Afbeelding

Keti Koti herdenking en viering Afrika Museum

StephanoStoffel

Op zaterdag 18 juni 2016 heb ik in het Afrika Museum de afschaffing van de Trans-Atlantische slavernij herdacht en gevierd. Het was een gepast evenement met Afro Bekende Nederlanders - ASN'ers - zoals Jörgen Raymann, Sabrina Starke en Jeffrey Spalburg.

Het was een goed bezochte Keti Koti herdenking en viering, die al 9 jaar door het Afrika Museum wordt georganiseerd. De meeste bezoekers aan dit gebeuren, Surinamers, waren vanuit de grote steden met bussen hiernaar afgereisd. Om alle bezoekers een extra gezellige dag te bezorgen, waren er verschillende stands, die zowel eten en drinken als Afrikaanse kleding en attributen verkochten. En niet te vergeten de sfeervolle en gezellige Afro-Surinaamse volksmuziek 'bigi pokoe', waarop er volop werd gedanst.

Show Jörgen Raymann

Jörgen Raymann heeft een mooie inspirerende show gegeven, waarin hij de Afro-Surinaamse vrouw eerde in al haar facetten, maar in relatie tot het slavernijverleden. Hij hield de aanwezigen voor dat wij, zwart en wit, mekaars geschiedenis moeten leren kennen. Persoonlijk vind ik dat de Afro-Nederlander de witte Nederlandse geschiedenis reeds door en door kent. Raymann liet het publiek ook weten dat er ook Afro-uitvinders zijn, zoals de uitvinder van het moderne stoplicht Garrett A. Morgan en de uitvinder van de schoenmachine de Afro-Surinaamse-Amerikaan Jan Ernst Matzeliger.

Ter afsluiting van zijn show stelde Raymann voor om gezamenlijk het tweede couplet van het Surinaams volkslied te zingen, getiteld Opo kondre man un opo, op de melodie van het Wilhelmus.

Sranan Gowtu

Tijdens de Keti Koti herdenking en viering werden er verschillende workshops verzorgd, waaronder over de geschiedenis van de Afro-Surinaamse muziek - Sranan Gowtu - en over Anansi verhalen.

De workshop van Sranan Gowtu werd verzorgd door de heer Diederik Samwel.

Het was een inhoudelijk goeie workshop, waarin hij de geschiedenis van de Afro-Surinaamse muziek heeft behandeld van de muziekartiesten Big Jones, Max Woiski tot de huidige generatie. En van onder andere de muziekgroepen Sukrusani en Naks kawinaband. In zijn presentatie gaf hij aan dat Afro-Surinaamse muziek heel veel potentie heeft om internationaal door te breken, mits artiesten een goeie ervaren producer hebben. Hij vindt dat er het liefst in het Surinaams (Sranan tongo) moet worden gezongen  Want dat is de kracht van de Afro-Surinaamse muziek. Ik vond het ook geweldig toen hij zei dat de Afro-Surinaams muziek zich steeds vernieuwd, in tegenstelling tot de Javaans-Surinaams en Hindoestaans-Surinaamse muziek. Hij liet aan de aanwezigen horen hoe bijvoorbeeld de kawina muziek, steeds werd vernieuwd door de verschillende artiesten en groepen. En dit proces zet zich voort!

De artiesten Oscar Harris en wijlen Max Nijman kregen toentertijd contracten aangeboden door Amerikaanse platenmaatschappijen, maar die hadden ze helaas afgewezen. Als ze die hadden geaccepteerd, dan was de Afro-Surinaamse muziek internationaal doorgebroken. En de huidige artiesten zouden daarvan profijt hebben gehad.

De heer Samwel maakte overigens duidelijk dat Amerikaanse muziek etnologen de Afro-Surinaamse muziek uniek vinden. Hij denkt dat deze muzieksoort internationaal eerder zou zijn doorgebroken, als het goed was aangepakt. Want het is de reggae muziekstijl toentertijd wel gelukt.

Hij gaf ook aan de Afro-Surinaamse artiesten ook heel goed instrumenten kunnen spelen, zonder dat ze ooit een conservatorium hebben bezocht. Heel bijzonder vond hij dat! Al met al is zijn conclusie dat de Afro-Surinaamse muziekstijl eens internationaal zal doorbreken, gewoon door Surinaams te zingen.

Anansi verhalen

De workshop Anansi verhalen vond ik heel leuk en educatief. De heer Winston Scholsberg vertelde de Anansi verhalen zo goed, dat jong en oud hieraan meededen. Ik merkte dat zijn presentatie door zowel witte als zwarte Nederlanders werd geapprecieerd. Hij is een goeie Anansi verhalenverteller, die echt geschikt is voor kinderfeesten.  

Conclusie

Ik heb dit jaar weer een mooie fantastische en leerrijke Keti Koti herdenking en viering meegemaakt in het Afrika Museum in Nijmegen. Dit met zang, dans, workshops, optredens, lekker eten en de gebruikelijke Afro-Surinaamse bigi pokoe muziek.  Het was al met al een geslaagde dag voor mij en de overige aanwezigen.