Afrovibes

Afrovibes Festival 2024: 2 tot en met 13 oktober Amsterdam, Rotterdam en Utrecht

Afrovibes Festival beleeft dit jaar haar 21ste editie en brengt van 2 tot en met 13 oktober werk van jonge pioniers en gevestigd talent op het gebied van theater, dans, muziek en spoken word uit zowel het (Noord) Afrikaanse continent als de Afrikaanse diaspora in Europa naar Amsterdam, Rotterdam en Utrecht. Deze editie presenteert Afrovibes een programma rondom het thema Belonging met werk van makers uit onder andere Marokko, Zuid-Afrika, Tunesië, Egypte en Nederland. Tijdens het festival beleven maar liefst 11 voorstellingen hun (Nederlandse) première!
 

Steden | Data | Theaters
Amsterdam 
2 t/m 5 oktober Frascati, 11 & 12 oktober De Balie, 13 oktober Muziekgebouw aan 't IJ en Framer Framed (exacte data worden later bekend gemaakt)
Rotterdam 3 t/m 5 oktober Maaspodium en 13 oktober Theater Zuidplein
Utrecht 8 oktober Theater Kikker, 10 & 11 oktober Stadsschouwburg Utrecht en 12 oktober TivoliVredenburg
Bekijk het gehele programma op afrovibes.nl

Festival thema 2024: Belonging
Vanuit het thema Belonging geeft Afrovibes dit jaar vorm aan het festivalprogramma met voorstellingen die een focus hebben op Noord-Afrika en de (Noord)Afrikaanse diaspora in Nederland. Noord-Afrikaanse landen worden vaak als 'niet-Afrikaans' beschouwd maar als behorend tot de Arabische wereld. Voelen kunstenaars uit Noord-Afrika zich verbonden met het Afrikaanse continent en een Afrikaanse identiteit of juist met een Arabische identiteit? Elk op hun eigen manier onderzoeken de makers die dit jaar op Afrovibes staan wat Belonging voor hen betekent. Ze duiken in culturele en politieke debatten over identiteit, diaspora en dekolonisatie. Ze onderzoeken het verlangen ergens bij te horen, een thuis te hebben. Samen geven ze een artistiek antwoord op de vraag hoe kunstenaars in Noord-Afrika en in de Noord-Afrikaanse gemeenschappen in Nederland hun identiteit en hun cultureel erfgoed ervaren.

Afbeelding

Afrovibes1

Afrovibes Festival 2024: een greep uit de premières
Afrovibes Festival opent op woensdag 2 oktober bij Frascati in Amsterdam met een programma dat onder andere bestaat uit de premières van vier voorstellingen! Tijdens de Nederlandse première van El Botinière van de Tunesische choreograaf Selim Ben Safia wordt het publiek meegenomen naar een mythisch cabaret in het centrum van Tunis. De voorstelling belicht de verborgen kant van het Tunesische nachtleven waar vreugde, verdriet, liefde, haat, verlangens en het leven met elkaar verweven zijn. El Botinière is een metafoor voor de giftige wereld van de 'patriarchale hypocriete Arabisch-Islamitische samenleving' waarin mensen niet kunnen zijn wie ze willen zijn.
Tijdens de opening zijn ook de Nederlandse premières van Boujloud – The Man in Skins van Kenza Berrada (Marokko) en Dihya van Mohamed Lamqayssi (Marokko) en de Europese première van Fake News van Nelisiwe Xaba (Zuid-Afrika).
Op vrijdag 4 oktober beleeft Moving Beyond: Mimount 'N Serwan haar première bij Maaspodium in Rotterdam. De Nederlandse componist en musicus Mohamed Allati maakt als artist-in-residence samen met de Nederlandse spoken word artist Nicole Kaandorp, de Nederlandse filosoof en schrijver Khadija Al Mourabit en de Marokkaanse singer-songwriter Lina Charif deze muzikale voorstelling waarin Nederlands en Tamazight elkaar afwisselen en die het publiek terugvoert naar de Rif door de ogen van zangeres Mimount 'N Serwan.
Op zaterdag 12 oktober gaat Gnaoua Again! van de Marokkaanse theatermaker Ghassan El Hakim in première bij TivoliVredenburg in Utrecht. Met deze voorstelling duikt hij in zijn herinneringen aan zijn jeugd in Casablanca en onderzoekt hij het taboe op soefimuziek dat binnen zijn familie heerste. Samen met één van de grootste gnaouameesters van Marokko - Maalem Abdellah El Gourd maakt hij een reis naar het verleden. Deze voorstelling wordt gemaakt in samenwerking met Female Economy onder dramaturgie van Adelheid Roosen.
Tijdens het festival wordt er voor het eerst werk getoond van beeldend kunstenaar Amado Alfadni (Egypte / Soedan). Met zijn werk kijkt hij naar vergeten historische gebeurtenissen en stelt hij vragen over de machtsdynamiek tussen het individu en de autoriteiten op sociaal en politiek niveau. Deze expositie wordt mede mogelijk gemaakt door de Thami Mnyele Foundation en Framer Framed. Tijdens Afrovibes is Alfadni in residentie bij de Thami Mnyele Foundation om vanuit daar in samenwerking met Framer Framed een selectie van zijn werk te exposeren. Tijdens het festival zal hij de Thami Mnyele Foundation Award ontvangen.
Kijk voor alle premières op afrovibes.nl

Afrovibes Foundation & Festival
Afrovibes Foundation organiseert culturele uitwisselingen tussen Nederland, landen van het Afrikaanse continent én de Afrikaanse diaspora in Europa. Met een jaarlijks festival toont Afrovibes werk van actuele makers en kunstenaars die vanuit een Afrikaans perspectief artistiek vormgeven aan actuele vragen en thema's die ook bij ons leven en daar een eigenzinnige visie op hebben. Iedere editie belicht een specifieke regio in Afrika. Het festival wordt omlijst door een uitgebreid randprogramma met debat, masterclasses, muziek en design. Het artist-in-residence programma verbindt Afrikaanse en Nederlandse makers met elkaar.

Afbeelding

AfroVibes2

Plaats

Amsterdam

Datum