Interview met Miss Ruthmila

 

Miss Black Hair Nederland organiseert elk jaar een missverkiezing voor de zwarte vrouw met gekruld (kroes) haar. Bij deze missverkiezing staat net als in het boek Spiegelbeeld, zelfbewustzijn centraal.

Ruthmila is een van de vrouwen die mee doet aan de missverkiezing.  Zij vindt dat het soms moeilijk is om als zwarte vrouw met natuurlijk haar je staande te houden in de maatschappij.  Ruthmila wil graag een rolmodel zijn voor zij die moeite hebben met zelfacceptatie. Haar boodschap luidt dan ook: "Hoe jonger je leert om van jezelf te houden, hoe krachtiger je uitstraling'. Ruthmila vindt dat de jeugd een sterke representatie nodig heeft.

Meer weten over deze Miss?

Bekijk haar introvideo en lees haar interview.

Heb je nog niet gestemd op één van de missen? Denk dan aan Ruthmila!

Je hebt nog maar een paar dagen. 11 maart is de Miss Black Hair verkiezing Nederland 2018. De rijke leeromgeving zal daar ook bij zijn. Heb je al een kaartje gekocht? Kom dan zeker even langs onze stand voor het prentenboek Spiegelbeeld.

Introvideo Miss Ruthmila

 

Interview Miss Ruthmila

Wat doe je in het dagelijks leven?

Ik ben een vrolijke grondstewardess die 6 of 7 dagen in de week de, passagiers van verschillende airlines begeleidt naar zijn of haar bestemming. Verder zit ik nog een jaar op school en wil ik heel graag mijn ondernemingsdiploma halen , zodat ik mijn eigen Blackowned business kan starten. Als ik echt een dag vrij ben of ik heb weekend dan kun je me thuis bij mijn families vinden of op evenementen en meetings die de mensen van Afrikanen in diaspora graag bij elkaar ziet komen . Om elkaar en hun roots beter te leren kennen en om een plan van aanpak te maken hoe nu om te gaan met de onderdrukking nog steeds gericht aan onze mensen.

 

Wat betekent het voor jou om een naturalista te zijn?

Het gaat heel diep en daar mee wil ik zeggen, dat ik niet beter, weet dan dat ik trots moet zijn op mijn unieke haarstructuur. Mijn haar kan alle kanten op en ik kan het dragen hoe ik het wil, want de veelzijdigheid spat ervan af. Mijn haren zijn nu gelocked en het voelt zo goed dat ik die bewuste keuze heb gemaakt. Ik kijk vaak in de spiegel en ik denk dan " wauw sister kijk je kroon '!hoe gaan we haar dragen vandaag?" Het hebben van natuurlijk haar zegt heel veel over hoe ik ervoor kies om mijzelf te profileren, het zegt iets over mijn zelfbeeld en het zegt iets over mijn identiteit.

 

Waarin zou jij als ambassadeur van Miss Black Hair Nederland willen bijdragen of willen betekenen en waarom?

Ik zou graag een rolmodel willen zijn voor jonge meisjes maar ook oudere dames die worden plat gegooid met het standaard concept van wat mooi nu is en waar het voor staat. In feite is er geen standaard voor wat mooi is, omdat wij allemaal mooi zijn en iedereen een eigen definitie ervan heeft. Het leren omarmen van je kroes haar en je natuurlijke ik en het uitdragen van je krachtige ik. Ik zou graag meetings en evenementen willen organiseren die onderwerpen zoals racisme( breed) in de samenleving en onderdrukking bevatten, willen bespreken en openbaar maken, zodat mensen die vragen hebben of als zij er niet uitkomen bij mij en mijn team terecht kunnen komen, zodat zij weten dat zij er niet alleen voor staan. Ik zou de jeugd en adolescenten kennis laten maken met hun roots d.m.v. spelenderwijs en leerzame educatie over onze mooie en pijnvolle geschiedenis. Kortom informeren, inspireren en alle stigma' s omzetten in positiviteit.

 

Wat zijn je ambities?

In mij schuilt er een ware leidster, die zichzelf wilt ontpoppen tot een publiekspersoon, die wat wilt betekenen voor zwarte mensen waar zij steun nodig hebben. Ik ben dan ook vastberaden om bij mijn terug keer naar Curaçao, mij dusdanig te gaan mengen met de politiek op het mooie kleine eilandje. Verder wil ik groeien en mijzelf omscholen tot een zakenvrouw en mijn eigen Blackowned business starten, om zo ook werkgelegenheid te creëren voor de zwarte bevolking, zodat zij ook eerlijke kansen krijgen.

 

Wat betekent zelfacceptatie voor jou?

Acceptatie wil voor mij zeggen, dat ik besef dat dit de situatie is van waaruit ik moet opereren en dat ik geen energie meer steek in het veranderen van de situatie. Met 'dit' bedoel ik dan: steeds een stapje harder moet.

 

Wat verwacht je van je deelname aan Miss Black Hair Nederland en waarom?

Ik verwacht een mooie reis te gaan maken met onderweg een paar tussen stops met o.a bestemmingen zoals : zelfliefde , zelfacceptatie en het leren waarom jij er als vrouw toe doet in de samenleving en hoe je dit kunt uitdragen. Ik vind het super belangrijk dat wij als vrouwen onszelf accepteren zoals wij zijn. De jeugd kijkt tegen ons op, want wij zijn het voorbeeld die zij volgen tot zij hun eigen weg inslaan. Als wij als volwassenen leren hoe de jeugd zichzelf moet liefhebben van top tot teen en leren dat zij zichzelf en andere kunnen upliften, dan ben je al een heel eind op weg met het stukje zelfacceptatie.