Afrovibes Festival 2024: Belonging
De 21e editie van Afrovibes Festival is van 2 tot en met 13 oktober 2024. Het festival vindt plaats in Amsterdam, Utrecht en Rotterdam en laat dit jaar de veelzijdigheid zien van makers uit Noord-Afrika en de (Noord)Afrikaanse diaspora in Nederland. Afrovibes brengt een vernieuwend en gedurfd programma vol theater, dans, muziek en spoken word rondom het thema Belonging met voorstellingen uit onder andere Marokko, Zuid-Afrika, Ivoorkust, Tunesië, Egypte en Nederland.
Steden | Data | Theaters
Amsterdam 2 t/m 5 oktober Frascati, 11 & 12 oktober De Balie en 13 oktober Muziekgebouw aan ’t IJ
Rotterdam 3 t/m 5 oktober Maaspodium en 13 oktober Theater Zuidplein
Utrecht 8 & 9 oktober Theater Kikker, 10 & 11 oktober Stadsschouwburg Utrecht en 12 oktober TivoliVredenburg
Kaartverkoop voor het hoofdprogramma is via de verschillende theaters al gestart. Half juli staat het gehele programma op afrovibes.nl
Festival thema 2024: Belonging
Vanuit het thema Belonging geeft Afrovibes dit jaar vorm aan het festivalprogramma met voorstellingen die een focus hebben op Noord-Afrika en de (Noord)Afrikaanse diaspora in Nederland. Noord-Afrikaanse landen worden vaak als ‘niet-Afrikaans’ beschouwd maar als behorend tot de Arabische wereld. Voelen kunstenaars uit Noord-Afrika zich verbonden met het Afrikaanse continent en een Afrikaanse identiteit of juist met een Arabische identiteit? Elk op hun eigen manier onderzoeken de makers die dit jaar op Afrovibes staan wat Belonging voor hen betekent. Ze duiken in culturele en politieke debatten over identiteit, diaspora en dekolonisatie. Ze onderzoeken ons verlangen ergens bij te horen, een thuis te hebben. Samen geven ze een artistiek antwoord op de vraag hoe kunstenaars in Noord-Afrika en in de Noord-Afrikaanse gemeenschappen in Nederland hun identiteit en hun cultureel erfgoed ervaren.
Afrovibes Festival 2024: een greep uit het programma
Afrovibes opent op 2 oktober bij Frascati in Amsterdam met de Nederlandse première van El Botinière van de Tunesische choreograaf Selim Ben Safia. Dit mythische cabaret belicht de verborgen kant van het Tunesische nachtleven waar vreugde, verdriet, liefde, haat, verlangens en het leven met elkaar verweven zijn. Een metafoor voor de giftige wereld van de ‘patriarchale hypocriete Arabisch-Islamitische samenleving’ waarin mensen niet kunnen zijn wie ze willen zijn. Ook te zien op 3 oktober bij Frascati.
Met Dhiya vertelt de Marokkaanse choreograaf Mohamed Lamqayssi het verhaal van de Amazigh-koningin Dihya en opent een tijdelijke deur naar een alternatief scenario waarin zij de strijd tegen de Umayyad wel won en macht en opoffering leiden naar vrijheid en liefde. Een verborgen geschiedenis van de Imazighen cultuur die had kunnen zijn. Te zien op 2 & 3 oktober bij Frascati (Nederlandse première) in Amsterdam en op 9 oktober bij Theater Kikker in Utrecht.
Tijdens Hullo, Bu-Bye, Koko, Come In van de Zuid-Afrikaanse Koleka Putuma stromen beelden en zinnen van queer zwarte artiesten uit luidsprekers en projectoren de theaterruimte in. Putuma speelt met namen, herinneringen en erfenissen van zwarte vrouwen die (on)zichtbaar zijn gemaakt in de kunst en de samenleving. In een dialoog tussen verleden en heden reflecteert ze op haar succes en positie als zwarte kunstenaar in witte instellingen vanuit de vraag Why are you always hijacking our narratives with your gaze? 3 Oktober te zien bij Maaspodium (Nederlandse première), 4 oktober bij Frascati in Amsterdam en 8 oktober bij Theater Kikker in Utrecht.
In de vierde editie van het Moving Beyond project maakt de Utrechtse componist en musicus Mohamed Allati als artist-in-residence samen met de Nederlandse spoken word artist Nicole Kaandorp, de Nederlandse filosoof en schrijver Khadija Al Mourabit en de Marokkaanse singer-songwriter Lina Charif de voorstelling Moving Beyond: Mimount 'N Serwan. Een muzikale voorstelling waarin Nederlands en Tamazight elkaar afwisselen en die het publiek terugvoert naar de Rif door de ogen van zangeres Mimount ’N Serwan. Te zien op 4 oktober bij Maaspodium in Rotterdam (première), 5 oktober bij Frascati in Amsterdam, 12 oktober bij TivoliVredenburg in Utrecht en 13 oktober bij Theater Zuidplein in Rotterdam.
Afrovibes Foundation & Festival
Afrovibes Foundation organiseert culturele uitwisselingen tussen Nederland, landen van het Afrikaanse continent én de Afrikaanse diaspora in Europa. Met een jaarlijks festival toont Afrovibes werk van actuele makers en kunstenaars die vanuit een Afrikaans perspectief artistiek vormgeven aan actuele vragen en thema’s die ook bij ons leven en daar een eigenzinnige visie op hebben. Iedere editie belicht een specifieke regio in Afrika. Het festival wordt omlijst door een uitgebreid randprogramma met debat, masterclasses, muziek en design. Het artist-in-residence programma verbindt Afrikaanse en Nederlandse makers met elkaar.