Jerry Afriyie | 6 juni 2020, Stadhuisplein, Eindhoven
“Blijf strijden voor het goede, de geschiedenis staat aan onze kant.“
Eindhoven, thuisbasis van mijn favoriete club PSV. En de plek waar voor mij en vele anderen het racisme dat dit land al eeuwen bedekt een realiteit werd. Ik moest mijn woede wegslikken toen ik zag hoe een zwarte vrouw voor mijn ogen werd aangevallen door laffe mannen, voor wie zwarte levens er niet toe doen. Ik heb gezien hoe vaders eieren en andere voorwerpen in de handen van hun kroost stopten om naar ons te gooien. Onze gezichten, hoofden en kleding werden besmeurd met eieren, bier, drank en andere vuiligheid. En waarom dit alles? Omdat wij zeiden: ‘zwarte levens doen ertoe, net zoals witte levens ertoe doen.’
Omdat wij uit ervaring spreken als wij zeggen dat er geen sprake kan zijn van een kinderfeest, wanneer een deel van de Nederlandse kinderen ermee gediscrimineerd wordt. Iedereen die dit humane verzoek met haat beantwoordt, of niet kan accepteren, moet het woord beschaving niet in de mond nemen.
Wij vragen niet meer of mensen alstublieft niet racistisch willen zijn, wij eisen van iedere Nederlander, die zich fatsoenlijk noemt, die zich gecultiveerd waant, die van mening is dat wij ons beschaafd horen te gedragen, om niet racistisch te zijn en om zich bij ons aan te sluiten in onze strijd tegen racisme.
Wanneer wij alle middelen tot dialoog hebben uitgeput en je blijft je racistisch uiten, denk eraan, deze nieuwe generatie pikt het niet langer: ‘We are going to call out your racist bullshit.’
Het is vijf voor twaalf en wij gaan niet nog eens 150 jaar vragen, aan wie dan ook, om onze mensenrechten te respecteren. De tijd van om de hete brij heen draaien, het weghonen, de tijd van ‘het was maar een grapje’ of ‘ik die nooit racisme meemaak, ga jou die geconfronteerd wordt met alledaags racisme vertellen hoe je je boodschap moet overbrengen’ is passé. De tijd van ‘wij witte mensen gaan zwarte mensen vertellen wat racisme is, ook al ervaren wij het niet zelf’, ligt achter ons.
De tijd dat zwarte mensen alleen stonden in onze strijd tegen anti-zwart racisme is godzijdank ook passé. Kijk met welke mensen wij hier vandaag zijn! Dit is het gezicht van het nieuwe Nederland. Wij stevenen af op een nieuw Nederland waarin wij wel kleur zien, maar geen waardeoordeel vellen op basis van iemands huidskleur. Wij stevenen af op een samenleving, waarin je, als je solliciteert, zeker weet dat een afwijzing niet ligt aan je huidskleur of je achternaam. Wij stevenen af op gelijke kansen in het onderwijs, gelijke kansen om te groeien op de werkvloer en gelijke mogelijkheden om het beste uit onszelf te halen. Wij komen in opstand tegen de voortdurende ontzegging van deze fundamentele mensenrechten van zwarte mensen.
Dus fok de nee-zeggers en de dwarsliggers die ons niet bij elkaar willen zien, die de 1,5-meter willen gebruiken om onze boodschap te ontkrachten. Weet je hoe machtig wij zijn als zwart, wit en alles daar tussenin en daarbuiten: moslims, christenen en joden, jong en oud, trans-personen en mensen met een beperking - als wij allen onze krachten bundelen?
Wij hebben deze week, vanaf de aftrap op maandag, met duizenden mensen laten zien dat wij klaar zijn met racisme. De premier moest met de billen bloot, ook al kwam hij de volgende dag half terug op zijn woorden. Hij moet nog wennen aan een nieuw Nederland zonder zwarte piet. Het is onderdeel van zijn herstel van racisme. Dat kunnen we hem vergeven. Wat wij hem niet kunnen vergeven, noch zullen vergeten is zijn bijdrage en mede-schuld aan de toename van racisme in ons land. Hij stond erbij en hij keek ernaar. Hij wuifde het weg en gebruikte het om verkiezingen mee te winnen.
We moeten niet alleen kritisch zijn naar de overheid, haar racismebeleid en haar verdeel-en-heerspolitiek. We moeten ook kritisch zijn naar opportunisten vermomd als allies. Die altijd de mond vol hebben met goedbedoelde adviezen en tweets over wanneer wel te protesteren of niet. Maar die snel aan de bel trekken zodra hun privileges in het geding komen. Zet ze aan de kant en blijf protesteren.
Blijf de straten overspoelen met je onmisbare boodschap, dat zwarte levens ertoe doen. Zo lang de coronamaatregelen voor ons strenger gelden dan voor mensen die naar het strand of het terras gaan, zo lang grote bedrijven hun gang mogen gaan met hun plundering van de aarde en de staatskas, heeft de overheid haar gezag en leidende kracht verspeeld. In wat voor schijn democratie leven wij, als wij toestaan dat de staat, tegen wie wij protesteren, ons gaat vertellen hoe wij mogen protesteren, met hoeveel mensen wij mogen protesteren en waar wij mogen protesteren, onder het mom van het gezondheidsrisico. Terwijl men tegelijkertijd toestaat dat mensen urenlang opeengepakt in vliegtuigen mogen vliegen? Als het om onze gezondheid ging, hadden ze niet de scholen, restaurants en café's vroegtijdig open gegooid. Als de overheid om ons gaf had ze geen 4 miljard aan KLM gegeven zodat deze bonussen kon uitkeren, dan hadden ze dit geïnvesteerd om ons te voorzien van een basisinkomen en het minimumloon verhoogd naar 14 euro.
U ziet, wij strijden voor de positieverbetering van zwarte mensen, maar we stoppen niet totdat alle mensen in dit land recht op en toegang hebben tot een positief toekomstperspectief. Samen met andere organisaties zullen wij daarom binnenkort een alternatief ondersteuningspakket lanceren, om beter, gezonder en gelijkwaardiger uit de crisis te komen.
Tot die tijd: blijf in elke hoek van Nederland strijden voor het goede, waarvan iedere Nederlander diep in het hart weet, dat dat het goede is. De geschiedenis staat aan onze kant.
BLM
Aangewakkerd door de demonstraties in Amerika die volgden op de moord op George Floyd, zwol de Black Lives Matter beweging Nederland enorm aan. In meerdere steden werden er vreedzame BLM protestdemonstraties gehouden, waar tienduizenden mensen op afkwamen. Zie hier de speeches en de video's van die historische momenten.
The revolution will not be televised | Dus leggen wij het zelf vast
Met dank aan alle sprekers wiens speeches we mochten publiceren
En met dank aan initiatiefnemer Grace Stelk