Discussieren over racisme met racisten? Doe ik niet aan mee

Het was ergens in de jaren 90.
Ik zat op een terras. Naast mij zat een groepje mensen en toen die vertrokken gleed een dakloze man vloeiend naar hun tafel en pakte de restjes om te eten.

Meesterlijk.
Maar net niet ongezien.

De ober kwam aangevlogen en begon naar de zwerver te gillen jo!  Dus de dakloze man rende weg, supersnel. Zijn flarden aan kleren wapperden om zijn lichaam heen.
De ober rende hem nog zo'n honderd meter achterna.
Maar hij kreeg hem niet te pakken.
Ice Cube heeft gelijk: "you ain't catching no crackhead."

De ober kwam hijgend teruggelopen. Ik kende 'm goed, dus ik vroeg nieuwsgierig "waarom deed je dat? Waarom rende je achter die man aan?"
Hij ontplofte "Hij moet niet hier komen! hij is gek!"
Dus ik keek hem aan met de droogste ogen die ik op dat moment kon ophoesten. "HIJ is gek? En jij rende achter hem aan? Wie is gekker? De gek die wegrent of de gek die achter hem aanrent?”

Dat is precies ook mijn mening over dat er nu überhaupt nog discussies gevoerd moeten worden om mensen ervan te overtuigen dat racisme niet moet. Dan is mijn gesprekspartner een racist. En een racist is een klootzak.

Als mijn gesprekspartner de behoefte heeft om uitgelegd te krijgen dat hij een klootzak is, ben ik in vier woorden uitgepraat: "1. je 2. bent 3. een 4. lul." Einde discussie. Wel, misschien nog een leuk veelzeggend bijvoeglijk naamwoord voor lul.

Als ik toch wel in discussie zou gaan over racisme met racisten, dan bespreek ik de notie of ik wel of niet mens ben en als zodanig behandeld moet worden.
Ik ben dan ook een domme lul, want er is geen centimeter in dit prachtig stuk man van 1.92m aan vlees, botten en bloed, dat overtuigd moet worden dat ik mens ben en als zodanig behandeld moet worden.
Dan ben ik toch die idioot, terwijl hij eigenlijk die lul is?
Dan ligt de verstandelijke beperking bij hem, en niet bij mij.

Als ik het wel doe, dan ben ik die gek die achter een gek aanrent terwijl hij van mij wegrent.
Iain' tryna catch no crackhead

Discussies over racisme voer ik niet met racisten.

Dat is rennen achter een crackhead

Dat is een gesprek dat zij met zichzelf mogen voeren.
Have at it my man.
Wil je een spiegel?

Crackhead 

Marvin

Marvin Hokstam

Hoofdredacteur

Marvin (HOX) Hokstam journalist, schrijver, educator, habituele dingen-op-hun-kop gooier en uitgever van AFRO Magazine.