African Diaspora Performing Arts Festival 2018

Untold organiseert op 22, 23 en 24 november 2018 het African Diaspora Performing Arts festival in het Bijlmer Parktheater. Hét interdisciplinaire festival waar bezoekers deel kunnen nemen aan en kennis kunnen maken met Afrikaanse kunstvormen.

Het thema van dit eerste festival is: De Kracht van de Afrikaanse diaspora.

Op het festival zijn internationale uitwisselingsprogramma’s een belangrijk en vast onderdeel van het aanbod van Untold. Het opzetten en uitvoeren van het African Diaspora Performance Arts Festival is uniek in Amsterdam. Het festival kenmerkt zich door de verbinding die wordt gelegd tussen verschillende West-Afrikaanse en Afro-Caribische kunstvormen. Daarbij worden nieuwe stijlen zoals Afro dance naar voren gebracht. Naast dat traditionele kunstvormen van het continent een podium krijgen, wordt ook aandacht geschonken aan de verbinding met hedendaagse kunstvormen. Dit maakt het festival vernieuwend, vooruitstrevend en uniek. Untold realiseert hiermee een interdisciplinair festival waarbij Afrikaanse kunstvormen centraal staan.

Untold

Stichting Untold is een culturele organisatie gericht op tieners, jongeren en jongvolwassenen die bezig willen zijn met kunst en cultuur, waarbij vooral West-Afrikaanse en Afro-Caribische dans- en muziekstijlen centraal staan. Untold staat bekend om haar multidisciplinaire theater- en dansproducties en de wijze waarop de doelgroep wordt begeleid en gecoacht in hun artistieke ontwikkeling. Het empoweren van jongeren door middel van verschillende activiteiten op het gebied van identiteit en cultuur is ook een belangrijke doelstelling van Untold.

 Programma

Tijdens het African Diaspora Performing Arts Festival staan er diverse interessante workshops en voorstellingen op het programma, verdeeld over 3 dagen. Hieronder lichten we een aantal interessante activiteiten uit:

 Crossing borders Symposium

Het middagprogramma op donderdag 22 november start met een symposium “Crossing borders: African Diaspora Arts” onder leiding van Dr. Aminata Cairo. Belangrijke sprekers zijn Stephanie Archangel over Afrofuturism, Kofi Orunmila en Maya Akoeba van Blaka Online over hun boek: Winti, een Afro-Surinaamse spirituele wetenschap voor holistisch welzijn.

 “Neo-tradities”

Het avondprogramma op donderdag 22 november staat in het teken van Neo-tradities. Traditionele West-Afrikaanse kunstvormen worden verbonden met hedendaagse kunstvormen die op deze avond gepresenteerd zullen worden. We laten met neo-tradities zien hoe oude West-Afrikaanse dansstijlen en kunstvormen een mooie inspiratie zijn voor het hier en nu. De volgende artiesten staan op het programma: danstheatergezelschap Untold, dansgezelschap ACE uit Birmingham en OTION

 Muziektheatervoorstelling KRA door Black Harmony

Black Harmony zal op vrijdag 23 november hun muziektheatervoorstelling KRA presenteren tijdens het African Diaspora Performing Arts Festival i.s.m. Untold. Kra is een andere benaming voor de ziel afkomstig uit de Fante-Akan. In de voorstelling KRA gaan 7 mannen een spirituele reis maken middels muziek. Wat is de essentie van man zijn? Is er een spirituele balans en hoe belangrijk is dit oor zwarte mannen?

Verder is er die avond een African Fashionshow en een dansvoorstelling genaamd Continent Between.

 Afrodance workshops en showcase

Speciaal voor jongeren wordt op zaterdag 24 november 2018 de Afrodance Showcase georganiseerd. Afrodance is wereldwijd niet meer weg te denken uit de jongeren Urban cultuur. Op social media vindt je continue filmpjes van jongeren en jongerengroepen die hun beste Afrodance moves tonen. Topchoreograaf Serge Koffi is ambassadeur van deze avond. Hij verzorgt in de middag samen met Precious Alvares Afrodance workshops voor kinderen en jongeren in het Bijlmer Parktheater.

In het avondprogramma staat er een showcase op het programma waarin groepen uit Berlijn, Paramaribo, Londen en Parijs samen met lokale acts uit Amsterdam hun acts zullen presenteren aan het publiek.

 Op alle dagen is er een randprogrammering met de expositie ‘Arteast’ van Darryl Veldman en aankleding en entertainment van Wildvreemd.

 Voor het volledige programma en meer informatie over het African Diaspora Performing Arts Festival verwijs ik u door naar:

 Het African Diaspora Performing Arts festival komt mede tot stand met financiële bijdrage van: Amsterdams Fonds voor de Kunst, Prins Bernard Cultuurfonds, Gemeente Amsterdam (Stadsdeel Zuidoost) en het VSB Fonds.

 

Plaats: 

Bijlmerpark Theater, Anton de Komplein 240

Datum: 

22 nov 2018 - 18:00
Voeg toe aan jouw agenda