Er even tussenuit tijdens je studie

In Nederland is tegenwoordig studeren voor een ieder toegankelijk, ongeacht ras, etniciteit, geloof of sociaal economische status (ses). Dit staat weliswaar los van de studiekosten die hiermee gepaard gaan.

Aan de andere kant moet ook gezegd worden dat studeren leuk is, mits je er klaar voor bent. En dat is nou het probleem met menig student in het land. Er zijn namelijk twee soorten studenten, te weten:

  • de student die reeds vooraf weet wat hij of zij wil worden; de zogenaamde lineaire student.
  • de student die nog geen notie heeft wat hij of zij wil worden; de zogenaamde meeloop student.

...... dat studeren leuk is, mits je er klaar voor bent.

In dit verband gaat het vooral om de student in het laatste geval, die meestal meeloopt met de medestudenten die besloten hebben om verder te gaan studeren. Natuurlijk zijn er ook studenten die meer tijd nodig hebben om een gerichte studiekeuze te maken. Maar desondanks is het verstandig als studenten er even tussenuit gaan om eens wat echte levens- en werkervaring op te doen in de maatschappij.

Dat is waarschijnlijk waarom de dochter van President Obama, , deze keuze heeft gemaakt voordat zij gaat studeren aan de Harvard University.

Een goeie keuze of beslissing die zij samen met haar ouders en zusje Sasha Obama heeft genomen. In Amerika noemen ze dit een 'gap year' .

In de huidige snelle maatschappij is het voor sommige studenten veel beter om na het behalen van hun middelbare schooldiploma, er even tussenuit te gaan en de nodige ervaringen op te doen in het echte leven. Hierdoor gaan de deuren des levens voor ze open, waardoor zij beter beslagen ten ijs komen voor hun studie. En waarschijnlijk ook een betere studiekeuze (kunnen) maken, die gericht is op een succesvoller leven.

Leren of studeren is leuk. Maar de maatschappij moet een modus vinden om het ook leuk te houden. 

In ons land zijn er overigens weinig of nauwelijks studenten die deze weg volgen. Het is meestal de weg van direct doorstromen naar de volgende studie die men heeft gekozen. Het kan natuurlijk geen kwaad, mits je zeker weet dat je het aan kan of dat je niet gaat zitten lummelen in de collegebanken.

Overigens zou dit fenomeen ook moeten gelden voor het heel onderwijssysteem. Want zoals men weet zijn er in alle lagen van het onderwijssysteem kinderen, jeugdigen en jongeren, die zich geen raad weten met hun leer- of toekomstperspectief. Geef deze kinderen, jeugdigen en jongeren even de ruimte om tot zichzelf te komen. In plaats van ze direct te 'labelen' en vroegtijdig af te schrijven.

Leren of studeren is leuk. Maar de maatschappij moet een modus vinden om het ook leuk te houden.

​