Afbeelding

Rotterdamse stichting houdt themadag "Keti Koti, een vrije dag"

De Rotterdamse stichting Vrienden van Keti Koti organiseert op zondag 24 april 2016 ‘1 Juli, Een Vrije Dag’, een themadag over opnemen van een vrije dag op het werk en op school in Nederland, op de dag dat herdacht wordt dat slavernij afgeschaft werd.

Vrienden van Keti Koti vindt 1 juli een belangrijke dag;  de herdenking van 1 juli 1863, de dag dat de slavernij werd afgeschaft in de Nederlandse Westindische koloniën. Op dat moment kwamen 36.484 slaven, waaronder 19.322 vrouwen, vrij.

“1 Juli is de enige landelijke dag waarop wij de slavernijgeschiedenis en onze voorouders eren. Ook vieren wij op deze dag de waarden, rituelen en iconen van de Afro-Caribische cultuur. Keti Koti is een belangrijke dag in de culturele identiteit van de Afro-Caribische gemeenschap en van de Nederlandse samenleving. Het vieren van belangrijke dagen en tradities is essentieel voor het uitdragen van elke culturele identiteit,” schrijft de organisatie in een persbericht.

Het zegt dat terwijl Keti Koti oorsprong geldt als de Bevrijdingsdag voor nazaten van tot-slaaf- gemaakten, het intussen een dag is geworden waar ook andere bevolkingsgroepen bij stilstaan.

Vrienden van Keti Koti zegt daarom dat het tijd is dat deze dag met nog meer kracht en pracht wordt gevierd in Nederland, met een mate die past bij het belang van de dag. “Op 1 Juli stimuleren wij elkaar om krachtig onze cultuur te waarderen en aan deze samenleving deel te nemen. Participatie vanuit eigen kracht en gelijkwaardigheid maakt de samenleving als geheel sterker, meer kleurrijk en dynamischer. De viering van 1 Juli kan tevens bijdragen aan een betere verbinding met familie, vrienden, collega’s en buren.”

Tijdens de themadag in Trefcentrum Wi Masanga (Rauwenhoffstraat 39, 3022 RL Rotterdam) op zondag 24 april 2016, start Vrienden van Keti met een “proces om iedereen bewust te maken van het belang om op 1 Juli vrij te zijn en het te vieren met geliefden, familie, vrienden, collega’s en buren.”

De organisatie geeft aan dat er tot nog toe niets gereguleerd is om te komen tot een vrije dag en dat mensen privé vrijaf namen van het werk. “Of een goed gezinde werkgever gaf toestemming om vrijaf te zijn. Niet altijd werd daarbij goed aangekaart dat het daarbij ging om 1 Juli. Op deze manier waren volwassenen in staat om op deze dag vrij te zijn. Voor de kinderen gold er een andere situatie. Voor hen werd geen vrij gevraagd. Daardoor konden zij pas na einde schooltijd aan de feestelijkheden thuis en elders deelnemen,” zegt Vrienden van Keti Koti.

Volgens de organisatie waren mensen vaak niet op de hoogte van de mogelijkheden om voor belangrijke culturele en familie- aangelegenheden een vrije dag aan te vragen. “Het is tijd om belangrijkere gebeurtenissen en tradities te vieren met alle kracht, pracht en gezamenlijkheid.”

Er is voor de themadag een uitgebreid programma opgesteld, dat veel verder voert dan hoe een vrije dag aan te vragen. “Natuurlijk beseffen wij ons goed dat in Nederland vrijwel iedereen in staat is om dat te doen. Onze focus ligt echter bij het aanreiken van kennis en vaardigheden in het kunnen vertellen van de achtergronden bij de aanvraag. Waarom herdenken wij de slavernij? Waarom vieren wij de afschaffing op 1 Juli?

"Er is op 30 juni een nationale herdenking in het Oosterpark en zijn er in Rotterdam en Amsterdam op 1 Juli grote festivals. Maar de vraag is of dat genoeg is. Voor velen is het antwoord op die vraag volmondig “nee”."

Vrienden van Keti Koti geeft aan dat 1 juli voor zowel de nazaten van tot-slaaf- gemaakten als de nazaten van slavenhouders een belangrijke dag is in de gezamenlijke historie en toekomst. “Om die reden is er gestreden voor een officiële nationale vrije dag. Het resultaat van deze inspanningen is vooralsnog dat er een groter bewustzijn is ontstaan in het belang van een brede nationale viering van Keti Koti. Zo is er op 30 juni een nationale herdenking in het Oosterpark en zijn er in Rotterdam en Amsterdam op 1 Juli grote festivals.  

Maar de vraag is of dat genoeg is. Voor velen is het antwoord op die vraag volmondig “nee”. Het bereiken van een goed ingeburgerde vrije dag en viering vraagt om een verandering in het denken en handelen van iedereen in de samenleving. Het is onze overtuiging dat die verandering begint bij onszelf.”

Het zegt dat de themadag ‘1 Juli, Een Vrije Dag’ bedoeld is om een proces te starten om iedereen tips en inspiratie mee te geven voor het aanvragen van een vrije dag voor henzelf, hun geliefden, familie, vrienden, buren en collega’s.

“Hoe kunnen we aanspraak maken op regeling bijzondere culturele en familie-aangelegenheden? Hoe gaan we het gesprek aan met collega’s, docenten, leidinggevenden en schoolbesturen? Hoe vieren wij Keti Koti in huiselijke kring en elders?”

Er zal ook aandacht zijn voor de samenwerking tussen de Rotterdamse Keti Koti organisaties en de landelijke ontwikkelingen.