NiNSee: waardering voor leiderschap Klaas Knot
Door Linda Nooitmeer
Op 1 juli 2022 organiseerde het NiNsee voor de 20ste keer de nationale herdenking van de afschaffing van de slavernij in het Caribisch deel van het Koninkrijk en Suriname. De president van DNB, de heer Klaas Knot was één van de sprekers en bood zijn excuses aan:
Namens De Nederlandsche Bank bied ik hiervoor vandaag excuses aan. Excuses aan alle nazaten van slaafgemaakten in Nederland, in Suriname, op Bonaire, Sint Eustatius en Saba, op Aruba, Curaçao en Sint Maarten. Excuses aan alle mensen die door de persoonlijke keuzes van mijn voorgangers herleid werden tot hun huidskleur. De voorbije maanden hoorde ik veel persoonlijke verhalen – verhalen over leed, maar ook over verzet en strijd. Wat ik leerde, wat ik hoorde, deed mij pijn. Het bracht het leed van toen en nu heel dichtbij. De gesprekken die ik had, maakten duidelijk dat het leed van lang geleden nog lang niet geleden is. Dat die strijd nog lang niet gestreden is.
De woorden die ik vandaag uitspreek, en de daden die ik vandaag aankondig, markeren voor De Nederlandsche Bank geen eindpunt – maar een ijkpunt.
Voor De Nederlandsche Bank markeert één juli 2022 een toetssteen voor de toekomst. Een toekomst met een inclusievere De Nederlandsche Bank. Een toekomst – hoop ik – met een inclusievere samenleving. Een toekomst mét elkaar."
Als bestuursvoorzitter van het NiNsee was ik ook spreker op deze herdenking en had eerder gewaarschuwd voor excuses zonder waarde, zonder perspectief.
De excuses van Klaas Knot gingen gepaard met een pakket maatregelen en zijn wat mij betreft een mooi voorbeeld van hoe je als bestuurder of overheid op een waardige manier excuses maakt voor het slavernijverleden. De lat is hiermee gelegd.
Niet alleen de excuses, maar ook de start van de speech van Klaas Knot raakten mij zeer: hij illustreerde hoé over totslaafgemaakten gedacht werden tijdens de slavernij: ze waren koopwaar, deel van de inventaris , gereduceerd naar hun economische waarde en potentie om arbeid te verrichten. Hij vertelde het zoals het was, en herhaalde daarmee het verhaal achter de slavernij, die zo vaak aan dovemansoren gericht is.
De excuses kwamen ná onafhankelijk onderzoek naar het slavernijverleden van DNB door de universiteit Leiden onder leiding van Karwan Fatah-Black.
Ik , en met mij heel veel anderen, hebben waardering voor het leiderschap dat de heer Klaas Knot toont door verantwoordelijkheid te nemen.
.
#ketikoti #dnb #excuses #leiderschap
Linda Nooitmeer is voorzitter van het Nationaal instituut Nederlands slavernijverleden en erfenis (NiNsee), het kennis- en onderzoekscentrum over het Nederlandse slavernijverleden en de gevolgen daarvan voor de hedendaagse samenleving.
NiNsee
Het Nationaal instituut Nederlands slavernijverleden en erfenis (NiNsee) is het kenniscentrum van het Nederlandse Trans-atlantische slavernijverleden en de erfenis daarvan.