Beneatha's Place

Na de succesproductie A Raisin in the Sun presenteert Well Made Productions het tweede deel van een drieluik over zwarte identiteit. We zien Beneatha, de dochter in A Raisin in the Sun, Amerika verruilen voor Nigeria. Wanneer de onafhankelijkheidsstrijd dramatische gevolgen heeft voor haar man en haar kind, wordt ze gedwongen haar plaats in de wereld opnieuw te bepalen. Vijftig jaar later keert ze terug naar de noodlottige plek van toen. Opnieuw wordt ze geconfronteerd met haar verlies, en met de erfenis van een strijdvaardig leven.

Beneatha’s Place is een voorstelling over toekomstbeelden, hemelhoge ambitie en het verlies van je grote liefde. Over je plek moeten vinden in een verdeelde wereld, en over de geschiedenis die je met je meedraagt. Een voorstelling die het debat niet schuwt en aangaat. Dit tweede deel van de trilogie over zwarte identiteit in een witte wereld maakt het persoonlijke politiek, en het politieke persoonlijk. 

Uit het juryrapport van Amsterdamprijs voor de Kunst 2017: ‘Well Made Productions draagt actief bij aan het ontwikkelen en realiseren van een theaterrepertoire dat een breder Nederlands, cultureel divers publiek kan aanspreken, interesseren en bedienen. Maar ook een wit publiek in aanraking brengt met nieuwe verhalen en perspectieven.’

Europese première

Kwame Kwei-Armah is een Britse acteur en toneelschrijver en momenteel Artistiek Directeur van het Young Vic Theatre, Londen. Hij schreef Beneatha's Place als reactie op A Raisin in the Sun en Clybourne park en maakte hiermee de Raisin Cycle, een drieluik over zwarte identiteit toen en nu, compleet. Beneatha's Place is tot nu toe alleen nog in Amerika ten tonele gebracht. Well Made Productions brengt de Europese première naar Amsterdam. 

Regie Teunkie van der Sluijs

Tekst Kwame Kwei-Armah

Vertaling Esther Duysker

Cast Joy Wielkens, Fockeline Ouwerkerk, Jetty Mathurin, Boris van der Ham, Mandela Wee Wee, Yorick Zwart

In coproductie met Stadsschouwburg Amsterdam & Likeminds

Over Well Made Productions

Hart en ziel van het in 2015 opgerichte Well Made Productions zijn producenten Samora Bergtop en Ellen Tjon A Meeuw. Well Made Productions reageert op en creëert in het huidige tijdsgewricht en vertelt verhalen door middel van theater, film en fotografie, vanuit een bi-cultureel perspectief. De Raisin Cycle is het resultaat van de zoektocht naar herkenbare verhalen die passen binnen het referentiekader van Bergtop, als dochter van een Surinaamse vader en een Nederlandse moeder. Voor het eerste deel, A Raisin in the Sun ontvingen zij de Amsterdamprijs voor de Kunst 2017 (categorie 'stimulering'). De Stadsschouwburg Amsterdam is coproducent van Beneatha's Place en de daarop volgende delen van de Raisin Cycle en de readings. 

Speellijst

1 en 2 mei       Stadsschouwburg Amsterdam, Amsterdam (Try-Out)

3 mei               Stadsschouwburg Amsterdam, Amsterdam (Première)

5 mei               De Nwe Vorst, Tilburg

9 mei               Schouwburg Utrecht, Utrecht

11 mei             Theater aan het Spui, Den Haag

16 mei             Deventer Schouwburg, Deventer

17 mei             Het Park, Hoorn

18 mei             Grand Theatre Groningen, Groningen

19 en 20 mei   Zuidplein, Rotterdam

23 mei             Harmonie, Leeuwarden

25 en 26 mei   Toneelschuur, Haarlem

2 en 3 juni       Bijlmer Parktheater, Amsterdam

 

Plaats: 

Stadsschouwburg Amsterdam, Leidseplein 26, 1017 PT Amsterdam

Datum: 

3 mei 2018 (hele dag) tot 3 jun 2018 (hele dag)
Voeg toe aan jouw agenda