Ankaa Heling van Multigenerationeel Trauma
In de Afro-diasporagemeenschap blijft de zoektocht naar identiteit – een anker of ‘ankaa’ om jezelf te aarden – een generationeel streven waar geen eind aan lijkt te komen. Deze zoektocht is nauw verbonden met de erfenis van de slavernij, een geschiedenis die de huidige levens van velen nazaten van tot slaafgemaakten blijft bepalen binnen de Nederlandse samenleving.
Nederland speelde een belangrijke rol in de Trans-Atlantische Slavenhandel en profiteerde van de uitbuiting van tot slaaf gemaakte mensen in zijn koloniën. Zelfs 151 jaar na de afschaffing van de slavernij blijven de gevolgen van deze sombere periode hangen. Gevolgen van deze erfenis openbaren zich in systemisch racisme, ongelijkheid en onopgeloste trauma’s voor mensen van Afrikaanse afkomst in Nederland. Deze realiteit roept cruciale vragen op: waarom blijft het verleden ons heden beïnvloeden, zowel individueel als collectief? Waarom blijven schaamtegevoelens bestaan – niet alleen binnen de Afro-diaspora maar ook onder de witte gemeenschap in Nederland?
Uitspraken als ‘Ik heb nooit slaven gehad’ of ‘Ik ben nooit tot slaaf gemaakt’ onthullen vaak het ongemak rond de geschiedenis van de slavernij en ons koloniaal verleden. Dergelijke opmerkingen kunnen echter de complexe erfenis van dit verleden en de blijvende impact ervan op de samenleving te simpel maken.
Om deze kwesties aan te pakken is er een evenement van vier dagen – 13-16 september– in de vorm van een symposium en drie trainingen, die worden gegeven door Dr. Joy DeGruy. Degruy is psycholoog en sociaal onderzoeker gespecialiseerd in multigenerationeel trauma. Haar baanbrekend onderzoek naar de Trans-Atlantische slavernij begon in 1994 en richtte zich specifiek op de doorwerking van de slavernij in de Amerika’s. DeGruy, die de term Post Traumatic Slave Syndrome (PTSS) bedacht, zal een inzichtelijke discussie leiden over de blijvende gevolgen van slavernij en systemisch racisme. PTSS is een theorie die Dr. DeGruy heeft ontwikkeld om het adaptieve overlevingsgedrag te verklaren dat wordt waargenomen in Afro-Amerikaanse gemeenschappen in de Verenigde Staten en de diaspora, als gevolg van eeuwenlange slavernij en onderdrukking door meerdere generaties.
Tijdens het komende evenement zal Dr. Joy DeGruy niet alleen deze kritische aspecten van PTSS onderzoeken, maar ook een cruciale vertaalslag maken naar de Nederlandse context. Ze zal ingaan op de vraag hoe deze patronen tot uiting komen in Nederland, een land met zijn eigen complexe geschiedenis van slavernij en kolonialisme. Dr. DeGruy zal bespreken hoe het Nederlandse koloniale verleden het huidige systemische racisme, ongelijkheid en onopgeloste trauma's binnen de Nederlandse samenleving blijft beïnvloeden, vooral onder mensen van Afrikaanse afkomst.
Dit evenement is een unieke kans om een dieper inzicht te krijgen in de manier waarop de erfenis van de slavernij vandaag de dag zowel individuen als gemeenschappen beïnvloedt, en hoe we gezamenlijk aan heling kunnen werken.
Wij nodigen iedereen – ongeacht achtergrond – uit om deel te nemen aan dit cruciale gesprek. Laten we samen ons anker vinden en ervoor zorgen dat we genezing en veerkracht in plaats van pijn doorgeven aan de generaties die volgen.
Evenementdetails:
- Data: 13-15 september
- Locatie: Spui Den Haag
- 16-september
- Locatie: Black Archives I Bijlmerplein 140 Amsterdam
Registratie: Symposium Ankaa Heling - Dr. Joy DeGruy — Twee daagse training | Het Nationale Theater (hnt.nl)
Over de organisator: Makida Daniels en Kula Skoro zetten zich in voor het bevorderen van begrip, heling en veerkracht binnen de Afro-diasporagemeenschap en daarbuiten. Door middel van evenementen, discussies en educatieve initiatieven willen zij de aanhoudende effecten van het koloniale verleden aanpakken en een meer inclusieve toekomst opbouwen.