Afbeelding

Met Niasa

Niasa,de heldin van Barcelona

Mijn portemonnee is gestolen op station El Prat in Barcelona, maar gelukkig had ik mijn goede vriendin Niasa bij me.

"Ai, den zakkenrollers nyan wan lala met Niasa in de buurt" zou mijn moeder zeggen.

Niasa heeft een poosje in Barcelona en Arenys de Mar gewoond. Ze was nu  bij een vriendin in Arenys de Mar en ik was haar gaan opzoeken en samen zijn we in Arenys en Barcelona gaan verkennen.

We kwamen na bijna een uur reizen van Arenys de Mar op station El Prat aan en moesten met een lift naar boven voor de luchthaven.

Toen ik de lift binnen ging met mijn koffer en mijn rugtas op mijn rug stonden er al veel mensen in de lift. Niasa kwam na mij binnen en omdat de lift toen al bijna vol was wilde ze er weer uit stappen. "Laat ons de volgende lift pakken" zei ze.

Ik wilde achter haar aan gaan, maar een ^vriendelijke" heer zei tegen haar dat het niet nodig was omdat er nog voldoende plek was. En hij "hielp" haar naar binnen. Ik zag hem haar helpen en dacht nog “O wat een vriendelijke meneer".

We gingen dus met de lift mee en toen we uitstapten zag Niasa dat de rits van haar schouderstrap een beetje openstond. Ze was toen meteen gealarmeerd en keek naar mijn rugtas en zag dat mijn rugtas openstond. “Kijk of je portemonnee er nog in is” riep ze.

Ik kijken en ja hoor mijn portemonnee was weg.

“Ga meteen naar beneden bij de security melden want ik zag een man naar beneden gaan. Hij moet jouw portemonnee hebben,’ zei ze

Ik rende dus de trap af naar beneden en vertelde aan een security medewerker wat me overkomen was. Hij stuurde me weer naar boven om een melding bij de politie aldaar te maken. Hij liep met me mee de trap op om me te wijzen hoe ik moest lopen.

Toen kwam Niasa ons tegemoet lopen en zei dat hij mee moest omdat twee van de zakkenrollers nog boven stonden. En ja hoor, daar stonden twee mannen heel onschuldig te wezen staan bij een map van de metro.

Niasa ging door het lint voor ze. Ze ging hen luid en duidelijk beschuldigen van diefstal, pakte haar camera en begon foto's van ze te maken. Ze vertelde aan de security dat er drie heren in de lift waren. Toen ze merkte dat haar tas open was en ze tegelijkertijd een van de heren die ook in de lift waren heel snel naar beneden zag gaan gingen bij haar meteen alle alarmbellen af. Toen ze zag dat mijn rugtas open was, wist ze het zeker. Toen ik naar beneden rende voor de security zag ze de 2 mannen die ook in de lift waren bij de kaart van de metro staan. Toen ze hen begon aan te spreken speelden ze de vermoorde onschuld.

De security stond daar maar niks te doen.... en toen plotseling kwam een mevrouw de hoek omlopen met mijn portemonnee. Haar zoon had Niasa horen gillen dus hadden ze het vermoeden dat ze wellicht mijn portemonnee gevonden hadden.

Ze vertelden dat een man met een laptop ze voorbij liep en de portemonee had laten vallen.

Gelukkig had haar zoon Niasa horen gillen dus kwamen ze kijken of het haar portemonee was.

Ik kon mijn ogen niet geloven. Met trillende handen pakte ik mijn portemonnee en keek of mijn pasjes er nog inzaten. Alles was intakt.

Wellicht is de zakkenroller door het kordate handelen van Niasa geschrokken en realiseerde zich dat hij geen kant op zou kunnen gaan met mijn portemonnee en heeft hij deze weggegooid.

Helaas heeft de security de twee mannen laten gaan.

Maar niet nadat Niasa ze voor rot had uitgescholden. Het scheelde een haartje of ze had ze ook nog in elkaar getrapt. Zo boos was ze.

Niasa had gelukkig foto's van hen genomen en heeft deze toen aan de politie laten zien. Hij maakte een foto van de foto's van Niasa maar reageerde verder ook niet erg enthousiast.

We hebben het vermoeden dat de security niet helemaal zuiver is.

Van de politie hadden we ook meer actie verwacht maar wellicht waren we de zoveelste melding van beroving op één dag.

Gelukkig had ik mijn portemonnee met inhoud terug want dat zou een zware domper op onze fantastische vakantie geweest zijn.

Toen we ergens rustig zaten voor een drankje kwam Niasa er achter dat een rits onderin van haar rugzak ook open was. Die gasten hadden het dus ook bij haar rugtas geprobeerd. Gelukkig was ook bij haar alles in orde.

Ai, Niasa is echt een heldin en heeft laten zien hoe belangrijk het is om je intuïtie te volgen. Als ze dat niet had gedaan zou ik wellicht pas bij het inchecken erachter zijn gekomen dat mijn portemonnee weg was. En hadden de boeven rustig ermee de luchthaven kunnen verlaten.

Onze samenwerking was ook heel goed. Want dat ging in seconden. Mocht je dus veilig op vakantie willen gaan ...boek Niasa mee op reis.

Wens je een mooie en volmaakte dag

Irma Accord

Irma Accord

.

.