poppodium PAARD. Dit onderdeel wordt gesponsord door de Albert Heijn vestiging Grote Markt 5 en tropische drankenmerk JORO.

The Black Hague Experience is een platform en meeting point bestaande uit ruim 40 Haagse ondernemers, sleutelfiguren en organisaties uit de Afro diaspora. Zij presenteren zich tijdens het dag- en avondprogramma in de foyer en de kleine zaal van het PAARD met onder andere muziek, dans, voordrachten en een mini-market met lokale bedrijven. Het samen eten biedt ruimte voor dialoog en uitwisseling omtrent de betekenis van de dag en het delen van kennis over de geschiedenis.

Herdenkingsjaar Slavernijverleden
Met de herdenking in het Oosterpark en het Keti Koti Festival op het Museumplein op maandag 1 juli in Amsterdam sluit dit jaar (2024) het Herdenkingsjaar Slavernijverleden. Tijdens het herdenkingsjaar is er binnen het hele Koninkrijk door middel van evenementen en activiteiten het hele jaar stilgestaan bij het slavernijverleden en de doorwerking ervan in het leven van mensen nu, en in het bijzonder het leven van de nazaten van tot slaafgemaakten. In de tussentijd maakt Den Haag zich op voor het eerste monument, ontworpen door de Zuid-Afrikaanse kunstenaar Buhlebezwe Siwani, om de slachtoffers van de Trans-Atlantische slavernij te herdenken.

Free Heri Heri For All in NederlandOp www.freeheriheriforall.com/eatheriheri staat een overzicht met alle locaties in Nederland waar gratis Heri Heri kan worden gegeten.

Thema HELDEN / HEROES
Dit jaar is er voor het eerst een thema wat als rode draad fungeert tijdens de Keti Koti/Kibra Kadena viering.
Met het thema ‘HELDEN/HEROES’ staat de lokale beeldcampagne en het programma in het PAARD in het teken van onbekende helden, vergeten helden, verzetshelden, historische helden en culturele helden die als nakomelingen van de tot slaafgemaakten streden voor hun vrijheid en in verzet gingen tegen hun onderdrukkers.

Wat te verwachten in het PAARD?

By day:

 • Ceremonieel plengoffer van de Afro-Surinaamse en Caribische groep Asina
 • Gratis maaltijdactie van KIP Republic met fruit van Albert Heijn vestiging Grote Marktstraat 5 en tropische dranken van JORO
 • Mini-market met lokale BOB’S (black owned businesses)
 • Pop-up store en expositie van Zenzy Blindeling
 • Schminken voor de kinderen door Claudia Noordzee
 • DJ’s by Litt Events

By night:

 • DJ’s by Litt Events
 • Host Frandjescka Balootje
 • Een openingsspeech van Shemar Helmond (Unlock)
 • Dansgroep Dreamchasers
 • Voordracht spoken word artiest Daniëlle Zawadi (Het Zwarte Schaap)
 • Aankondigingen van optredens door Haagse sleutelfiguren
 • Shortfilm Talking to Bushman van Jassir Jonis (winnaar Tokyo International Cannabis Film Festival)
 • Caribische Seú en Tambú formatie Rincho x Friends
 • Surinaamse Kawina formatie 2Gether

De vastlegging van het dag- en avondprogramma wordt gedaan door fotograaf Kevin Domfeh en videografie van Weah Media. De zaalaankleding met traditionele doeken zijn afkomstig van Virginia Prade.
 
Voorbeschouwing Podcast Vrouwen Met Saus
Gedurende de maand juni wijdt de podcast Vrouwen Met Saus een item aan de herdenking, kranslegging en viering van het Haagse Trans-Atlantische slavernijverleden. Vrouwen Met Saus is een wekelijkse podcast waarin Esnart Soeters, Ines Ngabo en Shannon Vrede verschillende relevante topics met elkaar bespreken.

Afbeelding

"Ik ben getuige, spreekt het stof".

Beeldcampagne kunstenaar Zenzy Blindeling x spoken word artiest Daniëlle Zawadi
De beeldcampagne en het draagbare kunstwerk van Free Heri Heri For All x The Black Hague Experience is dit jaar ontworpen door de Curaçaose kunstenares Zenzy Blindeling, spoken word artiest Daniëlle Zawadi en vormgegeven door grafisch bureau Diamond Raven. Tevens is er een pop-up store en expositie van eerder uitgebracht en nieuw werk van Zenzy. Gebaseerd op de verhalen van 18 zwarte verzetshelden uit het verleden, uitgelicht door Aspha Bijnaar, vertaalden Zenzy Blindeling en Daniëlle Zawadi deze verhalen in beeld en poëzie. Een rode draad in de verhalen van al deze helden is hun daadkrachtigheid: de vastberadenheid dat men liever stof zou zijn dan te leven in onderdrukking en/of slavernij. In het beeld worden onder andere referenties gemaakt naar de rijstkorrels die vrouwen in hun haren verstopten en later in Latijns-Amerika plantten. In de tekst op de rug beschrijven we de reis die het stof aflegt door verschillende situaties. Op de tekst in het beeld staat een bekentenis: "Ik ben getuige, spreekt het stof". Bewust of onbewust is er veel gezien, meegemaakt en tot op de dag van vandaag nog altijd relevant.

Online Ambassadeurscampagne & Editorial Fotoshoot
Een week voor 1 juli start The Black Hague Experience een online ambassadeurscampagne met ruim 20 Haagse sleutelfiguren. Gekleed in de Free Heri Heri For All x The Black Hague Experience merchandise onderstrepen zij hun bijdrage aan de 1 juli viering. De portretten en editorial fotoshoot worden mogelijk gemaakt door de Ghanese fotograaf Kevin Domfeh en Curaçaose/Bonairiaanse creative producer en styliste Goldiie. De editorial foto’s worden tentoongesteld in de foyer van het PAARD.

Plaats

PAARD, Prinsegracht 12, 2512 GA Den Haag

Datum