Nieuws

25 mei wordt jaarlijks gevierd als Dag van Afrika. Misschien een dag voor jouw om eventjes stil te staan bij wat Afrika voor jou betekent?
Orúnmìlà, een goddelijk, mythisch figuur uit de Yoruba-cultuur, wordt in het Westen niet als filosoof beschouwd. In het boek Socrates en Orúnmìlà daagt  de Nigeriaanse filosoof Sophie Olúwolé ons denken hierover uit en pleit voor de erkenning van Afrikaanse filosofie. 
De Amsterdamse visual artist AiRich en stylist Stefhanie Blokland  sloegen de handen ineen voor een fotoproject volledig geïnspireerd door Grace Jones die vandaag 69 jaar oud is.
In Paradiso wordt de muzikale en culturele rijkdom van het op een na grootste continent ter wereld feestelijk gevierd met de lancering van de Afrispectives storymap website en het avondvullende programma Africadelic.
De Afrikaanse filosoof Orunmila Sophie Oluwole die een baanbrekend boek schreef over de Afrikaanse en westerse filosofen Orunmila en Socrates, vertoeft van 20 t/m 27 mei in België en Nederland. 
​De president van de republiek Mozambique, Filipe Nyusi, brengt van woensdag 17 mei tot en met vrijdag 19 mei een officieel bezoek aan Nederland.
Onze voorouders waren trotse heersers die over enorme landen regeerden. Het waren geen primitievelingen. 
De lunch die Dat Ding van Ons (DDvO) hield op zondag 9 april in Aalsmeer, kan het best in superlatieven beschreven worden. 
De Civiel Society van Afrikaanse afkomst eist van de nieuwe regeringsformatie een Nationaal Actieplan voor de uitvoering van het VN Decennium voor mensen van Afrikaanse afkomst. 
Het merendeel van de vluchtelingen wordt opgevangen in lage- en middeninkomenslanden. Drie van de top tien gastlanden zijn arm. Duitsland is het enige hoge-inkomensland.
De Evangelische Broedergemeente van Denemarken heeft verontschuldigingen aangeboden voor slavernij aan de Amerikaanse Maagdeneilanden. 
Vandaag, 25 maart, is het de Internationale Dag voor de Herdenking van Slavernij en Slachtoffers van trans-Atlantische Slavenhandel.
Voor het eerst in de Nederlandse boekengeschiedenis is er een boek in de Nederlandse en Papiamentse taal in één versie verschenen. Het betreft de novelle 'Het offer van Remo/Remo su sakrifisio' van de schrijver Jacques Hermelijn.
Aanstaande vrijdag 24 maart wordt in Weesp de expositie 'Uit de schaduw, Nieuw licht op Afrikaanse bedienden bij Weesper notabelen’ geopend. 
Eurdice en Rachel Snip zijn de oprichters van Grace Academie en Stichting Students Moving Forward, bedrijven in Amsterdam Zuidoost die als kompas dienen in persoonlijke en strategische ontwikkeling.
De Verenigde Naties hebben officieel de hongersnood uitgeroepen in delen van Zuid-Soedan. Als er geen maatregelen genomen worden, lopen meer dan vijf miljoen mensen gevaar. 
De publieksdatabase van de Surinaamse slavenregisters kan uiterlijk tegen juni 2018 online zijn en voor een ieder beschikbaar met Keti Koti 2018. Con van Galen, initiator van de digitalisatie, vertelt er meer over. 
Op vrijdag 3 maart presenteren het Surinaams Inspraak Orgaan (SIO) en New Urban Collective (NUC) het onderzoek "Je moet twee keer zo hard werken"
Dipsaus podcast, dé tweewekelijkse podcast door en voor vrouwen van kleur en iedereen die geïnteresseerd is in een ander geluid, heeft deze week te gast: Tweede Kamer hoopvol Sylvana Simons.
Binnenkort gaat het project ‘De Grote Inhaalslag’, een bewustwordingsproject over kolonialisme en racisme, van start.
De Amsterdamse Mabelle Victoire doet op 18 februari mee aan de finale van Topmodel Europe in Brussel. Like haar Facebook pagina en help haar winnen. 
Er is een nieuwe foto opgedoken van de iconische abolitionist Harriet Tubman. Deze recentelijk ontdekte foto, toont haar als een vrouw van ongeveer 43. 
NiNsee voozitter Antoin Deul zegt dat anti-zwart racisme geworteld is in het Nederlands verleden van koloniale overheersing, onderdrukking en slavernij. Dit zei hij tijdens de nieuwjaarsreceptie van de organisatie.
Pete Souza, de officiele fotograaf van het Witte Huis, schoot de afgelopen acht jaren zo'n twee miljoen foto's van de eerste Afro Amerikaanse president. 

Pagina's