afrovibes

Afrovibes Festival 2024: Belonging

De 21e editie van Afrovibes Festival is van 2 tot en met 13 oktober 2024 en vindt plaats in Amsterdam, Utrecht en Rotterdam.

Het festival toont dans, theater en muziek van actuele makers en kunstenaars uit zowel het (Noord) Afrikaanse continent als de Afrikaanse diaspora in Nederland. Deze editie presenteert Afrovibes een programma rondom het thema Belonging met werk van makers uit onder andere Marokko, Zuid-Afrika, Tunesië, Egypte en Nederland

Steden | Data | Theaters
Amsterdam 2 t/m 5 oktober Frascati, 3 t/m 11 oktober Framer Framed, 12 oktober De Balie en 13 oktober Muziekgebouw aan ’t IJ
Rotterdam 3 t/m 5 oktober Maaspodium en 13 oktober Theater Zuidplein
Utrecht 8 oktober Theater Kikker, 10 & 11 oktober Stadsschouwburg Utrecht en 12 oktober TivoliVredenburg
Bekijk het gehele programma op afrovibes.nl

Dihya van Mohamed Lamqayssi (Marokko) foto © Angela Vanoni 01.
Dihya van  Mohamed Lamqayssi (Marokko) foto © Angela Vanoni 

Afrovibes Festival 2024: een greep uit het programma
Afrovibes opent op 2 oktober bij Frascati in Amsterdam met de Nederlandse première van El Botinière van de Tunesische choreograaf Selim Ben Safia. Dit mythische cabaret belicht de verborgen kant van het Tunesische nachtleven waar vreugde, verdriet, liefde, haat, verlangens en het leven met elkaar verweven zijn. Een metafoor voor de giftige wereld van de ‘patriarchale hypocriete Arabisch-Islamitische samenleving’ waarin mensen niet kunnen zijn wie ze willen zijn. Ook te zien op 3 oktober bij Frascati.
Fake News van de Zuid-Afrikaanse choreograaf Nelisiwe Xaba laat zien hoe de media een verleidelijke wereld van zingeving creëren en deze verpakt in nepnieuws. Een wervelende dansvoorstelling waarin live performance overgaat in animatie en waarbij grenzen tussen lichaam en scherm, realiteit en schijn vervagen. Europese première op 2 oktober bij Frascati in Amsterdam. Ook te zien op 3 oktober bij Frascati, 4 oktober bij Maaspodium in Rotterdam en 10 oktober bij Stadsschouwburg Utrecht.
Fractal van de Tunesische choreograaf Wajdi Gagui is een meeslepende en betoverende ervaring waarin de dansers door een wereld van voortdurend veranderende vormen bewegen en zo mens en digitaal beeld met elkaar verbinden. Vanuit het idee van oneindigheid en complexiteit onderzoekt de voorstelling de relatie tussen natuur, technologie en kunst. Nederlandse première op 4 oktober bij Frascati in Amsterdam. Ook te zien op 5 oktober bij Maaspodium Rotterdam.

Fake News door Nelisiwe Xaba (Zuid-Afrika) foto_c Mariano Silva
Fake News door Nelisiwe Xaba  (Zuid-Afrika) foto_c Mariano Silva

Op zaterdag 12 oktober gaat Gnaoua Again! van de Marokkaanse theatermaker Ghassan El Hakim in première bij TivoliVredenburg in Utrecht. Met deze voorstelling duikt hij in zijn herinneringen aan zijn jeugd in Casablanca en onderzoekt hij het taboe op soefimuziek dat binnen zijn familie heerste. Samen met één van de grootste gnaouameesters van Marokko - Maalem Abdellah El Gourd maakt hij een reis naar het verleden. Deze voorstelling wordt gemaakt in samenwerking met Female Economy onder dramaturgie van Adelheid Roosen. Ook te zien op 13 oktober bij Muziekgebouw aan t IJ (matinee) in Amsterdam én ’s avonds bij Theater Zuidplein in Rotterdam.

Festival thema 2024: Belonging
Vanuit het thema Belonging geeft Afrovibes dit jaar vorm aan het festivalprogramma met voorstellingen die een focus hebben op Noord-Afrika en de (Noord)Afrikaanse diaspora in Nederland. Noord-Afrikaanse landen worden vaak als ‘niet-Afrikaans’ beschouwd maar als behorend tot de Arabische wereld. Voelen kunstenaars uit Noord-Afrika zich verbonden met het Afrikaanse continent en een Afrikaanse identiteit of juist met een Arabische identiteit? Elk op hun eigen manier onderzoeken de makers die dit jaar op Afrovibes staan wat Belonging voor hen betekent. Ze duiken in culturele en politieke debatten over identiteit, diaspora en dekolonisatie. Ze onderzoeken ons verlangen ergens bij te horen, een thuis te hebben. Samen geven ze een artistiek antwoord op de vraag hoe kunstenaars in Noord-Afrika en in de Noord-Afrikaanse gemeenschappen in Nederland hun identiteit en hun cultureel erfgoed ervaren.

Afrovibes Foundation & Festival
Afrovibes Foundation organiseert culturele uitwisselingen tussen Nederland, landen van het Afrikaanse continent en de Afrikaanse diaspora in Europa. Met een jaarlijks festival toont Afrovibes werk van actuele makers en kunstenaars die vanuit een Afrikaans perspectief artistiek vormgeven aan actuele vragen en thema’s die ook bij ons leven en daar een eigenzinnige visie op hebben. Iedere editie belicht een specifieke regio in Afrika. Het festival wordt omlijst door een uitgebreid randprogramma met debat, masterclasses, muziek en design. Het artist-in-residence programma verbindt Afrikaanse en Nederlandse makers met elkaar.

Wijzigingen: woensdag 9 oktober bij Theater Kikker en vrijdag 11 oktober bij De Balie zijn door omstandigheden komen te vervallen

 

Plaats

Amsterdam, Rotterdam en Utrecht

Datum