Afbeelding

route

Rapport "Route naar Herstel" overhandigd aan Amsterdam Wethouder Touria Meliani

Coördinerend Wethouder Touria Meliani heeft namens de Gemeente Amsterdam, op 4 april 2024, het rapport "Route naar Herstel" in ontvangst genomen.

Dit adviesrapport, van het Zwart Manifest, biedt meer dan 70 concrete handvatten voor herstel op korte en lange termijn, gericht op de erkenning en verlichting van de gevolgen van het Nederlands trans-Atlantisch slavernijverleden.

In 2021 bood burgemeester Femke Halsema namens de gemeente Amsterdam excuses aan voor de rol van het stadsbestuur in de slavernij, waarmee Amsterdam de eerste stad in Nederland was die dergelijke excuses maakte. Deze historische stap erkende de misdaden tegen de menselijkheid die tijdens de trans-Atlantische slavernij hebben plaatsgevonden en markeerde een beginpunt voor verdere stappen naar herstel.

Het adviesrapport "Route naar Herstel" komt voort uit de erkenning dat excuses slechts een eerste stap zijn en moet worden gevolgd door concrete acties voor herstel. Het rapport is tot stand gekomen in samenspraak met de stad en geschreven door The Black Archives en IZI Solutions namens het Zwart Manifest, met input van diverse lokale en (inter)nationale grassroots organisaties, NGO's, landen en wetenschappers vanuit de Afrikaanse diaspora.

Het rapport belicht de nog altijd voelbare gevolgen van het slavernijverleden voor Afro-Nederlanders en benadrukt de urgentie van herstel. Het biedt een holistische benadering van reparaties, gericht op het verbeteren van de positie van nazaten op sociaal, economisch, psychologisch en spiritueel gebied. Een van de belangrijkste aanbevelingen is om nazaten zelf de regie te geven over het proces van herstel, door te investeren in een eigen infrastructuur, instituten, voorzieningen, fondsen en Zwarte ondernemers," zeggen de samenstellers van het rapport in een persbericht.

Alle geraadpleegde Zwarte organisaties hebben aangegeven betrokken te willen zijn bij de uitvoering van dit rapport, wat aangeeft dat de gemeenschap klaar staat om actief deel te nemen aan het proces van herstel en verandering.