De Internationale Dag van de Geestelijke gezondheid
Vandaag, 10 oktober 2024 is De Internationale Dag van de Geestelijke gezondheid (World Mental Health day). Deze dag werd ingesteld in 1992 door de Wereld Federatie voor Geestelijk gezondheid, onder leiding van Secretaris generaal Richard Hunter, aanvankelijk waren 12 landen betrokken, maar dit is nu een wereldwijde gedenkdag.
10 oktober is elk jaar de dag waarop wereldwijd inspanningen worden gepleegd om het bewustzijn over geestelijke gezondheidsproblemen te vergroten en steun voor geestelijk welzijn te mobiliseren. Het initiatief voor deze dag, geleid door de WHO, Wereld Gezondheidsorganisatie is bedoeld om de aandacht te vestigen op het belang van geestelijke gezondheid voor individuen, gemeenschappen en werkplekken. Deze dag moet het stigma en misconcepties verminderen en moet mensen motiveren om hun situatie te erkennen en hulp te zoeken, en steun voor mentaal welzijn aan te moedigen. De dag van 10 oktober moet mensen bemoedigen om open gesprekken te hebben over mentale gezondheid en initiatieven te promoten voor geestelijk welzijn. Een goede mentale (geestelijke) gezondheid is belangrijk voor gezonde gedachten, emoties en acties in het dagelijks leven.
Geestelijk gezond op het werk
Het thema voor dit jaar is “Mental Health at Work,” geestelijke gezondheid op de werkplek, het psychisch welbevinden van mensen op hun werkplek en de omgeving. Het is vandaag ook de 75ste jaardag van de Wereld Federatie voor Geestelijk Gezondheid en deze organisatie heeft als prioriteit de geestelijke gezondheid van werknemers op hun werk en de promotie van een gezonde werk-leven balans. Een veilige gezonde werkomgeving kan zorgen voor een beschermende factor voor geestelijke gezondheid. Ongezonde condities, zoals stigma, discriminatie en blootstelling aan risico’s zoals aanvallen en andere mindere werkomstandigheden, kunnen grote risico's met zich meebrengen, die de geestelijke gezondheid, gehele levenskwaliteit en regelmatige participatie of productiviteit op het werk kunnen beinvloeden. Door te investeren met inspanningen en middelen in deskundige aanpak en interventies op het werk, kunnen wij garanderen dat iedereen de kans krijgt zich te ontplooien op het werk en in hun leven.
Psychische stoornissen
De meeste psychische stoornissen zijn depressie, angst, psychotische en persoonlijkheidsstoornissen, volgens GGZ Delfland/ Nederland. De Parnassiagroep noemt 10 persoonlijkheidsstoornissen: paranoïde, schizoïde, schizotypische, antisociale, borderline, theatrale, narcistische, vermijdende, afhankelijke persoonlijkheidsstoornis. Daar is een indeling van in drie clusters: A-vreemd of excentriek gedrag, B- theatraal, emotioneel of grillig gedrag, C- gespannen of angstig gedrag Persoonlijkheidsstoornissen ontstaan vaak door erfelijke aanleg in combinatie met omgevings factoren zoals gezinssituaties, jeugdtrauma's, sociale druk, stress, familie trauma's, werk en economisch gerelateerde situaties.
Bemoedigende qoutes
Er zijn 20 qoutes die op deze dag meegegeven worden, waarvan enkele geselecteerd:
- You, yourself, as much as anybody in the entire universe, deserve your love and Affection - Buddha
- Healing takes time, and asking for help is a courageous step - Mariska Hargitay
- Self- care is how you take your power back - Lalah Delia
- Vulnerability sounds like truth and feels like courage. Truth and courage aren’t always comfortable, but they’re never weakness - Brené Brown
- You are not alone. You are seen. I am with you. You are not alone - Shonda Rhimes
- There is hope, even when your brain tells you there isn’t - John Green
Tenslotte
Psychische stoornissen komen over de hele wereld voor, bij alle volkeren. Ze zijn niet alleen van deze tijd. Diverse generaties en periodes in de geschiedenis hebben omstandigheden die psychische stoornissen triggeren, tot uiting doen komen. Als gekoloniseerde volkeren kennen we extra triggers, prikkels, die stoornissen in aanleg kunnen doen oplaaien. In de Nederlandse samenleving kan regelmatige ervaring met discriminatie, afwijzing, minachting op werk, school en daarbuiten een extra prikkel zijn. Maar we kennen uit onze moederlanden ook stigma’s, schaamte, pesterij, discriminatie en uitsluiting van mensen die zich een ‘beetje anders’ gedragen. Een beetje empathie, begrip en eventueel helpen erkennen en aanbevelingen voor adequate zorg en vooral goede gesprekken zou een heel eind helpen. Ook mensen met een psychische stoornis kunnen voor ons van betekenis zijn, vooral ons veel leren over onszelf.
Eudya Vos
Nederland-Sociale Academie Hogeschool Amsterdam,
Community development specialist, advanced diploma lecturer social work.
Welzijnswerk /vrijwilliger Centrum Anton de Kom, begeleiding kinder, vrouwen jongerenprojecten, emancipatieconsulente Sur/ Ant vrouwen, inrichtingswerk, docente Welzijnswerk.
Suriname: Journalist /rubricst Vrouwen, Human Interest, Cultuur, Economie. Community development specialist diverse gebieden binnenland: (baseline e.a.) studies en training ivm water en electrificatieprojecten, landbouw-marketing, landbouw en climate change, gender awareness.
Docente diverse opleidingen, training consultant en coach diverse werksettings.