Transgenerationeel trauma Slavernijverleden
Onbewust overdragen van traumatische ervaringen aan opeenvolgende generaties en aan de samenleving. Mensen in volgende generaties merken dat ze trauma symptomen vertonen zonder de trauma's zelf te hebben ervaren.
Transgenerationeel trauma Algemeen
Het gaat om fysieke en psychologische effecten op opeenvolgende generaties van een bepaalde groep. Traumas kunnen genetisch overdraagbaar zijn omdat er veranderingen in het dna plaatsvinden, dus de genen drukken zich alszodanig uit. Generationeel trauma is te zien in families met trauma overlevenden die onderdrukking, racisme, discriminatie, geweld, natuurgeweld, minachting, extreme armoede hebben ervaren.
Volgende generaties komen voor uitdagingen te staan.
Symptomen
Symptomen verschillen op basis van etniciteit, en soort van het oorspronkelijke trauma. Het tot slaaf maken, genocide, huiselijk geweld, seksueel misbruik en extreme armoede zijn allemaal bronnen van trauma die leiden tot intergenerationeel trauma. Bij het ontbreken van therapie kunnen symptomen verergeren en leiden tot overdracht op de volgende generatie. Dit kan leiden tot verhoogde gevoelens van wantrouwen, isolement, eenzaamheid.
Nakomelingen van tot slaaf gemaakten die geconfronteerd worden met racistisch gemotiveerd geweld, micro agressie of uitzonderlijk racisme reageren alsof ze geconfronteerd worden met het origineel trauma dat generationeel overgedragen werd aan hen. Diverse stressoren, dagelijkse ervaringen met racisme, racisme gerelateerde gebeurtenissen leiden tot PTSD achtige reacties. Dit uit zich ook in opvoedingsstijlen. Instabiele families, geweld, de moeilijkheden van migratie leggen extra druk op nazaten van slaafgemaakte oudere generaties. Onverwerkte trauma's kunnen in een gemeenschap leiden tot nog meer wantrouwen en geweld. Gemeenschappen die onder druk staan van armoede en natuurgeweld bijvoorbeeld vertonen meer onderling geweld........
Symptomen zeggen iets over de manier waarmee men omgaat met ervaren trauma´s en de onbewuste doorbeleving.
Fysieke effecten o.a.
Hoge bloeddruk
Rugpijnen, chronische hoofdpijnen, etc.
Maagklachten
Chronische moeheid
Voedsel allergieen (ook onder andere door generaties ontberen van bepaalde voeding)
Psychologische effecten, uitingen in gedrag o.a
Angst voor afwijzing, om te falen, etc.
Depressies
Lage eigenwaarde
Disfunctionele houding in werk, gezin, samenleving
Schuldgevoelens
Zelfvernietigend gedrag (alcoholisme, druggebruik, gokverslaving, seksuele losbandigheid)
Woede uitbarstingen
Behoefte om steeds te vechten
Het toepassen van geweld om kleine kwesties op te lossen
Wantrouwen en weinig zelfvertrouwen
Behoefte om zichzelf klein, onzichtbaar te maken (generaties Autisme in mijn familie vind ik verdacht)
Of
Juist behoefte om steeds gezien en gehoord te worden
Onrust
Grenzeloos koopgedrag
Over (dadig) eten
Zelf sabotage (ze houden niet van ons..., het gaat me nooit lukken.....)
Effectieve manieren om de cirkel te doorbreken
- Identificeren waar de traumatische reacties vandaan komen±
systematische discriminatie, mishandelingen zijn moeilijk uit te spitten
- Het trauma erkennen en de impact op uw leven, zonder te oordelen. Schuldgevoelens en schaamte kunnen de symptomen verergeren
- Het is zeer essentieel dat families en gemeenschappen die de prijs van generationeel trauma ervaren professionele steun zoeken. Bijvoorbeeld gezinstherapie van iemand uit de psychiatrie
- Na het aanleren van strategieen om ermee om te gaan, wordt het mogelijk te genezen
Hoe voelt generationeel trauma aan
Dat kan per individu verschillen, maar het kan mensen problemen geven met vertrouwen van een ander, een hopeloos gevoel over de toekomst geven, of gevoelens van angst en depressie. Generationeel trauma kan ook per levensfase verschillend zijn. Soms manifesteren trauma's zich op latere leeftijd.
Surinaams Slavernijverleden, post slavernij en migratie
Surinaams slavernijverleden verschilt van het Amerikaanse, maar ook van het Antilliaanse, met nuances. De wreedheid was vergelijkbaar, maar in tegenstelling tot de Antilliaanse, mochten de Surinaamse geen schoenen dragen bijvoorbeeld. Het Amerikaanse heeft een heel lange doorwerking gehad wat betreft segregatie wetgeving en tot op heden racisme gerelateerd geweld.
De Surinaamse slaafgemaakte werd met lege handen de vrijheid gegeven. De vrijen waren op zichzelf aangewezen en met een beetje moed en levensdrang hebben ze zich ontwikkeld in kleine ambachten die een moeizaam bestaan opleverden, vaak in slechte behuizing, armoedig. Veel Surinamers zijn vanuit deze kansarme positie geëmigreerd naar Nederland, waar betere kansen werden verwacht. In Nederland waren en zijn racisme en discriminatie structurele triggers, die collectief leed doen herbeleven. Het is van belang om de trigger ervaringen steeds te benutten om zichzelf steeds beter toe te rusten met coping strategies, steeds weer manieren te vinden om ermee om te gaan. De eerste stap is toe te geven dat we gepijnigd zijn, dan begint ons helingsproces.
TRANSFORMEER JOUW TRAUMA TOT OVERWINNING
Dat maakt ons functioneler en kunnen we gerichter zijn wie wij zijn en willen zijn.
Naar teachings van Dr. Joy DeGruy
Eudya Vos
Nederland-Sociale Academie Hogeschool Amsterdam,
Community development specialist, advanced diploma lecturer social work.
Welzijnswerk /vrijwilliger Centrum Anton de Kom, begeleiding kinder, vrouwen jongerenprojecten, emancipatieconsulente Sur/ Ant vrouwen, inrichtingswerk, docente Welzijnswerk.
Suriname: Journalist /rubricst Vrouwen, Human Interest, Cultuur, Economie. Community development specialist diverse gebieden binnenland: (baseline e.a.) studies en training ivm water en electrificatieprojecten, landbouw-marketing, landbouw en climate change, gender awareness.
Docente diverse opleidingen, training consultant en coach diverse werksettings.