Met 'sisters' naar Hidden Figures

Maandag 6 maart was het zover: 200 Melanin Kings and Queens waren aanwezig tijdens de speciale screening van de film Hidden Figures in Pathé Schouwburg Rotterdam. Deze screening was geregeld door Ancherely Sterling, Leila Ramos en, ik, Ralitsa Vliese.

Een poos geleden vroegen Leila en Ancherely in de Black Girls Club NL of Hidden Figures ergens zou draaien in een grote bioscoop in Nederland, omdat zij die film heel graag wilden zien. De film is namelijk erg belangrijk voor onze ontwikkeling als zwarte vrouw in deze westerse samenleving. Het antwoord was erg onduidelijk, waarop deze twee dames met Pathé in gesprek gingen om eventueel met z’n allen te kunnen gaan.

Pathé was razend enthousiast en was zeker bereid met ons samen te werken. Echter, was er een voorwaarde: we moesten zorgen voor minstens 150 en maximaal 180 betalende mensen. De dames besloten toen om een eventpagina aan te maken op Facebook. Meer dan 350 mensen hadden toen geklikt op “gaan”. En om eerlijk te zijn, waren we eerst erg sceptisch. Het is namelijk makkelijker om men op “gaan” te laten klikken dan om ze te laten betalen. Ondanks dat Pathé een speciale prijs voor ons had gemaakt.

Toen kwam ik erbij kijken voor het financiële plaatje. Nadat ik een aparte betaalrekening had geopend, er een speciale emailadres werd gemaakt, kon het storten beginnen. In anderhalve dag hadden wij van 178 mensen de betaling binnen. We waren zo enthousiast en emotioneel, niet normaal. Ook Coloured Goodies droeg een steentje bij; eigenaar Ellen Brudet zou merchandise met de teksten “” en “” maken.

Artikel 1 ging flyeren net buiten de bioscoop. Tevens zorgden we natuurlijk voor een crossmediale uitvoering, via de hashtag werd er geTwitterd en foto’s en filmpjes gepost via Facebook en Instagram.

Toen werden we door Pathé een zaal voor 200 man aangeboden. Ons geluk kon niet op en we kregen de zaal in korte tijd uitverkocht! Ondertussen hadden wij er nog wat leuke dingen bij geregeld voor op het programma. Er zou een fotograaf komen, Yez Side Productions, en er zouden twee Spoken Words artiesten ons inspireren met hun prachtige woorden, Gershwin Bonevacia en Glorie Muanza. Pathé meldde toen dat er na afloop nog de gelegenheid bestond om wat te gaan drinken in hun café Charlies.

En afgelopen maandag was het zover. We waren belachelijk zenuwachtig. Alles was tot in de puntjes geregeld en besproken met Pathé. De zaal zat vol. Er waren zelfs leerlingen bij van Lyceum Kralingen! Na mijn speech en wat inspirerende woorden van Glorie, was het tijd om de film te kijken. Hidden Figures heeft een hele hoop mensen geraakt en ontroerd. En je kon merken dat je met “onze mensen” in de zaal zat: de tjoeries kwamen op hetzelfde moment, net als de “snap with your fingers” en natuurlijk het applaus. Hidden Figures heeft veel losgemaakt, hier en daar viel er zelfs een traan.

Na afloop kregen wij in de lobby van de bios zo ontzettend veel complimenten voor de organisatie van het event. Ook kregen we de vraag of het mogelijk is dat we vaker dit soort dingen zullen organiseren.

Het antwoord is: JA! We zijn al in overleg met een volgende editie, we hopen dat Pathé enthousiast zal blijven en dat ze vaker Black Movies een podium zullen geven. Ik denk dat mede door ons, Pathé tot de beslissing is gekomen om Hidden Figures wel gewoon in de bioscopen te laten draaien. Overal wordt er nu reclame voor gemaakt.

Wij, van de organisatie, bedanken de mensen van Pathe, de Melanin Kings and Queens heel erg voor een geweldige avond. Bedankt voor het komen en het vertrouwen in ons. Wij zullen jullie op de hoogte houden van een volgende event!