Jorien Wuite

Profiel Jorien Wuite | Gevolmachtigde minister van Sint-Maarten te Den Haag

BAM
  • Politica
  • Geboren: 1964 - Den Haag

Jorien Wuite  kan haar eerste dag als student op de Erasmus Universiteit Rotterdam nog goed herinneren. De opdracht was gekleed te komen in de baan van haar toekomst. Ze kwam in een keurig pakje. Haar wens toen was directeur worden van een semi privaat ziekenhuis, maar dan wel op het eiland van haar moeder: Sint Maarten.

Het afstudeeronderzoek van Jorien Wuite ging over de communicatiestrategie voor een klein basisziekenhuis. Dit onderzoek bleek een mooi visitekaart voor het begin van haar carrière. Zakelijk gezien is ze keurig in pak gebleven, maar dan nu sinds juni 2018 in de functie van Gevolmachtigd minister van Sint Maarten te Den Haag. Een functie die Jorien Wuite op het lijf geschreven is.

“Ik behartig de belangen voor de regering in Sint Maarten. Niet alleen in Nederland, maar zeker ook internationaal. We hebben zoveel te bieden. Afgelopen jaar was het jaar van de culturele diplomatie waarin we veel hebben bereikt.” Zo presenteerde Jorien Wuite de Tweede Kamer namens de regering van Sint Maarten het schilderij ‘185 miles Winds’ van kunstenares Ruby Bute. Het schilderij is een dankbetuiging voor de Nederlandse steun nadat de orkanen Irma en Maria het eiland Sint Maarten in september 2017 zo zwaar hebben getroffen. “Het schilderij beeldt de veerkracht van de bevolking van Sint Maarten uit.”

Het jaar 2019 is voor Jorien Wuite het jaar van de economische kansen. Met het platform 721 (de landcode Sint Maarten) gaat zij aan de slag om de Sint Maarten diaspora langs de digitale weg internationaal met elkaar te verbinden. “Heritage is onze kracht. Je identiteit en ondernemerschap uitdragen en laten zien aan de wereld. Vanuit mijn positie als belangenbehartiger wil ik graag mijn bijdrage leveren bij het aanmoedigen van talenten als ons exportproduct. Dit mogen en moeten we zeker meer doen.”

Haar advies voor de huidige en toekomstige generaties? “Ze moeten enorm putten uit de kracht die ze in zichzelf hebben, maar ook uit de kracht van hun ouders en voorouders. Hun identiteit is een human capital en daar mogen ze zeker trots op zijn!”